CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

ARHIVĂ CLASAMENTE

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Acasa > Cultural > Ecouri >  


Autor: Emma Iordache         Publicat în: Ediţia nr. 12 din 12 ianuarie 2011        Toate Articolele Autorului

A trai fericirile Domnului Hristos
 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
emma_iordache@yahoo.com

 

Fericirea I Ferice de cei saraci spiritual caci a lor este imparatia cerurilor       

Cand Hristos vorbeste despre cei saraci spiritual se refera la cei care se simt in prezenta Sa vrednici de plans, saraci, orbi si goi.  (Apoc. 3.17 ) si care inseteza dupa darul mantuitor al lui Dumnezeu. (Tit 2.11 ). Ca si vamesul  ei nu indraznesc sa-si ridice ochii spre cer ci spun doar: Dumnezeule, ai mila de mine pacatosul! Despre acestia Hristos spune" caci a lor este imparatia cerurilor". Dar aceasta imparatie nu este o imparatie pamanteasca, ci imparatia spirituala a iubirii, harului si a dreptatii Sale. Oricat de trist ar fi trecutul nostru, oricat de deznadajduita ar fi situatia noastra prezenta daca venim la Hristos asa cum suntem, El ne ridica cu iubire, ne iarta si restabileste in noi chipul Sau.         

Fericirea a II a Ferice de cei ce plang caci ei vor fi mangaiati 

Plansul despre care vorbeste Isus aici este regretul sincer simtit pentru pacat. Asfel de suflete vor fi mangaiate. Nici o durere sufleteasca nu vine la intamplare:"Dumnezeu nu stramtoreaza, nici nu intristeaza bucuros pe fii oamenilor" (Plangeri 3.33 ).Daca El ingaduie sa vina peste  noi suferinte face aceasta "spre folosul nostru ca sa ne impartasim de sfintenia Lui" (Evrei 12.10 ). Orice suferinta amara va fi spre binecuvantarea aceluia care o suporta cu credinta.Ea poate fi mijlocul pentru a indrepta privirea catre cer. Incercarile vietii sunt mijloacele prin  care Dumnezeu ne formeaza caracterul. Fericiti mai sunt si acei care, plang cu Isus din compatimire pentru umanitate si pentru suferintele ei. Un astfel de regret vine dintr-un suflet altruist, cuprins de mila, care doreste sa  ii ajute pe cei in suferinta, urmand exemplul lui Hristos."Tatal indurarilor si Dumnezeul  oricarei mangaieri, care ne mangaie pe noi pentru toata suferinta noastra, ca prin mangaierea cu care noi insine suntem mangaiati de Dumnezeu, sa putem mangaia pe cei care sunt in suferinta. (2Corinteni 1 3.4 ) 

Fericirea a-III-a Fericiti cei blanzi caci ei vor mosteni pamantul 

Isus numara blandetea printre virtutiile care ne fac potriviti pentru cer. In viata si caracterul Sau se descopere frumusetea dumnezeiasca a acestei virtutii marete. Cand privim la  abnegatia, blandetea si umilinta lui Hristos, dorinta de inaltare si iubirea de sine dispare si noi suntem schimbati.Cel care a invatat de la Isus este eliberat de infatuare si in sufletul sau este pace pentru ca eul sau este subordonat Duhului Sfant. Atunci nu mai avem dorinta de a atrage atentia altora asupra noastra, nu vom mai cauta pozitiile inalte caci stim ca locul cel mai inalt este la picioarele Mantuitorului. El ne spune:" Luati  jugul meu asupra voastra caci Eu sunt bland si smerit cu inima; si veti gasi odihna pentru sufletele voastre" (Matei 11.29 ).Dumnezeu ne ofera imaginea de ansamblu a lucrurilor cu adevarat importante in viata.Cand iubirea de sine dispare, nu ne mai simtim atat de repede ofensati si prin blandete  putem sa exercitam o influenta benefica asupra semenilor nostrii. Un raspuns bland potoleste mania dar o vorba aspra provoaca mania (Prov. 15.1 ). Pamantul promis celor blanzi nu va fi intunecat de umbrele durerii  si mortii." Nu va mai fi nici tanguire, nici tipat nici durere, pentru ca lucrurile dintai au trecut". (Apoc. 21.4 ). Acolo va fi Isus pacea noastra eterna. 

