CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

ARHIVĂ CLASAMENTE

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Acasa > Cultural > Spiritual >  


Autor: Ion Untaru         Publicat în: Ediţia nr. 1071 din 06 decembrie 2013        Toate Articolele Autorului

6 decembrie: sfântul Ierarh Nicolae
 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!

Sfântul Nicolae (numele său înseamnă „biruitor de popor”) este unul din cei mai populari şi mai îndrăgiţi sfinţi nu numai în ţara noastră dar chiar şi în Europa. Şi cu toate acestea dispunem de puţine date referitoare la viaţa sa. S-a născut într-o zi de 29 iulie din a doua jumătate a sec.III în localitatea Patara din Asia Mică şi a trăit pe vremea împăraţilor Diocleţian şi Maximilian (284-305). De mic copil a dat semne că va fi un slujitor deosebit al Domnului. Ca prunc sugea lapte numai de la sânul drept iar miercurea şi vinerea numai odată pe zi, seara. Părinţii săi erau oameni bogaţi şi se numeau Teofan şi Nona. Ei au asigurat fiului lor o bună educaţie creştină şi laică cu cei mai buni dascăli ai vremii. Iubea foarte mult rugăciunea şi înfrânarea pornirilor trupeşti, lua parte la slujbele bisericeşti al căror ritual l-a deprins de mic. După moartea părinţilor a împărţit averea la săraci şi a făcut un pelerinaj la locurile sfinte, închinându-se Sfântului Mormânt al Domnului şi adunând mierea mântuitoare de suflet din învăţătura marilor pustnici. A mai vizitat Palestina şi Egiptul. A fost întemniţat pentru credinţa sa în timpul persecuţiilor declanşate de împăratul Diocleţian dar a fost eliberat împreună cu alţi mulţi creştini în timpul domniei lui Constantin cel Mare. A fost ales episcop al Mirelor Lichiei prin arătare dumnezeiască: să fie ales episcop acela care va intra primul în Biserică, pentru care ierarhul făcând priveghere de toată noaptea l-a primit bucuros pe Nicolae, numindu-l păstorul lor. A fost îndrăgit de toţi creştinii pentru că era drept, nepărtinitor, grabnic ajutător celor aflaţi în nevoie şi mai ales darnic cu cei mai săraci dintre ei. Ajunsese atât de cunoscut că oamenii aflaţi la mare ananghie, invocau numele lui în rugăciunile lor, împlinindu-li-se astfel cererile. Aşa s-a întâmplat că trei oameni de frunte condamnaţi pe nedrept la moarte, dar care nu-l cunoşteau, l-au chemat în rugăciune iar el i-a salvat. S-a arătat în vis eparhului Avlavie care-i pârâse pe nedrept împăratului dar s-a arătat şi împăratului Constantin lămurindu-i cele ascunse, astfel că ei au scăpat cu viaţă din osândirea cea nedreaptă. Şi încă odată cu alţi trei oameni împărăteşti: Nepotian, Ursul şi Erpilion trimişi de împăratul Constantin să liniştească nişte tulburări într-o zonă mărginaşă a imperiului şi care, la fel, fuseseră pârâţi cu nedreptate, din invidie diavolească, de râvnitorii scaunelor acestora. Se cunoaşte faptul cum a salvat de la moarte sufletească familia unui om scăpătat, ajuns în pragul decăderii fizice dar şi morale, aruncând pe fereastra aceluia pe rând, trei pungi cu galbeni, zestre pentru ca fetele lui să se mărite legiuit, ferindu-le de căderea în ispita desfrânării. Nu mai insistăm asupra grijii lui de a rămâne necunoscut ca binefăcător, fără să se arate la vedere celui în cauză.  

A participat la primul sinod ecumenic de la Niceea din anul 325 şi plin de zelul credinţei sale, din dragoste pentru Hristos, l-a combătut pe Arie ereticul iar acesta încăpăţânându-se în rătăcirea lui, a făcut chiar mai mult decât trebuia pălmuindu-l. Ulterior a fost iertat şi de Dumnezeu şi de oameni arătându-li-se semnele doveditoare. A făcut numeroase vindecări, a izgonit demonii, a demolat templul Artemizei la care încă mai continuau din ignoranţă să aducă oamenii jertfe. A trecut la Domnul în anul 340. Moaştele sale se află la Bari în Italia.  

Istoria vieţii lui a fost scrisă de sfântul Metodie în sec.IX în principal pe baza tradiţiei. Mai este sărbătorit şi la 9 mai când a avut loc mutarea moaştelor sale în 1087 de la Mira la Bari în urma unei campanii militare dar şi la 29 iulie, data naşterii. Multe biserici din ţara noastră poartă acest hram iar în Rusia bisericile mari au un colţ anume pentru rugăciuni către sfântul Nicolae.  

Referinţă Bibliografică:
6 decembrie: sfântul Ierarh Nicolae / Ion Untaru : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 1071, Anul III, 06 decembrie 2013.

Drepturi de Autor: Copyright © 2013 Ion Untaru : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Ion Untaru
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către administrația publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Fondatori: Octavian Lupu şi George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor. 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


ABONARE LA EDIŢIA
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!