CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

ARHIVĂ CLASAMENTE

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Acasa > Cultural > Spiritual >  


Autor: Ion Untaru         Publicat în: Ediţia nr. 981 din 07 septembrie 2013        Toate Articolele Autorului

7 septembrie: Sfinţii Simeon şi Amfilohie de la Pângăraţi
 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!

Sfântul Simeon s-a născut la începutul sec.XV în timpul domniei lui Alexandru cel Bun, într-un sat de lângă Piatra Neamţ şi iubind de mic traiul monahal, a intrat în obştea mănăstirii Bistriţa. Sporind el ascultare şi împlinirea canoanelor şi dornic fiind de mai multă nevoinţă, linişte şi rugăciune, primeşte binecuvântare şi se retrage în 1432 cu încă doi ucenici ai săi în isihie pe malul stâng al pârâului Pângăraţi la poalele muntelui ,,Păru”. Odată cu trecerea timpului, i se adaugă alţi ucenici iubitori ai rugăciunii, astfel că aşezământul lui începe să fie cunoscut ca sihăstria lui Simeon. Aflând domnitorul Ştefan cel Mare şi Sfânt că nu are biserică unde să se roage, îi dăruieşte în 1461 bani şi ajutor iar el înalţă o biserică în cinstea Marelui Mucenic Gheorghe, purtătorul de biruinţă. Biserica a fost sfinţită de către mitroplitul Teoctist I care a păstorit cu cinste turma credincioşilor săi între anii 1452-1477, şi care l-a hirotit preot şi egumen. Primise de la Dumnezeu darul înainte-vederii şi vindecării bolilor, aşa încât multă lume din satele apropiate s-a folosit de darurile sale. În anul 1476, după înfrângerea domnitorului român de către oştile turceşti, cuviosul Simeon s-a rugat pentru izbăvirea ţării de năpastă şi împreună cu ucenicii săi, a trecut munţii în Translivania, stabilindu-se la mănăstirea Caşiva. A trecut la Domnul în toamna aceluiaş an, 1476.  

Mai târziu, moaştele lui au fost aduse în Moldova, se pare în anul 1486, când se ştie că ucenicii lui au revenit din Transilvania şi cinstite de domnitor. Amănunte despre aceste ultime întâmplări, ne-au rămas din însemnările ieromonahului Anastasie.  

Sfântul cuvios Amfilohie s-a născut în 1487 şi a intrat de tânăr în obştea mănăstirii Moldoviţa. În 1508 a venit la Pângăraţi şi a condus ca stareţ timp de 56 de ani nevoinţele rugătorilor de aici. Ieromonahul Anastasie care l-a cunoscut personal, scrie că a petrecut toată viaţa în osteneli şi rugăciune făcându-se pildă urmaşilor săi ucenici.  

În urma unei arătări, domnitorul Alexandru Lăpuşneanu zideşte o biserică pentru Amfilohie şi călugării săi, în cinstea sfântului Dimitrie, Izvorâtorul de Mir. Biserica a fost sfinţită de Grigorie, mitropolitul Sucevei în 1560. În 1566, simţind că se apropie de sfârşitul vieţii sale pământeşti, a lăsat în locul său pe ucenicul său, ieromonahul Teodorit, şi s-a retras la Moldoviţa, mănăstirea lui de metanie unde a mai trăit patru ani după care s-a mutat cu pace la Domnul şi a fost îngropat cu cinste de ucenicii săi.  

Ieromonahul Anastasie, care pe atunci era stareţ al mănăstirii, ne confirmă că sfântul a cunoscut data trecerii lui la cele veşnice şi pe care i-a făcut-o şi lui cunoscută.  

 

Referinţă Bibliografică:
7 septembrie: Sfinţii Simeon şi Amfilohie de la Pângăraţi / Ion Untaru : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 981, Anul III, 07 septembrie 2013.

Drepturi de Autor: Copyright © 2013 Ion Untaru : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Ion Untaru
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către administrația publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Fondatori: Octavian Lupu şi George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor. 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


ABONARE LA EDIŢIA
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!