CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

ARHIVĂ CLASAMENTE

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Acasa > Literatura > Fragmente >  


Autor: Costel Zăgan         Publicat în: Ediţia nr. 1113 din 17 ianuarie 2014        Toate Articolele Autorului

ADDENDA (4)
 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!

COSTEL ZĂGAN : "A fi profesor la ţară înseamnă să poţi face un pas. Un pas din infern în...prezent!"  

 

- Într-un interviu anterior am pus o întrebare poetului şi profesorului MIHAI MUNTEANU, din Cordăreni, în legătură cu menirea dascălului de ţară şi cu ce se confruntă el în prezent ?  

 

- Menirea dascălului nu s-a schimbat, cred, de la Ion Creangă încoace. Tot trebuie să ia acea bucăţică de humă , cu suflet, numită copil, şi să o poarte , modelând-o continuu, nestrivindu-i liniile proprii de forţă , către lumina viitorului. Viitor care , din păcate, fiind tot de aur (ca pe vremea lui Eminescu !), e normal (!), inaccesibil aproape majorităţii copiilor de ţărani.  

Totuşi, să nu ne întunecăm!!! Soarele raţiunii , încă, este deasupra orizontului ! Soarele raţiunii şi al speranţei : Doamne-ajută !  

 

- Trăind în mediul rural , cum reuşiţi să ţineţi pasul cu toate noutăţile pe plan cultural şi literar ?  

 

- Pentru mine, viaţa la ţară nu este o întâmplare. O obligaţie profesională , dimpotrivă, este o opţiune.  

Pentru sufletul meu de Atlas (...rural ?- nicidecum ! ), (între)ruperea contactului cu această viaţă , ar însemna...moartea ! Fizică şi metafizică !  

Pentru mine, viaţa la ţară nu este un exil ! Iată, îi am aici, în bibliotecă, lângă mine, mereu , pe Urmuz, Aristotel, Kafka, Dinescu, Mircea Eliade, Eminescu , Shakespeare, Borges, Noica, Pleşu, Eugen Ionescu ş.a.m.d. şi, peste tot, nu pot scăpa de el !,... Costel Zăgan ! Şi încă ceva : facultatea, deşi am "făcut-o" la fără frecvenţă, fiind şi căsătorit, având şi copii, fiind profesor suplinitor (cum sunt şi în prezent, fiind plătit ca atare !).  

Deşi am absolvit o facultate, neavând patalamaua la mână, punga mi-e mai mult goală !  

Aşa că n-aş avea niciun fel de motivaţie financiară pentru o asemenea opţiune ! Aveam, pe atunci, şi o jumătate de normă la C.A.P. (COOPERATIVA AGRICOLĂ DE PRODUCŢIE, pentru cei mai tineri), să-mi pot întreţine familia destul de numeroasă ! Deci, facultatea nu a fost numai un chin ontologic şi antologic, dar a fost şi o voluptate axiologică. Zău !  

Legătura cu exteriorul (eu fiind miezul destinului : propriu şi personal !) mi-a fost favorizată de cărţi şi reviste : Caiete bătoşănene (Hyperion), Convorbiri literare, Ateneu, Luceafărul, România literară , Slast, Familia, Steaua, Freamăt de codru, Poezia.  

P.U.  

Costel Zăgan, DEŞERTUL DE CATIFEA (138)  

 

Referinţă Bibliografică:
ADDENDA (4) / Costel Zăgan : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 1113, Anul IV, 17 ianuarie 2014.

Drepturi de Autor: Copyright © 2014 Costel Zăgan : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Costel Zăgan
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către administrația publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Fondatori: Octavian Lupu şi George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor. 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


ABONARE LA EDIŢIA
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!