CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593
ISSN-L 2359-7593
BUCUREŞTI, ROMÂNIA


AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

REDACŢIA

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Acasa > Impact > Libertate >  


Autor: Octavian Lupu         Publicat în: Ediţia nr. 194 din 13 iulie 2011        Toate Articolele Autorului

Problematica Generala a Teleevanghelizarii
 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
“Si am vazut un alt inger, care zbura prin mijlocul cerului, cu o Evanghelie vesnica, ca sa o vesteasca locuitorilor pamantului: oricarui neam, oricarei semintii, oricarei limbi si oricarui popor” (Apocalips 14:6). Aceasta este descrierea cea mai concisa a lucrarii ce trebuie sa aiba loc la timpul sfarsitului, o vestire mondiala a Evangheliei vesnice, care va conduce la implinirea profetiei Mantuitorului: “Evanghelia aceasta a Imparatiei va fi predicata in toata lumea, ca o marturie pentru toate natiunile. Si atunci va veni sfarsitul”(Matei 24:14).  
 
Contextul profetic enuntat, conduce la necesitatea unei viziuni bine definite, inspirata de Dumnezeu, in ce priveste lucrarea de evanghelizare, care sa rezulte intr-o avansare rapida si eficienta, utilizandu-se in acest sens toate ocaziile si resursele oferite de Dumnezeu, in providenta Sa. Rezultatul va fi concretizat prin pregatirea unui biserici care sa reziste incercarilor din timpul evenimentelor finale ale istoriei si care sa-L intampine pe Hristos la a doua Sa venire.  
 
De aceea, predicarea iminentei reveniri a lui Hristos va trebui sa fie elementul central al avertizarii adresate intregii lumi, impreuna cu apelul la o pocainta temeinica si la o intoarcere din toata inima la adevarata inchinare. In plus, traind in timpul celei mai solemne perioade din istoria umanitatii, a judecatii preadvente din ceruri, chemarea la o deplina consacrare a mintii si vietii in slujirea lui Dumnezeu, este cu cu atat mai urgenta, cu cat timpul este scurt.  
 
Dumnezeu insa, in marea Sa indurare, cu scopul atingerii obiectivului evanghelizarii mondiale, a pus la indemana bisericii Sale mijloace cu totul deosebite, pentru ca intreita solie ingereasca sa poata straluci in fiecare loc al planetei, in calea oricarui om. Astfel, alaturi de publicatiile de mare tiraj, astazi ne este oferita posibilitatea utilizarii unei infrastructuri informationale fara precedent in istorie, care sa complementeze in mod eficient prezentarea orala, directa a Evangheliei.  
 
Trebuie insa subliniata caracteristica de complementaritate si nu de inlocuire a prezentarii orale nemijlocite, fiindca in mod esential Evanghelia are nevoie de oameni pentru a putea fi exprimata, toate celelalte fiind doar mijloace de amplificare si de adecvare la diferitele categorii de auditoriu. Infrastructura de comunicatie a timpului prezent este compusa in principal din diferite resurse audio-video (casete, emisiuni radiofonice sau de televiziune), literatura scrisa (carti, periodice, etc) si mai nou, retelele de calculatoare ( mediul Internet cu toata gama de servicii oferite).  
 
In contextul Evanghelizarii globale aceste mijloace pot deveni canale deosebit de eficiente in expunerea soliei de la Dumnezeu, conducand pe oameni din toate partile lumii la primirea neprihanirii lui Hristos si trairea in aceasta lumina prin pazirea tuturor poruncilor lui Dumnezeu.  
 
Dimensiunile teleevanghelizarii  
 
Ce este teleevanghelizarea? Teleevanghelizarea este, prin natura ei, metoda de vestire a soliei mantuirii, apelandu-se la diferitele mijloace de comunicatie.  
 
Manipularea adecvata a echipamentelor de transmisiune a informatiei va fi, prin urmare, esentiala in prezentarea unor programe evanghelistice de o inalta calitate tehnica, necesitand in acest sens o pregatire corespunzatoare.  
 
De asemeni, intocmirea de programe teleevanghelistice va pune la incercare capacitatile administrative ale celor implicati in acest domeniu, fapt care va reclama o pregatire adecvata.  
 
Si nu in ultimul rand, atingerea obiectivului central al teleevanghelizarii, de a prezenta intr-un mod clar si bine definit solia mantuirii, va presupune o buna conditie spirituala, vizibila la nivelul intregii activitati depuse.  
 
