Confluenţe Literare: FrontPage
CONFLUENŢE LITERARE

CONFLUENŢE LITERARE
ISSN 2359-7593
ISSN-L 2359-7593
BUCUREŞTI, ROMÂNIA


AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

REDACŢIA

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Home > Cultural > Modele >  


Autor: Octavian Lupu         Publicat în: Ediţia nr. 227 din 15 august 2011        Toate Articolele Autorului

A. Prefata la
 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
octavian_lupu@yahoo.com

 

A scrie o lucrare despre vindecarea prin cuvânt reprezintă o provocare pentru care ai nevoie de o minimă pregătire spirituală, interioară, în cunoaşterea a ceea ce înseamnă, sau presupune, o vie relaţie cu Dumnezeu. Nu este simplu să aşterni cuvinte care să aducă zidire celor care le vor citi, fiindcă mai mult decât un exerciţiu de logică, prezentarea metodelor lui Dumnezeu presupune o disciplină a sine-lui, o supunere deplină faţă de Cuvânt şi o deschidere continuă faţă de inspiraţia oferită de Duhul Sfânt. 

Dacă vrei să vorbeşti pe înţeles, atunci trebuie să ai o experienţă a celor relatate, fapt pe care doresc să îl subliniez înainte de a începe prezentarea propriu-zisă a puterii Cuvântului în redobândirea sănătăţii spirituale, cu implicaţii evidente asupra tot ce înseamnă pace sufletească şi echilibru emoţional. Nu este vorba de un tratat medical, ci mai degrabă de punerea în valoare a puterii Cuvântului lui Dumnezeu, redat în Sfintele Scripturi, în a ne aduce vindecare pentru tot ce ţine de domeniul sufletesc. 

Sindromul „inimii zdrobite”, dacă pot să îl denumesc astfel, se manifestă la fiecare pas în experienţa cotidiană atunci când nu menţinem o relaţie spirituală puternică orientată către Dumnezeu. Rezultatul se concretizează prin accese de mânie către violenţă, sau melancolie către depresie, lucru care ne adânceşte tot mai mult în prăpastia unor valuri de tensiune emoţională distructivă. Impactul unei stări sufleteşti negativ este zdrobitor pentru sine, dar deopotrivă şi pentru ceilalţi, astfel că efectul de avalanşă de propagă în cadrul întregii colectivităţi, fie ea familie, loc de muncă, şcoală, localitate sau popor. 

Ca un specific românesc, se poate menţiona aceasta tendinţă melancolică, lucru ce poate avea rădăcini într-un anumit substrat „mioritic”, dar care ne ţine legaţi de un arhetip ancestral ce ne împiedică să ne bucurăm de viaţă şi să facem şi pe ceilalţi fericiţi. Fiindcă dacă este un lucru pe care îl aduce puterea vindecătoare a Cuvântului lui Dumnezeu, acesta este tocmai bucuria, indiferent de orizontul schimbător al vieţii, care astăzi poate ne surâde, iar mâine ne întoarce spatele ca un străin. 

Dar nu este vorba doar de „inima zdrobită”, ci pe scara dependenţei de rău, se poate ajunge în starea de „prizonier de război”, de a fi asemenea unui om capturat de către adversar, la bunul plac al acestuia. Mai concret, este vorba despre robia dependenţelor negative de tot felul, de la consumul de droguri, băuturi alcoolice şi altele în felul acesta, până la vicii şi tot felul de lucruri împotriva naturii, care nu ne lasă să scăpăm din lanţurile de fier ale unor deprinderi dobândite nesăbuit pe cărarea vieţii. Pentru acest gen de degradare interioară, puterea Cuvântului se manifestă eliberator, oferind ocazia de a scăpa şi de a începe o viaţă nouă, demnă, spre slava lui Dumnezeu, după al Cărui chip am fost creaţi. 

