AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

ARHIVĂ CLASAMENTE

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Acasa > Manuscris > Povestiri >  


Autor: Mihai Leonte         Publicat în: Ediţia nr. 942 din 30 iulie 2013        Toate Articolele Autorului

ACATISTU! IN VINO VERITAS!
 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!

ACATISTU! IN VINO VERITAS!  

 

In vino veritas! Desigur când veţi citi acest început veţi spune că ştiaţi asta demult! Poate fi şi aşa, însă citiţi această scriere pentru afla mai multe.  

La birtul unde îmi beam cafeaua de dimineaţă aveam o masă şi un partener sigur. Acum birturi sunt destule şi sunt deschise de dimineaţă. Ajungeam la birt la ora 9 dimineaţa. La masa mea eram aşteptat de colegul de cafea Acatistu. Nu vă miraţi aceasta este porecla celui cu care de mai multă vreme la acest birt şi la această masă îmi savurez cafeaua şi îmi rezerv o oră de a mă informa cu multe lucruri pe care încă nu le ştiu. Ne-am cunoscut tot aici. A auzit de la cineva că mai scriu câte ceva şi mi-a solicitat să stea de fiecare dată cu mine la masă când vin la birt. Am acceptat fiindcă îmi plăcea compania lui în locul altor clienţi. Acatistu se ocupa cu scrierea de acatiste pentru cine avea anumite pomeniri la biserică. Nimeni nu ştia cum îl cheamă fiindcă apăruse în cartierul nostru pe neaşteptate. Ca bărbat şi persoană nu arăta a fi consumatorul de alcool clasic, chiar aşa şi era, nu bea băuturi alcoolice tari ci numai vinuri. Susţinea el Acatistu, că în vin este adevărul, adică; IN VINO VERITAS! În timp ce eu îmi sorbeam încet cafeaua şi un suc, Acatistu termina sticla de vin, după care plecam amândoi din birt, fiecare la treburile sale.  

Biografia lui Acatistu era apropiată cu a mea în mare parte! Plecase de copil de acasă căci rămăsese orfan şi nu-şi amintea să fi avut rude care să-i poarte de grijă vreodată.  

Îmi povestea despre o doamnă cu care avusese o relaţie şi care îl adusese aici spunându-i că are un apartament chiar în centrul oraşului bine mobilat şi cu tot confortul. Pe tipa respectivă a cunoscuse în staţiunea Geoagiu Băi unde Acatistu venise să se trateze de reumatism. Lucrase ca miner la minele de uraniu din Ciudanoviţa şi era plin de reumatism şi silicoză. Avusese un mic apartament în Oraviţa pe care însă îl vânduse pentru a se muta cu doamna Areta cunoscută la Geoagiu. Areta arăta bine ca pensionară cum se recomanda la cei pe care îi cunoştea, ceea ce l-a atras pe Acatistu. Când a cunoscut-o pe Areta erau ultimele zile de staţiune ale lui Acatistu dar şi pentru Areta. Acest lucru a făcut ca să se auto invite la domiciliul lui Acatistu din Oraviţa. Ajunşi aici au început viaţa lor de îndrăgostiţi! Dar Areta avea planul ei. Voia să-l lămurească pe Acatistu să vină la Moldova Nouă. Acatistu avea o pensie destul de bună şi totuşi cheltuielile cu noua lui cucerire depăşeau pensia. Areta îl chema insistent să se mute în apartamentul ei şi să-l vândă pe al său de aici din Oraviţa. Zona Gării din Oraviţa are blocuri construite de fosta întreprindere minieră şi desigur că sunt căutate. A găsit repede clienţi să-şi vândă apartamentul, fără să studieze unde va merge cu Areta. Cum nu avea rude apropiate şi era de prin regiunea Hunedoarei a fost factorul care a atras-o pe Areta. Acatistu era un bun povestitor, citise mult şi era atras de cărţile de filozofie şi teologie. La Oraviţa le scria vecinilor şi celor care îl cunoşteau acatiste pentru mănăstirile din zonă în mod special pentru cea de la Ciclova Montană. De unde avea acest har de a iubi cărţile şi a scrie acatiste? Avusese un coleg muncitor în echipa lui care umbla mereu cu o biblie în geanta de lucru. La orice pauză de masă citea în biblie. Nu se declara fiind adeptul vreunui cult, dar asta făcea. Astfel că l-a făcut curios şi pe Acatistu care a reuşit să-şi facă rost de o biblie de la un preot şi astfel avea să devină un personaj să zicem religios. Primul care a solicitat să-i scrie un acatist a fost chiar colegul său pe care nu reţinu-se cum l-a chemat, cum nu a reţinut nici numele preotului care i-a procurat biblia.  

Referinţă Bibliografică:
ACATISTU! IN VINO VERITAS! / Mihai Leonte : Confluenţe Literare, Ediţia nr. 942, Anul III, 30 iulie 2013.

Drepturi de Autor: Copyright © 2013 Mihai Leonte : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Mihai Leonte
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către administrația publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Fondator: George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor. 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


ABONARE LA EDIŢIA
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!