AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

ARHIVĂ CLASAMENTE

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Acasa > Cultural > Spiritual >  


Autor: Ion Untaru         Publicat în: Ediţia nr. 918 din 06 iulie 2013        Toate Articolele Autorului

6 iulie: Sfantul Sisoe cel Mare
 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!

Sfântul Sisoe cel Mare a fost ucenicul lui Antonie cel Mare şi după moartea acestuia s-a dus mai departe în pustie unde s-a nevoit 72 de ani! Se ruga şi postea zile întregi fără să mănânce ceva. Era desăvârşit în tot ce făcea. A venit la el un laic pentru binecuvântare şi avea cu el pe fiul său care a murit pe drum. A intrat la sfântul, a luat binecuvântare şi a ieşit lăsând copilul jos. Sfântul crezând că îi aduce închinare, a zis: Ridică-te şi mergi afară. Şi copilul a înviat, s-a ridicat şi a ieşit afară din chilie. Aflând despre copil că fusese mort, i-a spus tatălui să nu spună nimănui nimic până la moartea sa. Într-una din zile a întârziat cel care le aducea hrană 10 luni de zile! Apoi întâlnind el un vânător localnic cum petrece, acela i-a spus: Iată sunt 11 luni de când nu am văzut faţă de om. Avva Sisoe s-a întors în chilia sa spunând: Nu ai făcut nici măcar cât acest mirean, Sisoe! Când a avut un ucenic pe nume Apolo, l-a ispitit pe acela diavolul spunându-i în vedenie că l-a sfinţit preot şi cerea de la Aavva Sisoe dezlegare. Acesta care cunoştea i-a zis: Nu căuta rânduială mai sus de vrednicia ta! Când a fost să treacă la Domnul, l-au înconjurat bătrânii şi văzând faţa lui luminată l-au întrebat ce este iar el a răspuns: Iată a venit Părintele Antonie. Apoi: Iată a venit ceata prorocilor. Faţa lui a strălucit şi mai mult şi el a adăugat: Iată au venit îngerii să mă ia şi eu îi rog să mă mai lase să fac pocăinţă. Părinte, au zis ei, ţie nu-ţi trebuie pocăinţă. Şi el a zis plin de smerenie: Încă nu ştiu să fi pus început pocăinţei mele. Şi ei au înţeles că desăvârşit este. Apoi faţa i-a devenit mai strălucitoare ca soarele şi bătrânii iar întrebară iar el răspunse: Iată vine Domnul care zice: Aduceţi-Mi chivotul pustiei! Şi a închis fericit ochii. Acestea s-au întâmplat în anul 429.  

Din apoftegmele lui avva Sisoe:  

- Zis-a odată avva Sisoe cu îndrăzneală: îndrăzneşte, iată treizeci de ani am de când nu mă mai rog lui Dumnezeu pentru păcat. Ci aşa mă rog, zicând: Doamne, Iisuse, apără-mă de limba mea! Şi până acum în fiecare zi cad printr-însa Şi păcătuiesc.  

- A fost odată ispitit Avraam, ucenicul lui avva Sisoe de demon. Şi a văzut bătrânul că a căzut. Dar sculându-se, şi-a întins mâinile la cer, zicând: Dumnezeule, voieşti, nu voieşti, nu Te voi lăsa de nu-l vei tămădui. Şi îndată s-a tămăduit ucenicul.  

- A întrebat avva Amon al Raitului pe avva Sisoe: când citesc Sfânta Scriptură, voieşte sufletul meu să alcătuiască cuvânt să am spre întrebare. I-a zis lui bătrânul: nu este trebuinţă, ci mai vârtos din curăţenia minţii câştigă-ţi ţie a fi fără de grijă şi a vorbi.  

- A întrebat avva Iosif pe avva Sisoe, zicând: în câţi ani trebuie omul să-şi taie patimile? I-a zis lui bătrânul: anii voieşti să-i ştii? Zis-a avva Iosif: Da! Deci a zis bătrânul: în orice ceas vine patima, îndată tai-o.  

- Zis-a avva Sisoe: când va fi vreun om care poartă grijă de tine, nu trebuie tu să-i porunceşti.  

- Întrebat-a unul din părinţi pe avva Sisoe, zicând: De voi şedea în pustie şi va veni vreun barbar vrând să mă omoare şi de voi putea asupra lui, omorî-l-voi pe el? Şi a zis bătrânul: Nu, ci lasă-l la Dumnezeu, căci orice fel de ispită va veni omului, omul să zică: pentru păcatele mele s-a întâmplat aceasta. Iar dacă vreun lucru bun se va întâmpla, să zică: din mila lui Dumnezeu este.  

- Un frate l-a întrebat pe un bătrân, zicând: ce voi face, căci mă necăjesc pentru rucodelie (lucrul de mână) iubind împletitura, dar nu pot să o lucrez. Şi el a răspuns: Nu trebuie să lucrăm lucrul care ne odihneşte.  

- Zis-a avva Sisoe: fă-te defăimat şi voia ta o leapădă şi te fă fără grijă şi vei avea odihnă.  

- Un frate l-a întrebat pe avva Sisoe, zicând: ce voi face pentru patimi? Şi i-a răspuns bătrânul: Fiecare din noi se ispiteşte de pofta sa .  

- Un frate l-a întrebat pe avva Sisoe, zicând: spune-mi vreun cuvânt. Iar el i-a zis: de ce mă sileşti să vorbesc în zadar? Iată, ce vezi, fă.  

- A zis avva Sisoe tebeul, ucenicului său: Spune-mi ce vezi la mine şi eu îţi voi spune ce văd la tine. I-a zis lui ucenicul: Tu eşti bun la minte, dar aspru puţin. I-a zis bătrânul: Tu eşti bun, dar molatic la minte.  

- Se spunea despre avva Sisoe tebeul, că nu mănâncă pâine. Şi la praznicul Paştilor, i-au făcut lui metanie fraţii ca să mănânce cu ei şi răspunzând, le-a zis: una am să fac: sau pâine am să mănânc, sau câte bucate aţi făcut. Iar ei i-au zis: Numai pâine să mănânci. Iar el a făcut aşa.  

 
Referinţă Bibliografică:
6 iulie: Sfantul Sisoe cel Mare / Ion Untaru : Confluenţe Literare, Ediţia nr. 918, Anul III, 06 iulie 2013.

Drepturi de Autor: Copyright © 2013 Ion Untaru : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Ion Untaru
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către administrația publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Fondator: George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor. 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


ABONARE LA EDIŢIA
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!