CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

ARHIVĂ CLASAMENTE

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Acasa > Cultural > Modele >  


Autor: Aurel V. Zgheran         Publicat în: Ediţia nr. 1081 din 16 decembrie 2013        Toate Articolele Autorului

Acad. prof. dr. Ionel Haiduc
 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!

Fondată în 1866, la 1 aprilie, întâi sub denumirea de Societatea Literară Română, devenită un an mai târziu Societatea Academică Română, cu primul ei preşedinte, Ion Heliade Rădulescu, Academia Română care a primit această denumire în 1879 a avut şi are, statornic şi incontestabil, rangul celui mai înalt for de ştiinţă şi cultură al României, cu rolul de a cultiva limba şi literatura română, de a stabili normele obligatorii de ortografie a limbii române, precum şi rolul studierii istoriei naţionale române şi rolul cercetării ştiinţifice.  

Câteodată, în mersul istoriei ei, Academia Română a trebuit să mobilizeze tot arsenalul său intelectual împotriva presiunilor de subordonare sau înrâurire ideologică, străine culturii şi valorilor ştiinţifice. Nimic nu a speculat mai mult asupra penuriei spirituale decât dictaturile, după cum şi libertatea, ca impunere, ajunge să fie întrucâtva oprimare a libertăţii şi un problematism dezaxat al unei generaţii sau chiar al mai multora, mai ales în condiţiile unui climat politic deteriorat care, fie activează nimicul, fie restrânge viaţa culturală, artistică, ştiinţifică, până la distrugere.  

Dincolo de lungi şi animate dezbateri despre tot, dar fără esenţial, nu este nimic, dacă nu vorbesc pe calea cea mai directă a comunicării oameni de valoare cu reflecţii, analize, opinii relevante. Din acest unghi de reflecţii, academicienii români sunt în măsură să dezvolte un rechizitoriu culturii româneşti şi e de aşteptat din partea preşedintelui ei, acad. prof. dr. Ionel Haiduc, pasul cel mare în această direcţie, ramificarea unui dialog agreabil, pe mai multe domenii de interes, părăsite uşor de către mulţi, ca un deznodământ al dezordinii instalate în societate.  

Aceasta ţine de condiţia adevărului, în primul rând. Profesor universitar, doctor în chimie, academicianul Ionel Haiduc îşi poate asuma ocazia unui dialog deschis, ca întrebările oamenilor să nu aştepte la nesfârşit răspunsurile nimănui; poate spune, cel puţin din punctul de vedere personal, dacă nu cumva cultura, arta, ştiinţa românească au devenit un trecut şi nimic mai mult, din moment ce nu mai cunoaştem nici o noutate remarcabilă de mult timp, în această privinţă?!  

Nu este greu de aproximat numărul românilor care suspină după uzinele, fabricile, şantierele de altădată, de evaluat dacă activităţile de cercetare, de creaţie culturală, artistică şi ştiinţifică au rodit mai eficient şi valoros cândva, sau acum. Reprezentând, din funcţia cea mai importantă şi onorabilă de preşedinte, forul cel mai înalt al culturii şi şţiinţei, Academia Română, acad. prof. dr. Ionel Haiduc are prerogativele explicării pentru cel puţin o parte a uimirilor noastre, căci viaţa noastră a ajuns o uimire, libertatea noastră a ajuns o uimire, sănătatea noastră a ajuns o uimire, demnitatea noastră a ajuns o uimire!  

Academicienii României sunt dintotdeauna, pentru memoria neamului, într-o elită a elitelor, fără de care o ţară poate avea orice, dar i-ar lipsi inima şi sufletul, calea, modulul progresului. Pe această concluzie s-ar întemeia o solicitare politicoasă adresată preşedintelui Academiei Române de a spicui din tot ruloul cronologic al etapelor istorice, de la fondarea Academiei Române, în 1866 şi până azi, câteva nume de membri ajunşi nemeritat în Academie şi, în consecinţă să pornească proceduri de retragere a titlutilor academice conferite pe căi doctrinare, de constrângere sau ca urmare a unor erori ori omisiuni vinovate, dacă vor fi existat.  

În acest context, preşedintele Academiei Române, acad. prof. dr. Ionel Haiduc ar putea şi ar trebui să spună dacă azi titlul academic aparţine de merite excepţionale, sau este un portofoliu de complezenţă, de propulsare politică. Ar putea să spună dacă există reguli preventive ale Academiei Române, care să închidă drumul spre înaltul for al unei a doua „savantă” Elena Ceauşescu, spre exemplu.  

O personalitate cu statura intelectuală a acad. prof. dr. Ionel Haiduc nu poate să se retragă sub o tăcere de siguranţă, când societatea românească are mai mult ca niciodată nevoie de prestigiul cuvântului, într-un timp şi o lume în care sensurile sunt căutate sub sau peste cuvânt! (Aurel V. Zgheran aurel.vzgheran@yahoo Foto: autorul, cu Preşedintele Academiei Române, Acad. prof. univ. dr. Ionel Haiduc)  

 

 

Referinţă Bibliografică:
Acad. prof. dr. Ionel Haiduc / Aurel V. Zgheran : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 1081, Anul III, 16 decembrie 2013.

Drepturi de Autor: Copyright © 2013 Aurel V. Zgheran : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Aurel V. Zgheran
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către administrația publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Fondatori: Octavian Lupu şi George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor. 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


ABONARE LA EDIŢIA
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!