De aici decurge faptul ca elementele de baza al unei activitati teleevanghelistice, care sunt “programele” (desemnand deopotriva emisiuni audio / video, radio / televizate, publicatii tiparite / pe calculator, etc, ) vor trebui sa fie intocmite pe baza imbinarii armonioase a celor trei componente enuntate: tehnic, administrativ si spiritual.  
 
Rezumand, exista trei dimensiuni de baza ale activitatii teleevanghelistice:  
 
1. Dimensiunea tehnica, legata de manipularea echipamentelor de comunicatii si a tehnologiei informatice aferente.  
 
2. Dimensiunea organizarii si administraii programelor ce vor fi remise auditoriului.  
 
3. Dimensiunea spirituala, care confera continut atat programelor realizate, cat si intregii activitati desfasurate.  
 
Desi este posibil ca majoritatea membrilor bisericii sa nu constientizeze in mod prea lamurit chemarea in desfasurarea de actiuni teleevanghelistice, totusi acest gen de lucrare necesita implicarea fiecaruia dintre noi in parte. Asa cum s-a putut deja observa din timpul emisiunilor programului NET’96, scopul final este cu adevarat atins doar in masura in care comunitatea locala se implica in demersul teleevanghelistic initiat.  
 
De asemeni, trebuie sa devenim tot mai constienti de existenta unui potential teleevanghelistic nebanuit in randul tinerilor nostri, fapt ce ar putea sa ofere o baza solida atat in prezent cat si in viitor, pentru initiative locale, cu un mare impact in randul colegilor de o varsta cu ei si nu numai. Posibilitatile oferite astazi prin liberalizarea activitatilor de radioemisie, a celor de comunicare prin retelele de calculatoare, de difuzare a publicatiilor tiparite, sau a productiilor audio-video, trebuie sa fie fructificate in cel mai inalt grad, nelasand sa treaca neobservate aceste ocazii providentiale.  
 
Cu siguranta, Dumnezeu va indruma pe fiecare persoana care simte in inima nevoia unei implicari serioase in efortul de salvare a oamenilor acestei lumi, in vederea pregatirii intalnirii cu minunatul nostru Mantuitor.  
 
Am dedicat aceste randuri in primul rand tinerilor bisericii noastre, de la care Dumnezeu asteapta lucruri mari spre slava Sa si pentru a-i indemna sa se gandeasca la organizarea de grupe teleevanghelistice acolo unde isi desfasoara activitatea, in mod deosebit la nivelul bisericii locale. Teleevanghelizarea nu este atat de complicata, cum poate multi se gandesc, fiindca Dumnezeu face lucrurile deosebit de simple acolo unde exista o dorinta sincera de a impartasi solia mantuirii semenilor.  
 
Forme simple de teleevanghelizare ne stau la dispozitie in multe feluri (cum ar fi corespondenta postala, care deschide drumul catre mult indragitul e-mail din reteaua Internet, sau conversatia in grupe mici, care poate deveni scoala pentru cercurile de discutie din Internet) si cu siguranta ca pe masura ce ocaziile organizarii de activitati teleevanghelistice propriu-zise vor fi oferite, nu va exista pericolul ca acestea sa fie pierdute, daca ne-am pregatit in prealabil utilizand posibilitatile prezente. Esentiala este insa invatarea artei de a comunica Evanghelia, intr-un mod adaptat nevoilor felurite ale oamenilor pe care ii intalnim, totul rezumandu-se in final la nevoia de Hristos si de neprihanirea Sa. Lucrarea intr-o astfel de viziune va aduce vindecarea spirituala mult dorita, insotita de prezenta pacii lui Hristos chiar in mijlocul realitatilor acestui pamant.  
 
Pentru cei doritori in stabilirea uni dialog pe aceasta tema, le transmit indemnul de a scrie pe adresa redactiei, cu mentiunea “Evanghelia prin Internet”.  
 
Referinţă Bibliografică:
Problematica Generala a Teleevanghelizarii / Octavian Lupu : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 194, Anul I, 13 iulie 2011, Bucureşti, România.

Drepturi de Autor: Copyright © 2011 Octavian Lupu : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Octavian Lupu
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia multor autori talentaţi din toate părţile lumii. Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către colectivul redacţional. Dacă sunt probleme de natură rasială, etnică sau similar, vă rugăm să ne semnalaţi imediat pentru remediere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată. Articolele care vor fi contestate prin e-mail de către persoanele implicate prin subiectul lor vor fi retrase în timpul cel mai scurt de pe site.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Fondatori: Octavian Lupu şi George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


ABONARE LA EDIŢIA
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!