CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

ARHIVĂ CLASAMENTE

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Acasa > Manuscris > Lucrari >  


Autor: Mihai Leonte         Publicat în: Ediţia nr. 395 din 30 ianuarie 2012        Toate Articolele Autorului

A fost Caragiale francmason?
 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
A FOST CARAGIALE FRANCMASON? 
  
Anul 2002 a fost declarat anul CARAGIALE. La împlinirea veacului şi jumătate de la naşterea nemuritorului dramaturg, evenimentul pare ceva normal. 
  
Din vasta lucrare a ilustrului critic Şerban CIOCULESCU (1902 – 1988) „Viaţa lui I. L. Caragiale” ediţia 1986, se arată la pagina 324 că cineva voia să-l înscrie în masonerie pe Caragiale. 
  
Iată citatul: 
  
„Avocatul arădean, Dr. Cornel Iancu, din cercul lui Vasile Goldiş, se ţine de Caragiale să-l înscrie în masonerie.” „Eu, drept să spun - comunică I. L. Caragiale într-una din scrisorile sale către Goldiş – ţin mult la băiatul acesta, căci e inteligent şi vesel, înzestrat cu bune purtări şi frumoase sentimente, şi apoi simţ că şi el are oarecum simpatie pentru mine. Dar . . . are un grozav cusur: mereu îmi dă zor să mă înscriu şi eu numaidecât în Loja 3 a Bunilor Templieri. Ei! Cât îl iubesc, sacrificiul convingerilor mele ştiinţifice mărturisesc că nu i-l pot face aşa degrabă. Spune-i te rog, mai dinainte, ca să ştie la ce să se aştepte de la mine. . . să nu mă pomenesc, mâine poimâine, că mă acuză de a-i fi sdrobit cele mai frumoase iluziuni de misionar. . .”  
  
Totuşi, domnul Gheorghe JURMA, autorul unei lucrări despre francmasonerie, „Conspiraţia Universală” apărută la Editura Timpul din Reşiţa în 1994, arată că: „în lucrările consultate, inclusiv în Dicţionarul de Personalităţi ale Masoneriei, nu am întâlnit numele acelui Cornel Iancu, precum nici al lui Vasile Goldiş. 
  
Dar e logic ca aceştia să fi fost în interiorul sau în apropierea masoneriei, într-o perioadă ca aceea a începutului de secol XX, când românii apelează şi la aceste organizaţii pentru cauze politice bine întemeiate.”  
  
Aşadar întrebarea rămâne, „A fost Caragiale francmason?” 
  
Mihai LEONTE 
  
Pensionar – Moldova Veche 
  
 
  
 
  
Referinţă Bibliografică:
A fost Caragiale francmason? / Mihai Leonte : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 395, Anul II, 30 ianuarie 2012.

Drepturi de Autor: Copyright © 2012 Mihai Leonte : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Mihai Leonte
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către administrația publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Fondatori: Octavian Lupu şi George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor. 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


ABONARE LA EDIŢIA
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!