Fericirea a-IV-a Ferice de cei ce flamanzesc si inseteaza dupa dreptate, caci ei se vor satura 

"Dreptatea este sfintenie, asemanare cu Dumnezeu, iar Dumnezeu este iubire."  (1 Ioan 4.16 ). Aceasta este in acord cu legea lui Dumnezeu, "caci toate ordinele Tale sunt drepte" (Ps. 119, 172 ) si "iubirea este implinirea legii" (Rom. 13.10 ). Dreptatea este iubire, iar iubirea este lumina si viata lui Dumnezeu.Aceasta dreptate este intrupata in Hristos si noi o primim atunci cand Il primim pe El. 

Fericirea a-V-a Ferice de cei milostivi caci ei vor avea parte de mila 

Cei milostivi sunt cei care vad in cei  saraci si dispretuiti suflete pentru care a murit Hristos.Ei si-au consacrat viata lui Dumnezeu, care este izvorul milei si al sensibilitatii pentru suferinta umana si doresc sa slujeasca semenilor lor aflati in suferinta asa cum a slujit Mantuitorul cat a fost pe pamant. El ne spune:" Imparte-ti painea cu cel flamand, si adu in casa ta pe nenorocitii fara adapost; daca vezi pe un om gol acopera-l si nu intoarce spatele semenului tau".  (Is. 58.7 ) Pe cel milos, Domnul nu-l va parasi in ceasul incercarii si al nevoii. 

Fericirea a-VII-a Ferice de cei impaciuitori caci ei vor fi chemati fii ai lui Dumnezeu 

Cei care descopera iubirea lui Hristos printr-o influenta linistita a unei umblari sfinte si pasnice, care prin cuvant si fapta ii determina pe altii sa renunte la pacat si sa-si predea viata lui Dumnezeu, aceia sunt impaciuitorii care vor fi chemati fii ai lui Dumnezeu. "Cine isi infraneaza vorbele cunoaste stiinta si cine isi pastreaza calmul este un om rational." (Proverbe 17.27 ) 

Fericirea-VIII-a Ferice de cei persecutati  din cauza dreptatii, caci a lor este imparatia cerurilor 

Isus nu promite urmasilor Sai marire si bogatie lumeasca sau o viata scutita de incercari, ci El le arata privilegiul de a merge impreuna cu El pe calea renuntarii la sine. Poporul lui Dumnezeu, detestat si persecutat in lume va fi educat in scoala lui Hristos mergand pe calea ingusta, urmand pe Domnul lor prin lupte grele renuntari si experiente amare, dar invatand prin toate acestea sa aiba oroare fata de pacat. Acestia sunt cei care vin din marea stramtorare care si-au spalat vesmintele si le-au albit in sangele Mielului lui Dumnezeu."Caci estimez ca suferintele timpului prezent nu sunt de aceeasi valoare cu marirea care va fi revelata pentru noi." (Romani 8.18 ). 

Fericirea a-IX-a 

Ferice de voi cand va vor insulta, cand va vor persecuta si vor spune  impotriva voastra  lucruri rele si false. Bucurati-va caci recompensa voastra este mare in ceruri; caci  la fel i-au persecutat si pe profetii care au fost inaintea voastra. 

Desi calomniile pot vatama un nume bun, totusi ele nu pot distruge caracterul; acesta va fi pazit de Dumnezeu. Atata timp cat noi nu pacatuim, nici o putere omeneasca sau demonica nu poate distruge sufletul."Cand oamenii va vor insulta si persecuta bucurati-va" spune Hristos.El atrage atentia asupra profetilor care au vorbit in numele Domnului, "ca pilda a suferintei si a indelungei rabdari" (Iacob 5.10 ). Cei care l-au marturisit pe Hristos  au suferit batjocuri, batai, lanturi si inchisoare; au fost ucisi cu pietre, taiati in doua cu ferastraul, chinuiti; au murit ucisi de sabie, au pribegit imbracati in cojoace si in piei de capre, lipsiti de toate, persecutati, ei de care lumea nu era vrednica, au ratacit prin pustiuri, prin munti, prin pesteri si prin crapaturile pamantului. (Evrei 11.36.37.38 )."Pentru aceasta, ei stau inaintea scaunului de domnie al lui Dumnezeu, si-I slujesc zi si noapte in Templul Lui. Cel ce sta pe scaunul de domnie, isi va intinde peste ei cortul Lui.Caci Mielul care sta pe scaunul de domnie, va fi Pastorul lor, ii va duce la izvoarele apelor vietii, si Dumnezeu va sterge orice lacrima din ochii lor." (Apoc. 7.15.17 )
  
  

Referinţă Bibliografică:
A trai fericirile Domnului Hristos / Emma Iordache : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 12, Anul I, 12 ianuarie 2011.

Drepturi de Autor: Copyright © 2011 Emma Iordache : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Emma Iordache
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către administrația publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Fondatori: Octavian Lupu şi George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor. 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!