CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

ARHIVĂ CLASAMENTE

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Acasa > Literatura > Recenzii >  


Autor: Al Florin Ţene         Publicat în: Ediţia nr. 374 din 09 ianuarie 2012        Toate Articolele Autorului

Adina Ungur-Calvaria
 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Cronică de Al.Florin Ţene 
  
Adina Ungur 
  
Calvaria 
  
O poetă a revărsărilor furibunde şi al discursului aluvionar, clocotitor, cu izbucniri torenţiale, şi sincope studiate,premeditate şi ludice este Adina Ungur în volumul Calvaria, Editura Eikon, 2007. 
  
Versurile acesteia conţin,deopotrivă,o viziune asupra existenţei şi a propriilor trăiri.Simultaneitatea registrelor sale este echilibrată şi, oricât am încerca să izolăm un palier sau altul din arhitectura acestora aproape halucinantă,detaliul va răsfrânge întreg ansamblu: Cum ne ştiau amurguri şi dimineţi morcovii/ne prindeau cu braţele-ntinse/mângâind umbre sau/mai sigur//cuvintele-noi(Cum Aşa). Poemul se reface,febril,ca o ameobă,întrucât în fiecare fragment somnolează chiar fiinţa lui tentaculară.Ele au o viziune holografică a lumii:sub aparenţa hosmozei, care e o iluzie pur retorică,totalitatea se află într-o ebuliţie fantastă, cu răsuciri, asemeni burghiului,ale planurilor,cu glisări subtile şi perspective anamorfotice:chiar aşa fierbinţi cuvintele-acelea-mi treceau prin creştet/prin piept prin oase şi-apoi prin sânge/mă răscoleau îmi ţineau de foame de sete de somn ori de viaţă/tu veneai cu zale şi lance cu năvoade veneai cu săgeţi şi cuţite/călărind jumătatea luminoasă de lună/ori în chip de vultur seara/ne scria cu stilou/dimineaţa de mână(RămâiPleacă). Poliformismul reprezentărilor e cea mai elocventă probă a disponibilităţii imaginative.Proteismul, care e, în egală măsură,al discursului liric şi al universului închipuit, poate fi considerat principiul esenţial al poeticii Adinei Ungur.Ochiul poetei este avid,inima e mare şi trăieşte clipa, auzul vibrează,iar mâna aduceîn pagină infinitatea fragmentelor percepute,care se mişcă enigmatic,hiperbolic ori microscopic, precum într-o plasmă :uneori când şed pe coasta gotiă a amintirilor cu tine/telecomanda cu butonul de hârtie declanşează/rularea filmului persoanelor ferice(ipostază sisif şi amintire din zacerea prometeică). Impresia de imaginaţie ontologică,de aglomerare fastuoasă sugerează şi un mod al imaginaţiei;voind să fie realist în observaţie,poeta e o fantezistă în reprezentare.Precizia,minuţia hiperrealistă fragmentată de metafore surprinzătoare, cu aparenţă de descriere pozitivistă împing detaliile spre incertitudine, spre explozia convulsivă.La Adina Ungur viziunea este stilul, poezia sa este frisonată de mari tensiuni şi irigată de o sensibilitate convulsivă. 
  
Al.Florin ŢENE 
  
 
  
 
  
Referinţă Bibliografică:
Adina Ungur-Calvaria / Al Florin Ţene : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 374, Anul II, 09 ianuarie 2012.

Drepturi de Autor: Copyright © 2012 Al Florin Ţene : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Al Florin Ţene
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către administrația publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Fondatori: Octavian Lupu şi George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor. 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


ABONARE LA EDIŢIA
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!