Un alt nivel al degradării, pentru care se impune „terapia prin Cuvânt” se referă la cel al „orbirii spirituale”, adică al incapacităţii de mai sesiza condiţia degradantă în care te afli, rezultatul fiind o „bâjbâire” în lucrurile vieţii, o izbire la fiecare pas de colţurile unei realităţi, pe care nici măcar nu ai timp să le sesizezi pentru a te feri. Când eşti incapabil să vezi adâncurile în care te afli, când viaţa pare doar un hazard, sau eventual un joc la care eşti doar „cobai” sau spectator, atunci cu siguranţă că eşti unul dintre cei mai nefericiţi oameni de pe faţa acestui pământ. Pentru astfel de situaţii, Cuvântul aduce „dobândirea vederii”, înţelegerea realităţii aşa cum este ea, şi câştigarea facultăţii de a deosebi binele de rău, adevărul de minciună. 

Nu în ultimul rând, Cuvântul aduce eliberare celor ce sunt apăsaţi de tot felul de greutăţi şi neputinţe care îi determină să îşi irosească viaţa într-o chinuitoare aşteptare a morţii, un sfârşit nefericit şi lipsit de demnitate, fără speranţă pentru viitor. Cuvântul aduce în inimă o speranţă vie, nepieritoare, imaginea viitorului plin de lumină al Împărăţiei cerurilor şi a prezentului înnobilat prin prezenţa lui Dumnezeu împreună cu tine. 

Cu adevărat, mesajul Evangheliei ce transmite începerea „anului de îndurare al Domnului” se referă la prezenţa Sa împreună cu noi, în fiecare clipă, în fiecare ceas, o realitate vie ce te face să trăieşti experienţa păcii şi bucuriei interioare indiferent de vreme sau loc. De un astfel de mesaj avem nevoie, nu de teorii care nu aduc nici un fel de folos celor ce le ascultă. Cuvântul lui Dumnezeu este sfânt şi eliberator, iar noi nu trebuie să ne îndoim în vreun fel că lucrurile ar sta altfel. 

În concluzie, vă invit să mă urmaţi de-a lungul unei călătorii în lumea Cuvântului lui Dumnezeu, din care vom extrage învăţături preţioase cu privire la ce înseamnă să fii vindecat prin puterea Celui care a creat cerurile şi pământul, marea şi izvoarele apelor. Nu înseamnă că vom inventa precepte şi zicale care stau bine celor care le spun, dar nu aduc folos celor ce le ascultă, ci vom urmări experienţa vie şi transformatoare a celor care au scris în cuprinsul Sfintelor Scripturi. 

În mod deosebit vom traversa prin cărţile Psalmilor, pentru a deprinde sfaturi de valoare pentru experienţa zilnică, după care vom trece şi prin cartea Proverbelor, de unde vom înţelege ce înseamnă să asculţi de sfatul lui Dumnezeu. Nu în ultimul rând vom fixa mai multe învăţături din Evanghelii, de unde vom vedea ce înseamnă să Îl urmezi pe Hristos.  

Această călătorie a noastră nu se va încheia cu această carte, ci doar va marca începutul unui alt mod de studiere al Sfintelor Scripturi, o manieră care ne va aduce în mijlocul lumii minunate a puterii Cuvântului lui Dumnezeu. Sunt sigur că de îndată ce veţi deprinde această metodă de studiu nu o veţi mai părăsi toată viaţa, fiindcă va deveni o parte a ceea ce veţi deveni prin aplicarea Cuvântului în aspectele concrete ale realităţii în mijlocul căreia trăim, cu specific asupra dezvoltării spirituale personale în asemănare cu Hristos.
 

Referinţă Bibliografică:
A. Prefata la Vindecare prin Cuvant / Octavian Lupu : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 227, Anul I, 15 august 2011, Bucureşti, România.

Drepturi de Autor: Copyright © 2011 Octavian Lupu : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Octavian Lupu
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia multor autori talentaţi din toate părţile lumii. Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către colectivul redacţional. Dacă sunt probleme de natură rasială, etnică sau similar, vă rugăm să ne semnalaţi imediat pentru remediere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată. Articolele care vor fi contestate prin e-mail de către persoanele implicate prin subiectul lor vor fi retrase în timpul cel mai scurt de pe site.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Fondatori: Octavian Lupu şi George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


ABONARE LA EDIŢIA
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!