CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

ARHIVĂ CLASAMENTE

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Acasa > Cultural > Spiritual >  


Autor: Ion Untaru         Publicat în: Ediţia nr. 949 din 06 august 2013        Toate Articolele Autorului

6 august: Schimbarea la Faţă a Domnului
 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!

La şase zile după ce le spusese ucenicilor: Sunt unii, din cei ce stau aici, care nu vor gusta moartea, până ce nu vor vedea Împărăţia lui Dumnezeu, venind întru putere (Marcu 9.1), Hristos i-a luat pe Petru, Iacob şi Ioan şi ducându-i pe muntele Tabor, în timp ce Îl priveau, Faţa Lui a început să strălucească mai tare decât soarele. Şi arătându-se Moise şi Ilie au vorbit cu El. Iar ucenicii au fost foarte uimiţi şi înspăimântaţi. Urcarea pe munte reprezintă simbolul înălţării spirituale, care din virtute în virtute, duce la dragoste şi deschide calea contemplării dumnezeieşti.  

Această este de fapt esenţa învăţăturii lui Hristos care, preluând asupra Sa neputinţele noastre, ne-a arătat că isihia este este mama rugăciunii, iar rugăciunea este cea care ne arată slava lui Dumnezeu. Hainele Sale au devenit atât de albe cum nu poate înălbi pe pământ înălbitorul. Fiul lui Dumnezeu Îşi arăta strălucirea naturală, firească a slavei dumnezeieşti pe care o avea în El Însuşi dar care rămânea ascunsă sub acoperământul trupului.  

În Vechiul Testament faţa lui Moise, după întâlnirea cu Dumnezeu (Exod 34.29), primise o strălucire aparte, dar nu era una a lui din fire. Aici Faţa lui Hristos străluceşte din dumnezeirea Sa pe care o avea ca Unul din Sfânta Treime şi se revărsa şi asupra hainelor Sale, adică şi asupra lumii. Lumină nematerială, necreată, situată în afara timpului, de natură dumnezeiască.  

Aceeaşi lumină va ţâşni şi din Mormânt în ziua Învierii Sale şi care, răspândindu-se şi asupra celor aleşi, îi va face şi pe ei să strălucească la fel. Moise şi Ilie reprezintă Legea şi Prorocii. Şi când au fost acoperiţi de norul cel luminos, au auzit glasul lui Dumnezeu: Acesta este Fiul Meu cel Iubit, pe Acesta să-L ascultaţi (Marcu 9.7), ucenicii au căzut cu faţa la pământ. Ei au primit astfel taina revelaţiei Sfintei Treimi, fiind ridicaţi la cel mai înalt nivel al cunoaşterii la care poate ajunge un om. Scopul venirii Mântuitorului în lume era tocmai să aducă pe tot omul la contemplaţia slavei Sale dumnezeieşti.  

O sărbătoarea schimbării a îndumnezeirii noastre, de care monahii se cutremură dar pe care o caută toată viaţa. A participării trupurilor noastre trecătoare la tainele cele mai presus de fire. Prăznuirea are loc la 6 august, cu 40 de zile îninte de Înălţarea sfintei Cruci. În mod tradiţional, la această dată, strugurii erau aduşi la Biserică pentru binecuvântare. Simeon Noul Teolog spune că Dumnezeu este lumină iar vederea Sa este Lumină. Sfinţii, care s-au învrednicit de astfel de revelaţii, privesc lumina ca obiect de contemplaţie dar şi ca har îndumnezeitor, conform psalmului 35.10: Întru lumina Ta vom vedea Lumină. Sfinţii Părinţi spun că Moise şi Ilie de-abia acum au văzut Faţa lui Dumnezeu, pentru că petrecând printre oameni, Domnul Se afla întrupat.  

 

 

Referinţă Bibliografică:
6 august: Schimbarea la Faţă a Domnului / Ion Untaru : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 949, Anul III, 06 august 2013.

Drepturi de Autor: Copyright © 2013 Ion Untaru : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Ion Untaru
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către administrația publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Fondatori: Octavian Lupu şi George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor. 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


ABONARE LA EDIŢIA
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!