CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593
ISSN-L 2359-7593
BUCUREŞTI, ROMÂNIA


AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

REDACŢIA

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Acasa > Cultural > Artistic >  


Autor: Octavian Lupu         Publicat în: Ediţia nr. 240 din 28 august 2011        Toate Articolele Autorului

Perspectiva biblica
 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
De ce biblica si nu "crestina", "iudaica", sau mai specific: "catolica", "ortodoxa", "protestanta", etc. ? Fiindca aici nu este vorba despre a da dreptate unei anumite teologii, ci de a vedea ce spune de fapt Biblia, aceasta "carte de identitate a umanitatii". Nu este vorba despre un consens atins prin compromisuri de viziune reciproc acceptate, ci de a studia si intelege ce are de spus Cel care a inspirat scrierea acestei carti: Dumnezeu.  
 
Aici s-ar putea ca anumite persoane sa considere partinica alegerea Bibliei ca ghid de interpretare pentru evolutia societatii informationale. Sau poate chiar arbitrara (de ce nu alte carti considerate sfinte?). Raspunsul este insa legat de unicitatea acestei extraordinare carti (de fapt o colectie de carti) in primul rand prin modul in care a fost alcatuita ( mai bine de 40 de autori pe o durata de un mileniu si jumatate), dar si de impactul pe care sistemul de valori exprimat de aceasta carte l-a avut si inca il mai are asupra umanitatii.  
 
Notiunea de societate informationala este poate noua pentru noi, dar nu si pentru Sfintele Scripturi. Elementul cheie al acestui tip de societate este informatia. Insa orice informatie nu poate exista ca atare ci ea are nevoie sa fie transpusa intr-o secventa de semnale si de mesaje pentru a putea fi transmisa, stocata, prelucrata. Cu alte cuvinte ea trebuie sa fie transpusa in "cuvant". Notiunea de "cuvant", care sta la baza societatii umane, ba mai mult chiar a lumii, o gasim insa clar expusa in Scriptura: "La inceput era Cuvantul, si Cuvantul era cu Dumnezeu si Cuvantul era Dumnezeu. El era la inceput cu Dumnezeu. Toate lucrurile au fost facute prin El si nimic din ce a fost facut nu a fost facut fara El. In El era viata si viata era lumina oamenilor"(4).  
 
Putem deduce cu usurinta ca nu este vorba doar despre un simplu cuvant, ci de o putere care lucra prin acel cuvant. Despre magnitudinea acelei puteri care lucra prin cuvant putem citi cum "Dumnezeu a zis" si "asa a fost"(5).  
 
Dar ce ne spune Biblia despre societatea informationala? In primul rand ne este prezentata o lume in care guverna Cuvantul lui Dumnezeu, adica o adevarata "societate informationala". In al doilea rand ne expune un viitor in care acea societate de la inceput va fi refacuta in sensul "unui cer nou si al unui pamant nou"(6). Aici ar trebui remarcat faptul ca aceasta evolutie a umanitatii explica intr-o buna masura cresterea interesului religios din societatea contemporana.  
 
Si in sfarsit, in al treilea rand Biblia ne descopera o mare criza care va precede trecerea la adevarata societate informationala a viitorului, fata de care era computerelor paleste cu mult. Este vorba despre o "criza informationala"(7), care va culmina intr-un "razboi informational"(8). Dincolo de limbajul simbolic utilizat in Biblie, in mod deosebit in sectiunile profetice, aceste realitati vor veni cat de curand fiindca un indicator global ne sta la indemana: raspandirea fara precedent a Sfintelor Scripturi impreuna cu interesul mereu crescand in materie de ce spune acest Cuvant scris(9).  
Referinţă Bibliografică:
Perspectiva biblica / Octavian Lupu : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 240, Anul I, 28 august 2011, Bucureşti, România.

Drepturi de Autor: Copyright © 2011 Octavian Lupu : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Octavian Lupu
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia multor autori talentaţi din toate părţile lumii. Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către colectivul redacţional. Dacă sunt probleme de natură rasială, etnică sau similar, vă rugăm să ne semnalaţi imediat pentru remediere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată. Articolele care vor fi contestate prin e-mail de către persoanele implicate prin subiectul lor vor fi retrase în timpul cel mai scurt de pe site.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Fondatori: Octavian Lupu şi George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


ABONARE LA EDIŢIA
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!