CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593
ISSN-L 2359-7593
BUCUREŞTI, ROMÂNIA


AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

REDACŢIA

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Acasa > Cultural > Accente >  


Autor: Octavian Lupu         Publicat în: Ediţia nr. 261 din 18 septembrie 2011        Toate Articolele Autorului

Definirea proiectului Evanghelia pe telefonul mobil
 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Dezvoltarea telefoniei mobile la care asistăm în ultimii ani a permis realizarea unor telefoane deosebit de performante, adevărate computere mobile, ce oferă posibilitatea conectării la Internet, rulării de aplicaţii multimedia, jocuri etc. Astfel, se deschid perspective neaşteptate de utilizare a telefoanelor mobile pentru accesul direct, imediat şi în orice moment la informaţii de natură diferită disponibile în diferite baze de date dispuse pe cuprinsul întregului pământului.  
 
În ceea ce mă priveşte, lucrurile au decurs astfel: În cursul anului 2006 am primit un telefon mobil mai performant, care permitea rularea de aplicaţii Java, în mod deosebit jocuri. Nu era un telefon prea costisitor, dar facilităţile oferite erau pur şi simplu remarcabile.  
 
La început am dorit să găsesc jocuri Java pe care să le descarc pe telefon, fapt pentru care am căutat îndelung pe Internet să văd care este oferta în materie. În mod deosebit eram interesat de şah, sudoku, go şi alte jocuri strategice pe care să le am la îndemână şi pe care să le accesez în momente mai libere ale zilei sau atunci când aşteptam mijloacele de transport în comun.  
 
Oferta era destul de diversificată, dar orice joc mai performant se putea obţine doar plătind diferite sume de bani, lucru pe care la drept vorbind îl evitam. În cele din urmă am identificat o pagină de Internet (www.getjar.com), care punea la dispoziţie o mulţime de jocuri în mod gratuit.  
 
Practic, o mulţime de dezvoltatori de jocuri pentru telefonul mobil încercau să îşi promoveze produsele pe acest site, oferind ocazia de a descărca aplicaţii demonstrative, cu facilităţi suficient de puternice pentru a te motiva ulterior să le cumperi. Am încărcat pe telefonul mobil mai multe astfel de jocuri şi am fost destul de satisfăcut de ceea ce ofereau acestea.  
 
Într-o zi, răsfoind conţinutul acestui site, am descoperit un titlu care se traducea "Biblia pe telefonul mobil", ceea ce mi-a atras atenţia. Era posibil să ai textul Sfintelor Scripturi pe telefonul mobil? Gândul mi s-a părut interesant din mai multe motive:  
 
1.Telefonul mobil este un accesoriu de care nu te poţi lipsi şi pe care îl porţi cu tine tot timpul zilei, inclusiv în deplasările pe care le ai.  
2.Jocurile nu sunt modalitatea cea mai bună de a-ţi folosi momentele mai libere sau de aşteptare din cursul unei zile.  
3.Display-ul telefoanelor mobile care permit jocuri Java este suficient de mare şi de bun pentru a putea citi, chiar mai bine decât dintr-un ziar. Mai mult, display-ul telefoanelor mobile permite citirea şi în condiţii de iluminare slabă, chiar şi pe întuneric, ceea ce este iarăşi deosebit de util, mai ales când călătoreşti.  
4.În acest mod, puteam să citesc Sfânta Scriptură ori de câte ori aş fi simţit nevoia, fără să mai port cu mine o carte voluminoasă, care să atragă în mod inutil atenţia celorlalţi asupra mea.  
 
Aşadar, multe astfel de motive au fost suficiente pentru a mă motiva să încerc descărcarea acestui program. După ce am instalat aplicaţia pe telefonul mobil, am rămas uimit de rapiditatea cu care rula, de calitatea prezentării şi de facilităţile oferite, în mod deosebit cea de căutare. Într-un cuvânt, m-am simţit extraordinar să pot avea Sfânta Scriptură tot timpul cu mine şi să pot citi din paginile sfinte.  
 
Bineînţeles, textul era în limba engleză (King James Version), ceea ce pentru mine era suficient, dar în acelaşi timp m-am gândit la persoanele care nu ştiau această limbă. Am mers pe pagina de Internet a celui care dezvoltase această aplicaţie (http://gobible.jolon.org/) şi am observat că erau disponibile şi alte traduceri ale Sfintelor Scripturi, dar nici una în limba română.  
 
În aceste condiţii, am luat decizia dezvoltării unei pagini de Internet pentru descărcarea Bibliei pe telefonul mobil în limba română şi în alte limbi care nu au fost acoperite pe Internet de alţi dezvoltatori. Însă la acel moment nu îmi dădeam seama cum aş fi putut realiza acest lucru într-un timp suficient de scurt.  
 
Tot pe pagina de Internet www.getjar.com am identificat şi comentarii biblice deosebit de interesante care se puteau descărca pe telefonul mobil. Acest lucru m-a făcut să mă gândesc la un nou proiect de promovare a Cuvântului lui Dumnezeu şi anume la "Evanghelia pe telefonul mobil". În fond, dacă trebuie să purtăm tot timpul acest dispozitiv electronic, atunci ar fi util ca şi Biblia să se afle pe el, astfel încât să putem citi Cuvântul divin oriunde ne-am afla.  
 
