CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

ARHIVĂ CLASAMENTE

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Acasa > Cultural > Vizual >  


Autor: Tatiana Scurtu Munteanu         Publicat în: Ediţia nr. 752 din 21 ianuarie 2013        Toate Articolele Autorului

7 pasi spre descoperirea Elvetiei
 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!

 

Elvetia nu este o tarã foarte mare, dar una dintre cele mai bogate din lume. Se învecineazã cu Franta, Germania, Italia, Austria si Liechtenstein si oferã cele mai uluitoare privelisti ale Alpilor. Aici existã o multime de atractii provocate de om si de frumusetile naturii, Alpii ocupând cea mai mare parte a teritoriului tãrii.  
 
Lacul Toma - de unde izvorãste Rinul  
 
Lacul Toma din pasul Oberalp este locul din care ia nastere fluviul Rin, una dintre cãile fluviale cele mai circulate din Europa. Acesta se aflã în centrul unei zone protejate, la 2344 m altitudine. Pasul se poate strãbate timp de o orã si jumãtate pe un drum bãtãtorit, care permite accesul pânã la lacul de la poalele Piz Badus. Pe malurile sale si de-a lungul traseelor se întind pajisti cu plante de camp: smirdari, margarete si iarbã de bumbac, locul fiind înscris în inventarul federal al peisajelor si monumentelor naturale de importantã nationalã cu apã potabilã. Tot aici debuteazã si traseul Rinului pentru ciclism.  
 
Minele de sare - istoria aurului alb  
 
De-a lungul secolelor sarea a fost legatã de bogãtie si putere. Zãcãmintele de sare descoperite la Bex în secolul al XV-lea sunt exploatate si astãzi. Minele pot fi vizitate, iar muzeul prezintã tehnici de extragere a sãrii din 1684 pânã astãzi. Între 200 si 60 de milioane de ani înaintea erei noastre, marea acoperea actuala vale a Rhonului. Zãcãmintele de sare de la Bex, în cantonul Vaud, provin din sarea marinã. 10.000 de tone de sare sunt extrase anual din aceste mine, care cuprind un labirint de 50 de km de tuneluri. Un trenulet îi ia pe vizitatori si îi duce în inima muntelui, pânã la un restaurant situat la 400 m sub pãmânt.  
 
Brânza elvetianã  
 
Brânza cu multe gãuri mari, este cunoscutã mult dincolo de frontierele sale. În strãinãtate, Emmental este adesea numitã simplu "brânzã elvetianã". Valea râului Emme din cantonul Berna oferã un peisaj deluros, agreabil, unde oamenii sunt atasati de traditii. Productia de brânzã Emmental dateazã din secolul al XIII-lea. Aceasta este fabricatã din lapte crud netratat. Fabrica de brânzã a fost înfiintatã în 1989 si atrage anual 300.000 de vizitatori, unde pot fi vãzute patru clãdiri din perioade diferite, din 1741, 1900, 1954 si 1989. În aceasta din urmã, laptele este transormat în brânzã cu ajutorul tehnologiilor moderne.  
 
Biserica elipticã din Mogno  
 
Mogno este un cãtun de pe valea Maggia, situat la 1180 de metri altitudine. În primãvara anului 1986 o avalansã a distrus duzina de case si biserica din sat. Cea de astãzi a fost construitã de celebrul arhitect Mario Botta în 1990 si poartã hramul Sf. Ioan Botezãtorul. Acest edificiu controversat si îndrãznet, ai cãrui pereti sunt realizati din straturi alternative de marmurã si granit în culori de alb si negru, ce lasã imprsia unei table de sah, este acum considerat o bijuterie arhitectonicã, bine cunoscutã dincolo de granitele tãrii. Biserica, cu o capacitate de aproximativ 15 persoane, are o formã elipticã, nu are nicio fereastrã si este iluminatã de lumina care intrã prin acoperisul înclinat, de sticlã.  
 
Parcul National al Elvetiei  
 
Natura domneste pe 170 de km2 în parcul national elvetian din Engadine. Cu 80 de km de trasee pentru drumetii, creat în 1914, parcul este cel mai vechi din Alpi. Gratie regulilor stricte de protectie a naturii, fiind interzisã pãrãsirea traseelor, se pot observa nenumãrate animale sãlbatice. Centrul vizitatorilor de le Zernez oferã expozitii permanente în domeniul stiintelor naturii. Activitãtile educationale destinate tinerilor au ca scop aducerea acestora cât mai aproape de naturã.  
 
Fortificatiile din Bellinzone  
 
Aceste castele sunt cele mai mportante dovezi de arhitecturã militarã medievalã în spatiul alpin. Cu zidurile sale, turnuri, metereze si porti acestea nu înceteazã sã-i uimeascã pe vizitatori. Castelgrande, Castello Montebello si Castello Sasso Corbaro detineau odatã rolul de apãrare, iar astãzi sunt simbol al orasului. Prima lor atestare scrisã este din anul 590. Pentru vechii romani, Bellinzone a fost parte dintr-o linie foarte importantã de apãrare. Cel mai vechi castel este construit în secolul al XIII-lea si este numit Castelgrande sau Castello di San Michele. Douã turnuri, Torre Nera (28 metri) si Torre Bianca (27 metri), dominã vechiul oras Bellinzone. Castelgrande gãzduieste Muzeul de Arheologie si Muzeul de Arte Frumoase. Aceste arhitecturi sunt printre cele mai bine conservate ale epocii si sunt înscrise în patrimoniul mondial al UNESCO.  
 
Morile subterane din Col-des-Roches  
 
Este practic imposibil sã se utilizeze forta apei în cazul fluxurilor râurilor care curg încet la suprafatã. Acesta este motivul pentru care locuitorii din valea Locle au început exploatarea apelor subterane, construind mori în pesterile Col-des-Roches. Ne putem doar imagina în ce conditii au fost construite acestea acum 400 de ani. Singura moarã din Europa amenajatã într-o pesterã a fost restauratã de voluntari si redeschisã astazi vizitatorilor. Un muzeu dedicat functionãrii acestor masinãrii epocale prezintã exloatarea energiei hidraulice si a particularitãtilor sale.  
 
 
 
 
 
Referinţă Bibliografică:
7 pasi spre descoperirea Elvetiei / Tatiana Scurtu Munteanu : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 752, Anul III, 21 ianuarie 2013.

Drepturi de Autor: Copyright © 2013 Tatiana Scurtu Munteanu : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Tatiana Scurtu Munteanu
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către administrația publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Fondatori: Octavian Lupu şi George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor. 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


ABONARE LA EDIŢIA
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!