AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

REDACŢIA

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Acasa > Stihuri > Reflectii >  


Autor: Cezarina Adamescu         Publicat în: Ediţia nr. 481 din 25 aprilie 2012        Toate Articolele Autorului

ADEVĂRATA DEVOŢIUNE. PRIETENII OMULUI - CEZARINA ADAMESCU

 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
 
 
ADEVĂRATA DEVOŢIUNE  
 
PRIETENII OMULUI  
 
Oricât de nesuferită ţi s-ar părea viaţa la un moment dat, existenţa unei făpturi pe lângă casa ta este de bun augur şi-ţi conferă o motivaţie pentru a înainta pe drumul destinat, fără să mai iei aminte la nefericire.  
Astfel de făpturi se află pretutindeni şi ele-ţi mobilează existenţa, tonifiându-te, învigorându-te, întremându-te. Au, cu alte cuvinte, rolul de tămăduitor de trup şi de suflet.  
Un căţeluş, o pisicuţă, o pasăre, un animăluţ oarecare, devine partenerul tău de discuţii, de certuri, de mângâieri şi alintări nesfârşite. În plus, ştie să păstreze o taină, un secret, dacă i-l împărtăşeşti atunci când nu ai cu cine sta de vorbă.  
Existenţa ta capătă un sens, o culoare, un nou avânt, o nouă mireasmă.  
Inconvenientul este că acestea nu vorbesc, dar îşi manifestă simţămintele, cu ochii, urechile, coada, lăbuţele, mustăţile ş.a.  
Cine nu iubeşte un animal, nu va fi capabil să iubească nici oamenii. Creaturile fără grai sunt şi ele semne ale mărinimiei Atotputernicului. Nu s-au ivit din neant. Au fost date în mediul lor natural pentru ca omul să se folosească de ele şi chiar să se împrietenească şi să se ataşeze de ele.  
Proprietarii de animale recunosc cu glas unanim că animăluţul lor este un membru al familiei, că face parte din aceasta şi că nu concep să se despartă de el. Despărţirea este percepută acut şi e foarte dureroasă. Fiecare animal este personalizat, în funcţie de dragostea pe care i-o dăruim şi apoi de cea pe care o primim înapoi, într-un flux energetic care face bine ambelor părţi.  
De altfel, mila şi protecţia faţă de o făptură a lui Dumnezeu se manifestă în toate felurile. Se cunosc cazuri când animalele au însoţit omul, l-au salvat din situaţii disperate, şi chiar, în unele boli considerate incurabile, au contribuit la vindecarea stăpânilor sau a membrilor familiei. În acest sens, există numeroase exemple când câinii, caii, pisicile au ameliorat şi chiar vindecat deficienţe precum autismul, Boala Down şi altele.  
Motivaţia este cea de ordin afectiv. Transeferul de afectivitate, atât de necesar omului cât şi animalului, se produce spontan, fără graniţe, fără oprelişti.  
Când iubeşti, iubeşti necondiţionat. La fel te porţi comporta şi cu un arbore, să-l îmbrăţişezi, să-i împrumuţi din energie, din seva lui pe care ţi-o va oferi cu generozitate, fără nimic în schimb. E de ajuns doar să-l strângi în braţe. Şi el îţi va fi devotat şi-ţi va dărui umbra lui, seva, frunzele, fructele, rădăcina.  
Ar trebui să aplecăm urechea şi ochiul mai mult la relaţiile afective dintre om şi animal, ca să nu mai recurgem atât de lesne la separări cu consecinţe dureroase. Un câine îţi va fi prieten pe viaţă, nu te va schimba niciodată şi nici nu te va trăda. Poţi să ai nădejde în el, e cu mult mai fidel decât omul.  
Om şi natură – înfrăţite indestructibil, însoţindu-se în viaţă şi dincolo de viaţă. Acesta este un mister minunat, un dar de la Dumnezeu pe care trebuie să-l respectăm şi iubim cu toată puterea noastră afectivă.  
 
CEZARINA ADAMESCU  
17 aprilie 2012  
Referinţă Bibliografică:
ADEVĂRATA DEVOŢIUNE. PRIETENII OMULUI - CEZARINA ADAMESCU / Cezarina Adamescu : Confluenţe Literare, Ediţia nr. 481, Anul II, 25 aprilie 2012, Gilbert, Arizona.

Drepturi de Autor: Copyright © 2012 Cezarina Adamescu : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Cezarina Adamescu
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia multor autori talentaţi din toate părţile lumii. Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către colectivul redacţional. Dacă sunt probleme de natură rasială, etnică sau similar, vă rugăm să ne semnalaţi imediat pentru remediere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată. Articolele care vor fi contestate prin e-mail de către persoanele implicate prin subiectul lor vor fi retrase în timpul cel mai scurt de pe site.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!