Confluenţe Literare: FrontPage
CONFLUENŢE LITERARE

CONFLUENŢE LITERARE
ISSN 2359-7593
ISSN-L 2359-7593
BUCUREŞTI, ROMÂNIA


AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

REDACŢIA

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Home > Cultural > Ecouri >  


Autor: Octavian Lupu         Publicat în: Ediţia nr. 175 din 24 iunie 2011        Toate Articolele Autorului

A-ti evalua în mod obiectiv trecutul vieţii
 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
octavian_lupu@yahoo.com

 

Amintirile sunt un tezaur preţios, o materie primă ce are o valoare inestimabilă în trăirea prezentului şi fructificarea ocaziilor viitorului. Nu pot să exprim suficient de bine în cuvinte forţa ce se degajă din impresiile ce se ridică la suprafaţa conştiinţei noastre prin rememorarea evenimentelor prin care am trecut sau prin retrăirea impresiilor experimentate de-a lungul vieţii. 

Este posibil ca pecetea pusă peste imaginile inocente ale copilăriei să ne urmărească cu un zâmbet ascuns atunci când privim la copiii din jurul nostru sau revedem meleagurile pe care am crescut. Sau poate adierea mirosului de tei înflorit, se împleteşte uneori cu senzaţia plină de bucurie a apropierii vacanţelor şcolare. Alteori, gustul specific al unui anumit fel de mâncare, ne aduce înaintea ochilor imaginea mamei şi a ceea ce ne pregătea cel mai bine atunci când eram copii şi sosea ora prânzului. Bineînţeles, impresiile diferă de la persoană la persoană, dar în esenţă ceea ce am trăit de-a lungul timpului nu are cum să se piardă. Acele momente, ba chiar acea lume, care a trecut de mult, continuă să există în interiorul nostru, în chiar inima noastră, în cel mai scump şi mai sacru colţ al memoriei pe care o purtăm cu noi asemenea unui tezaur nepreţuit. 

Suntem atât de legaţi de această lume fascinantă şi dureroasă deopotrivă, fiindcă dincolo de trecerea timpului, de vremelnicia lucrurilor, de lupta dintre bine şi rău, ce nu se termină vreodată, stă istoria unică a vieţii noastre. Vedeţi cât de mare preţ are experienţa noastră lăuntrică? Sau ce valoare este pusă în noi prin faptul că această cunoştinţă pe care o purtăm este unică, irepetabilă la scara întregii eternităţi? Nu suntem altceva decât ferestre deschise spre cunoaşterea întregului univers, în deplina sa diversitate mereu în mişcare şi transformare. Suntem părţi ale unei creaţii imense, ce se întinde peste spaţii nesfârşite, fragmente de eternitate, ce se mişcă în prezent, trecând prin creuzetul diferitelor încercări, pentru ca în final să se arate diamantul de mare preţ al unei cunoaşteri autentice şi unice. 

Cu toate acestea, viaţa noastră va căpăta direcţie şi sens, doar în măsura în care ne vom aşeza să judecăm drept ceea ce am trăit de-a lungul existenţei noastre terestre. În acest sens, voi face o directă referire la acele experienţe marcante, acele note fundamentale în raport cu care se pot înţelege toate celelalte aspecte ale vieţilor noastre. O astfel de cercetare de sine ne va conduce la identificarea punctelor cheie în care vom putea face conexiuni cu un plan superior, revelat prin intermediul Sfintelor Scripturi. 

Pentru aceasta vom trece la judecarea amintirilor pe care reuşim să le redăm, încercând să înţelegem care sunt acele elemente cheie în jurul cărora se cristalizează toate celelalte părţi componente din ansamblul vieţii într-o construcţie complexă, ce înaintează cu fiecare zi care trece şi ne modelează comportamentul, dorinţele, aspiraţiile şi tot ceea ce suntem sau devenim. De fapt, vom realiza o călătorie fascinantă în lumea interpretării simbolurilor şi temelor ce ne-au marcat existenţa în momentele ei cele mai deosebite, care au produs un efect de neşters peste timp. Iar acest voiaj va aduce cu sine bucuria descoperirii sau redescoperirii de sine, a acelei cunoaşteri interioare în adevăratul sens al cuvântului, care se articulează în mod ferm pe Cuvântul vieţii, descoperit prin intermediul Bibliei. Atunci când începem să vedem logica lucrurilor pe care le-am trăit, viaţa îşi redobândeşte scopul şi sensul, iar gustul amărăciunii acumulat pe o perioadă lungă de timp începe să se estompeze.
  

Referinţă Bibliografică:
A-ti evalua în mod obiectiv trecutul vieţii / Octavian Lupu : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 175, Anul I, 24 iunie 2011, Bucureşti, România.

Drepturi de Autor: Copyright © 2011 Octavian Lupu : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Octavian Lupu
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia multor autori talentaţi din toate părţile lumii. Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către colectivul redacţional. Dacă sunt probleme de natură rasială, etnică sau similar, vă rugăm să ne semnalaţi imediat pentru remediere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată. Articolele care vor fi contestate prin e-mail de către persoanele implicate prin subiectul lor vor fi retrase în timpul cel mai scurt de pe site.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Fondatori: Octavian Lupu şi George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


ABONARE LA EDIŢIA
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!