CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

ARHIVĂ CLASAMENTE

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Acasa > Cultural > Spiritual >  


Autor: Ion Untaru         Publicat în: Ediţia nr. 1043 din 08 noiembrie 2013        Toate Articolele Autorului

8 noiembrie: Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavriil
 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!

La 8 noiembrie prăznuim nu numai ziua arhanghelilor Mihail şi Gavriil, ci şi soborul tuturor îngerilor care au rămas în ascultare de Dumnezeu. Luna noiembrie este a noua după luna martie, prima de la zidirea lumii, iar ziua a opta este considerată a vieţii, a Judecăţii lui Dumnezeu. Prăznuirea a luat fiinţă ca o aniversare a Bisericii ridicate în cinstea Arhanghelului Mihail la termele împăratului Arcadius din Constantinopol şi cu timpul s-a generalizat ca una a întregului sobor îngeresc.  

S-au scris multe cu privire la taina îngerilor, şi încă se va mai scrie despre cum au fost ei creaţi şi ce rol au ei în cer şi pe pământ. Sfinţii Părinţi au cules cele scrise în Evanghelie dar cunoscând prin revelaţie mult mai mult decât este scris, au încercat să ni le tâlcuiască pe înţelesul nostru. Pentru că ce a considerat Dumnezeu că trebuie să ştim, ni s-a dat.  

Sfântul Dionisie Areopagitul face precizarea că sunt nouă cete de îngeri, rânduiţi în trei cete: 1.Serafimii, Heruvimii, Scaunele  

2.Domniile, Puterile, Stăpânirile  

3.Începătoriile, Arhanghelii, Îngerii  

pe care cu siguranţă că le-a cunoscut de la Apostolul Pavel care fusese răpit pentru credinţa lui, ca vas ales al Domnului, până la al treilea cer. Oricum, în afara împlinirii voii lui Dumnezeu, ei au şi misiunea de a-i întări pe oameni şi de a-i călăuzi pe drumul lor spre mântuire. Alte presupuneri, fără bază scripturisitică, riscă să intre pe domeniul speculaţiilor, excepţie făcând viziunile cu care învredniceşte Dumnezeu pe cei mai iubiţi dintre sfinţii Săi şi nouă ne este de ajuns atât cât ni s-a precizat expres.  

Mihail este reprezentat ca voievod al cetelor cereşti având o sabie de foc iar Gavriil ca vestitor al poruncilor lui Dumnezeu, cu o floare de crin sau cu semnul Domnului Hristos.  

Când s-a produs căderea din ascultare a cetelor lui Lucifer, îngerul Michael este acela care a stat înaintea soborului îngeresc şi a strigat: ,,Să luăm aminte! Să stăm bine, să stăm cu frică înaintea Celui ce ne-a făcut pe noi şi să nu cugetăm cele potrivnice lui Dumnezeu! Cine este ca Dumnezeu?” Aşa se şi tâlcuieşte numele său din ebraică.  

Se consideră că el este cel care a mers înaintea poporului iudeu la ieşirea din Egipt, că el l-a călăuzit pe Lot şi familia lui la ieşirea din Sodoma şi tot el s-a arătat lui Avraam la pustiirea Sodomei, că el s-a arătat lui Iacov când fugea de fratele său, că el i-a scos teferi din cuptor pe cei trei tineri din Babilon, că el a fost sprijinitorul lui Ghedeon în luptă, că el l-a eliberat din închisoare pe Apostolul Petru, şi se îngrijeşte de protecţia generală a poporului iubit al lui Dumnezeu. Şi la sunetul trâmbiţei lui vor ieşi morţii din mominte pentru Judecata de apoi.  

În limba ebraică Gavriil înseamnă „bărbat-Dumnezeu”ca pre-vestire a faptului că Dumnezeu îşi va asuma firea omenească pentru mântuirea ei. El i-a vestit femeii lui Manoe că va naşte pe Samson, i-a lămurit lui Daniel tainele cele de urmă ale neamului omenesc, i-a vestit lui Ioachim şi Ana naşterea Maicii Domnului, i-a descoperit lui Zaharia naşterea Înaintemergătorului Ioan, i-a adus Sfintei Fecioare în templu hrană cerească, l-a întărit pe Iosif, logodnicul Mariei, să nu se îndoiască de nimic, a călăuzit Sfânta Familie în Egipt, a adus femeilor mironosiţe vestea Învierii Domnului, a binevestit păstorilor Naşterea Domnului.  

Ei sunt patronii Jandarmeriei Române ca simboluri ale luptei împotriva răului.  

În România avem multe biserici care poartă hramul Sfinţilor Arhangheli Mihail şi Gavril.  

Referinţă Bibliografică:
8 noiembrie: Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavriil / Ion Untaru : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 1043, Anul III, 08 noiembrie 2013.

Drepturi de Autor: Copyright © 2013 Ion Untaru : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Ion Untaru
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către administrația publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Fondatori: Octavian Lupu şi George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor. 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


ABONARE LA EDIŢIA
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!