CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

ARHIVĂ CLASAMENTE

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Acasa > Cultural > Spiritual >  


Autor: Ion Untaru         Publicat în: Ediţia nr. 1103 din 07 ianuarie 2014        Toate Articolele Autorului

7 ianuarie: Sf. Ioan Botezătorul
 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!

Biserica dreptmăritoare a rânduit ca după marile sărbători religioase, a doua zi să fie pomenit personajul care se leagă cel mai mult de praznicul respectiv. Ioan Botezătorul este cel care face legătura dintre Vechiul şi Noul Testament, punând în lumină unitatea structurală a Cuvântului lui Dumnezeu. Biserica îl consideră ca cel mai mare dintre sfinţi, imediat după Fecioara Maria.  

Zaharia şi Elisabeta vârstnici fiind şi fără copii, un înger i s-a arătat lui Zaharia - care provenea din ceata preoţească a lui Abia - în altar în săptămâna slujirii sale anunţându-l că i se va naşte un fiu pe care-l va numi Ioan, care se va umple de Duh Sfânt din pântecele mamei sale, va întoarce pe mulţi din fiii lui Israel la Dumnezeu şi va merge înaintea Lui cu duhul şi cu puterea lui Ilie. Lucrurile se împlinesc întocmai şi după ce Irod află de la magi că au venit să se închine împăratului iudeilor născut de curând (?), mâniindu-se că aceştia nu s-au mai întors să-i dea de veste şi pe altă cale s-au întors în ţara lor, a poruncit masacrarea celor patrusprezece mii de prunci, de doi ani şi mai jos, după vremea aflată de la magi.  

Ioan a crescut în pustie în condiţiile cele mai austere: purta o haină aspră de păr, încins cu o curea de piele, se hrănea cu lăcuste şi miere sălbatică.  

Viaţa lui curată, credinţa lui puternică, propovăduirea lui cu glas de tunet: Pocăiţi-vă că s-a apropiat împărăţia lui Dumnezeu, a făcut ca el să fie considerat nu numai de poporul simplu, ci chiar de farisei, preoţi şi cărturari proroc şi se temeau de cuvintele lui. El a fost glasul celui ce tună în pustie (pustia la modul propriu dar şi la sensul figurat, adică pustia din sufletele necredincioşilor). Un anume sentiment de vinovăţie apăsa cugetul fecăruia şi ei se botezau întrebând: ce să facem ca să ne mântuim? A practicat botezul cu apă spre pocăinţă, cerând tuturor să facă fapte vrednice de pocăinţă şi L-a arătat lumii pe Hristos care avea să boteze cu Duh Sfânt. Necutezând de prima dată, apoi cu multă smerenie L-a botezat pe Domnul în faţa mulţimilor: Acesta este Mielul lui Dumnezeu care ridică păcatele lumii!  

Şi-a împlinit cu preţul vieţii misiunea lui divină dar şi istorică, motiv pentru care şi Hristos Domnul avea să confirme tuturor că nu s-a născut din femeie om mai mare ca Ioan, Înainte-Mergătorul şi Botezătorul Său. Şi a văzut cerurile deschizându-se, Duhul Sfânt coborând în chip de porumbel asupra Lui, în timp ce glas s-a auzit din cer: Acesta este Fiul Meu Cel iubit întru care am binevoit.  

A avut şi viziunea acestei împliniri rostind: Acela trebuie să crească iar eu să mă micşorez.  

A avut curajul să-l mustre public pe Irod că nu se cuvine lui să ţină de nevastă pe soţia fratelui său Filip care se afla în viaţă, motiv pentru care Irodiada îl ura cumplit şi voia să-l omoare. Şi cu toate că Irod avea mâinile sale pătate de sângele multora din rivalii săi politici şi chiar a unora din propriii săi fii şi chiar neveste, întemniţându-l pe Ioan, de multe ori sta de vorbă cu el şi cu drag îl asculta. Ceea ce înseamnă că oricât de neagră era inima acestui despot, cuvintele lui Ioan îl puneau pe gânduri şi ajunseseră la dramul de omenie care mai rămăsese cuibărit undeva în adâncul sufletului său.  

Şi a venit acel moment nefast când la petrecerea lui Irod, dansând Salomeea şi plăcându-i lui Irod, acesta a dorit să o recompenseze cu orice va cere, până la jumătate din regatul său. Iar Salomeea neştiind ce să ceară a întrebat-o pe mama sa iar aceasta a rostit rece: capul lui Ioan Botezătorul!  

El mai este cinstit la 23 septembrie (zămislirea), la 24 iunie (naşterea), la 29 august (tăierea capului), la 24 februarie şi 25 mai (aflările sfinţitului său cap).  

Referinţă Bibliografică:
7 ianuarie: Sf. Ioan Botezătorul / Ion Untaru : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 1103, Anul IV, 07 ianuarie 2014.

Drepturi de Autor: Copyright © 2014 Ion Untaru : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Ion Untaru
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către administrația publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Fondatori: Octavian Lupu şi George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor. 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


ABONARE LA EDIŢIA
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!