CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

ARHIVĂ CLASAMENTE

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Acasa > Eveniment > Ordinea Zilei >  


Autor: Ştefan Popa         Publicat în: Ediţia nr. 1062 din 27 noiembrie 2013        Toate Articolele Autorului

A treia cale
 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!

Populaţia mondială este în creştere: peste şase miliarde azi, opt miliarde în 2050. Numai populaţia Chinei depăşeşte 1.200.000.000. Creşterea demografiei în cursul ultimei jumătăţi a secolului XX şi începutul mileniului III a fost însoţită de o urbanizare excesivă. În acest sens, China intenţionează să creeze cel mai mare oraş din lume, cu o poulaţie de 42 de milioane de locuitori.  

Pentru prima dată în istoria umanităţii, populaţia care locuieşte la oraş tinde să o depăşească pe cea rurală. De-a lungul timpului s-au cunoscut mai multe forme de aglomerare umană: sat, oraş, aglomeraţie urbană, conurbaţie, metropolă, megalopolis.  

Nu întâmplător, China este ţara care propune trecerea la o nouă viziune privind viitorul urbanizării şi nu este singurul domeniu în care îşi impune punctul de vedere, dar şi de soluţionare practică.  

Megaoraşul va reprezenta circa 10% din economia chineză şi va însuma suprafaţa a nouă oraşe: Guangzhou, Shenzhen, Foshan, Dongguan, Zhongshan, Zhuhai, Jiangmen, Huizhou şi Zhaoqing, potrivit The Telegraph.  

Noua megastructură căreia nu i s-a stabilit un nume va fi amplasată în centrul Chinei şi va beneficia de cele mai noi tehnologii în comunicaţii şi transport, în aşa fel încât cetăţenii să se poată deplasa rapid şi comod, de la un oraş la altul.  

"Ideea este că, atunci când oraşele vor fi integrate, rezidenţii să poată călători liber în tot megaoraşul şi să poată folosi sistemul de sănătate şi alte facilităţi din diferite domenii", a declarat Ma Xiangming, proiectantul-şef la Rural Guangdong şi Institutul de Planificare Urbană.  

În plus, fericiţii acestui megaoraş vor beneficia de cele mai moderne şcoli, spitale, stadioane, aeroporturi, sedii pentru instituţiile publice sau industriale.  

A devenit China o mare putere mondială? Specialiştii în geopolitică susţin că, prin politica de deschidere în faţa tehnologiei şi a investiţiilor străine – strategie propusă de Deng Xiaoping şi care s-a dovedit a fi inspirată şi înţeleaptă – China a întrecut de mult Rusia, în ceea ce priveşte progresul ştiinţific şi tehnologic în domeniul comunicaţiilor, al biologiei şi în special în cel militar. Este aproape incredibil faptul cum China a reuşit să îmbine cele două sisteme politico-economice de dezvoltare (comunism, respectiv capitalism) în cadrul unei societăţi şi, implicit, a unei economii) de succes.  

O lume întreagă se întreabă astăzi cum de a reuşit China să realizeze o creştere a producţiei industriale de peste 5 % în plină criză economică şi financiară mondială ? Printr-o viziune strategică economică de zeci de ani, o bună chiverniseală a visteriei naţionale, o încredere puternică în forţele proprii şi, nu în cele din urmă, prin muncă, muncă şi iar muncă. Prin aceasta, China nu face altceva decât să reconstituie o lume bipolară, împreună cu actuala putere mondială, Statele Unite. Există şi o bună parte a politicienilor chinezi, de la vârf, care au o atitudine rezervată în ceea ce priveşte deschiderea către occidentali. În aceste condiţii, analiştii şi teoreticienii politici dau un orizont istoric previzibil de circa 20 de ani, în care China va deveni prima putere a lumii.  

România tot timpul a avut probleme pe care nu le-a putut rezolva singură. Tot timpul, din păcate, noi românii am depins de ajutorul din exterior. În acest sens, România şi-a îndreptat privirile când spre est, când spre vest. Astăzi, România îşi îndreaptă paşii către o altă cale – China.Recenta vizită a premierului Chinei, Li Keqiang în România nu face altceva decât să confirme acest lucru. Astfel, România şi China au semnat, luni, acorduri de colaborare pentru înfiinţarea în comun a unui parc tehnologic şi reluarea exportului de bovine pentru reproducţie şi carne de porc către China, dar şi mai multe documente de colaborare în energie, inclusiv în domeniul nuclear şi termoelectric. Să fie vorba despre cea de-a treia cale?  

Aşadar, ce cale se va deschide, când rasa galbenă va domina omenirea?  

Ştefan POPA  

 

Referinţă Bibliografică:
A treia cale / Ştefan Popa : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 1062, Anul III, 27 noiembrie 2013.

Drepturi de Autor: Copyright © 2013 Ştefan Popa : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Ştefan Popa
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către administrația publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Fondatori: Octavian Lupu şi George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor. 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


ABONARE LA EDIŢIA
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!