AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

ARHIVĂ CLASAMENTE

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Acasa > Cultural > Spiritual >  


Autor: Ion Untaru         Publicat în: Ediţia nr. 920 din 08 iulie 2013        Toate Articolele Autorului

8 iulie: Sfinţii Mucenici Epictet şi Astion
 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Sfinţii Epictet şi Astion au trăit în sec. III şi au fost originari din Asia Mică, probabil Frigia. Epictet s-a născut din părinţi creştini şi iubind învăţătura lui Hristos, a îmbrăcat haină monahală, învrednicindu-se apoi şi de cinstea preoţiei. A propovăduit lumina credinţei printre păgânii frigieni şi a adus la Hristos mulţime de suflete. 
  
Printre cei creştinaţi de el se număra şi Astion monahul născut dintr-o familie de vază, părinţii săi numindu-se Alexandru şi Marcellina. 
  
Valurile vieţii i-au purtat pe amândoi în Scitya Minor, pe teritoriul Dobrogei, în cetatea Halmirys pe braţul de sud al Dunării. Cetatea Halmirys se întindea pe teritoriul satului Murighiol, comuna Dunavăţul de Jos, judeţul Tulcea, urmele rămase sunt vizibile şi astăzi în zona lacului Razelm. 
  
Aici au trăit printre localnici timp de şaptesprezece ani propovăduind această nouă religie, creştinismul, şi care va cuceri cu timpul întreaga lume după cuvântul care spune o turmă şi un Păstor. Au avut de luptat cu greutăţile inerente adaptării la condiţii noi de viaţă, mai aspre, ale învăţării limbii, cunoaşterii obiceiurilor şi integrării în noua comunitate dar neslăbind împărtăşirea învăţăturii. Pentru viaţa lor curată şi credinţa lor deosebită, au fost binecuvântaţi de Dumnezeu de la care au primit darul vindecării şi facerii de minuni. Din cele reţinute de hagiografie, amintim: vindecarea unei fete paralizate de cincisprezece ani, vindecarea unui demonizat, vindecarea unei femei nevăzătoare şi încă altele. 
  
Odată cu venirea la cârma imperiului a lui Diocleţian (284-305) şi înainte să se declanşeze prigoana împotriva creştinilor în toată sălbăticia ei, guvernatorul Latronianus care ştia probabil că noul împărat nu-i iubeşte pe creştini, şi voind să se facă remarcat în faţa acestuia, i-a arestat pe Epictet şi Astion silindu-i să jertfească idolilor şi să se lepede de Hristos. I-a supus la chinuri cumplite dar ei au continuat să-L mărturisească pe Hristos. Şi văzând că nimic nu sporeşte nici cu promisiunile, nici cu îngrozirile, i-a osândit la moarte prin tăiere cu sabia. 
  
Dar nu s-a bucurat de isprava sa pentru că a intrat şi în el un demon care l-a scos din minţi şi şi-a dat duhul. 
  
Un frigian care s-a nimerit pe aceste meaguri, l-a recunoscut pe Astion în timp ce era supus chinurilor, s-a întors cu grabă şi a dus vestea părinţilor săi care nu au întârziat să se deplaseze în Halmirys întrebând pierduţi dacă poate să le spună cineva despre fiul lor Astion. Au aflat amănuntele tragediei şi în timpul scurt al şederii lor au fost creştinaţi de către preotul Bonosus şi au primit iluminarea botezului de la preotul Evanghelicus. Ceea ce denotă că la vremea respectivă exista pe teritoriul Dobrogei de astăzi o viaţă religioasă foarte bine structurată, cu toate persecuţiile imperiale. În arhiva Bisericii Mântuitorului din Utrecht, Olanda, se păstrează şi astăzi actul martiric al Sfinţilor Mucenici Epictet şi Astion în care se spune că după decapitare, trupurile celor doi erau albe ca zăpada şi cine le săruta cu evalvie şi credinţă, primea vindecare. 
  
Referinţă Bibliografică:
8 iulie: Sfinţii Mucenici Epictet şi Astion / Ion Untaru : Confluenţe Literare, Ediţia nr. 920, Anul III, 08 iulie 2013.

Drepturi de Autor: Copyright © 2013 Ion Untaru : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Ion Untaru
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către administrația publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Fondator: George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor. 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


ABONARE LA EDIŢIA
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!