AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

ARHIVĂ CLASAMENTE

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Acasa > Manuscris > Scriitori >  


Autor: Jianu Liviu         Publicat în: Ediţia nr. 368 din 03 ianuarie 2012        Toate Articolele Autorului

A MURIT SCRIITORUL
 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
A MURIT SCRIITORUL 
  
A murit Scriitorul.  
  
Nu mai auzisem nimic despre Scriitor de mai bine de treizeci de ani. De când i-am văzut prima, şi ultima piesă de teatru, “7 martori”, jucată în sala T94, din incinta Teatrului Naţional.  
  
Nu ştiţi care este sala T94? Nu ştiţi nimic despre ea? Sala T94 a fost construită, prin munca voluntară a muncitorilor, şi prin materialele plătite de Uzinele Electroputere, sub conducerea Partidului Comunist Român. Această bijuterie a fost unică, sau una dintre rarele Săli de teatru cu scena Elisabetană. Se numea T, de la Tineret. Şi 94, de la cele 94 de scaune cu care era echipată sala. A fost darul pentru Tineret, al Uzinelor Electroputere. 
  
Nu ştiţi nimic despre uzinele Electroputere? Uzinele care aveau 30000 de salariaţi, şi produceau locomotive, transformatoare şi aparataj electric pentru o pleiadă de ţări? Este actualul Mall Auchan. Care are 300 de salariaţi, şi oferă marfă calicienilor, marfă produsă într-o pleiadă de ţări.  
  
De treizeci de ani şi mai bine, am auzit o singură dată de Scriitor. Este numai vina mea. 
  
Toată lumea politică şi economică occidentală şi răsăriteană îi purta pe buze, la fiecare întrunire, replicile spectacolelor de teatru şi elixirul prozelor. Toată media ii analiza opera. Toţi Regii şi Preşedintii Lumii îi studiau zi de zi, ideile.  
  
Marele Om, chiar, la Golden Blitz, la Cireşica, sau alte şi alte Săli de teatru cu nume nu mai puţin renumite, îi sorbea cuvintele din renumitele piese de teatru Jack DANIELS, BALLANTINES, TEACHERS, şi le oferea spre cugetare mecanicilor auto şi tinichigiilor, maneliştilor sau filozofilor din mass media Caliciei. 
  
Dar şi Micul Om, de pe axa Curubeşti-Londra-Washington, a catadicsit să spună la moartea Scriitorului: “Europa îi datorează enorm”. Probabil, i-a fost teamă să spună aceste cuvinte în timpul vieţii Scriitorului, pentru ca axa limbii engleze să nu îi datoreze, totuşi, un penny, Scriitorului. 
  
A murit Scriitorul.  
  
De-abia acum, magnaţii televiziunilor şi media vor plăti mai puţin pentru preluarea transmisiilor meciurilor de fotbal, ca să îi plăteasca din economii, Scriitorului, colacul şi pomelnicul pentru difuzarea, la ore de maximă audienţă, a operei lui integrale, neîntrerupte de nicio reclamă publicitară. Ei şi-au exprimat regretul profund că au fost atât de profesionişti, ca întotdeauna, încât nu le-a venit mai devreme, ideea. 
  
A murit Scriitorul. 
  
Marii Dictatori de idei ai popoarelor au scris în cartea de onoare a Scriitorului cuvinte mari. Apoi s-au ridicat de pe scaunul de condoleanţe, şi au revenit la problemele serioase ale popoarelor lor, şi ale omenirii.  
  
Cum să facă bani. Cum să facă să încapă toate sufletele Lumii într-un singur ban. 
  
23 decembrie 2011 
  
 
  
 
  
Referinţă Bibliografică:
A MURIT SCRIITORUL / Jianu Liviu : Confluenţe Literare, Ediţia nr. 368, Anul II, 03 ianuarie 2012.

Drepturi de Autor: Copyright © 2012 Jianu Liviu : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Jianu Liviu
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către administrația publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Fondator: George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor. 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!