În plus, un astfel de proiect ar fi fost o alternativă la jocurile multimedia cu tentă imorală şi la diferitele aplicaţii ce nu făceau altceva decât să îţi consume în mod inutil timpul şi atenţia. Dar înainte de a trece mai departe, aveam nevoie de o viziune a acestei lucrări, fapt pentru care m-am rugat, m-am gândit şi am înţeles că următoarele competenţe erau necesare:  
 
1.Competenţă tehnică: Cu siguranţă erau necesare cunoştinţe de programare Java a telefoanelor mobile şi modul de conectare al acestora la Internet. Experienţa pe care o avem în materie de programare pentru telefoane mobile era limitată, fapt pentru care aveam nevoie de ajutor; un nou motiv de rugăciune.  
 
2.Competenţă administrativă: Îmi era mai mult decât clar că trebuia să apelez la persoane cu capacităţi administrative, care să dispună de fonduri şi resurse pentru a mă sprijini în realizarea şi întreţinerea unui astfel pagini de Internet. Mi-am dat seama că numai echipa Intercer mă puteam ajuta, fapt pentru care am cerut ajutorul lui Lucian pentru găzduirea unui astfel de site la www.intercer.net (în momentul de faţă există un site special destinat pentru acest subiect la biblephone.intercer.net ).  
 
 
3.Competenţă spirituală: În acest sens era importantă buna cunoaştere a Bibliei, în realizarea modulelor de aplicaţie, precum şi selectarea cu grijă a materialelor care aveau să fie disponibile pe noua pagină de Internet, pentru a fi descărcate pe telefonul mobil. Experienţa anterioară cu "Evanghelia prin Internet" îmi era utilă pentru a derula şi acest proiect.  
 
Având în vedere cele anterior enunţate, m-am simţit inspirat să schiţez un proiect similar "Evangheliei prin Internet", care urma să fie structurat pe trei nivele principale de organizare:  
 
1.Nivelul de bază sau „Biblia pe telefonul mobil”, presupunea construirea unuia sau mai multor portal-uri biblice, care să permită accesul rapid la modulele de aplicaţie ce încorporau conţinutul Sfintelor Scripturi, cu posibilităţi de selectare în funcţie de posibilităţile oferite de diferitele telefoane mobile (volum de memorie, gen de aplicaţii Java permise, diferite modalităţi de descărcare etc.). Acest nivel urma să se dezvolte progresiv cuprinzând tot mai multe limbi şi numeroase alte facilităţi.  
 
2.Nivelul intermediar sau „Comentarii biblice pe telefonul mobil”, presupunea dezvoltarea mai multor portal-uri cu comentarii biblice, care să permită accesul rapid la conţinutul diferitelor module de aplicaţie ce încorporau comentarii biblice cu un caracter practic, preponderent devoţional, cu posibilităţi de selectare în funcţie de posibilităţile oferite de diferitele telefoane mobile (volum de memorie, gen de aplicaţii Java permise, diferite modalităţi de descărcare etc.). Acest nivel urma să se dezvolte progresiv cuprinzând tot mai multe limbi şi numeroase alte facilităţi.  
 
3.Nivelul de aplicaţie sau „Grupuri de iniţiativă pentru promovarea aplicaţiilor biblice pe telefonul mobil”, care presupunea dezvoltarea liberă a numeroase pagini de Internet, care să permită accesul rapid la materiale de îndrumare în selectarea aplicaţiilor ce permit descărcarea materialelor biblice pe telefonul mobil, în cât mai mute limbi posibile, incluzând şi oferirea de consultanţă tehnică. Deoarece telefoanele mobile sunt de o varietate impresionantă, instalarea unei aplicaţii Java necesită de multe ori dialogul cu o persoană având experienţă. În plus, înţelegerea modului de funcţionare, necesită de multe ori alte clarificări, pe care astfel de grupuri le-ar putea oferi.  
 
Aşadar, mă aflam în faţa unei noi provocări şi aşteptam plin de încredere ajutorul ui Dumnezeu. Viziunea lucrării era deja gata şi acum trebuia doar ca ea să înceapă să se materializeze. Sincer să fiu, nu aveam nici un fel de idee cum urma să se întâmple acest lucru, dar toate sunt cu putinţă la Dumnezeu.  
Referinţă Bibliografică:
Definirea proiectului Evanghelia pe telefonul mobil / Octavian Lupu : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 261, Anul I, 18 septembrie 2011, Bucureşti, România.

Drepturi de Autor: Copyright © 2011 Octavian Lupu : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Octavian Lupu
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia multor autori talentaţi din toate părţile lumii. Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către colectivul redacţional. Dacă sunt probleme de natură rasială, etnică sau similar, vă rugăm să ne semnalaţi imediat pentru remediere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată. Articolele care vor fi contestate prin e-mail de către persoanele implicate prin subiectul lor vor fi retrase în timpul cel mai scurt de pe site.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Fondatori: Octavian Lupu şi George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


ABONARE LA EDIŢIA
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!