CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

ARHIVĂ CLASAMENTE

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Acasa > Cultural > Spiritual >  


Autor: Ion Untaru         Publicat în: Ediţia nr. 1164 din 09 martie 2014        Toate Articolele Autorului

9 martie: Sfinţii 40 de Mucenici
 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!

Cei 40 de mucenici din Sevastia Armeniei care se pomenesc astăzi, făceau pare dintr-o ceată ostăşească a guvernatorului Agricola şi au fost întemniţaţi pentru credinţa lor în Hristos. Ei au pătimit în timpul împăratului Liciniu şi pentru că au refuzat să jertfească idolilor au fost osândiţi la moarte prin îngheţare într-un lac din apropiere.  

Unul din ei neputând suporta supliciul a ieşit din apă şi ieşind pe mal s-a dus să se încălzească la o baie, adusă special în apropiere pentru ademenirea lor. Dar dând de căldură, s-a prăbuşit vărsându-se cu totul. Atunci paznicul închisorii, pe nume Aglaie, când a văzut coborându-se din cer lumini şi coroane pentru mucenici, i-a luat locul completând numărul. În timpul nopţii apa iezerului cu pricina s-a încălzit iar dimineaţa mucenicii erau toţi vii. Atunci tiranul, considerând că este vorba de o vrăjitorie, a poruncit să li se zdrobească fluierele picioarelor. Şi aceasta făcându-se, au fost urcaţi într-o căruţă pentru a li se da foc pe malul unui râu. Unul din ei care mai era încă în viaţă, a fost lăsat pe mal dar mama lui, care asista la chinuirea lor, o femeie cu inima vitează, l-a purtat pe umeri îmbărbătându-l şi chemând în ajutor numele lui Hristos, după care l-a aşezat împreună cu ceilalţi iar el şi-a dat sufletul pe drum.  

Trupurile lor au fost arse şi zvârlite în râu ca să nu fie luate de credincioşi. Dar voia Domnului a fost ca după trei zile ei să se arate în somn fericitului Petru episcopul, rugându-l să scoată osemintele lor din râu. Ele căzuseră cu toate într-o adâncitură şi noaptea străluceau puternic aşa că au fost scoase cu uşurinţă şi îngropate cu cinste de creştini în ascuns.  

Numele mucenicilor sunt: Chirion, Candid, Domnos, Isihie, Heraclie, Smaragd, Valent, Vivian, Eunichie, Claudie, Prisc, Teodul, Eutihie, Ioan, Xantie, Ilian, Sisinie, Aghie, Aetie, Flavie, Acachie, Ecdit, Lisimah, Alexandru, Elie, Leontie, Gorgonie, Teofil, Dometian, Gaie, Atanasie, Chiril, Sacherdon, Nicolae, Valerie, Filoctimon, Severian, Hudion, Meliton şi Aglaie.  

Tot astăzi pomenirea sf. mc. Urpasian, sf. Cezarie fratele sfântului Gigorie Teologul, un bunic, o bunică, un tată, o mamă şi doi copii, care de sabie s-au săvârşit.  

 

 

 

Referinţă Bibliografică:
9 martie: Sfinţii 40 de Mucenici / Ion Untaru : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 1164, Anul IV, 09 martie 2014.

Drepturi de Autor: Copyright © 2014 Ion Untaru : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Ion Untaru
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către administrația publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Fondatori: Octavian Lupu şi George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor. 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


ABONARE LA EDIŢIA
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!