CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593
ISSN-L 2359-7593
BUCUREŞTI, ROMÂNIA


AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

REDACŢIA

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Acasa > Cultural > Accente >  


Autor: Octavian Lupu         Publicat în: Ediţia nr. 264 din 21 septembrie 2011        Toate Articolele Autorului

Comentarii biblice pe Internet
 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
De îndată ce Biblia a devenit disponibilă pe Internet, m-am gândit la etapa următoare a proiectului "Evanghelia prin Internet" şi anume dezvoltarea unei secţiuni dedicate comentariilor biblice. Un model de pagină de Internet cu comentarii l-am găsit la http://www.ccel.org/ , însă tot ce era prezentat pe acest site necesita cunoştinţe de limba engleză. Doream să realizez ceva similar şi în limba română, dar nu îmi dădeam seama cum s-ar fi putut face un astfel de lucru.  
 
Am luat legătura cu Lucian şi ne-am consultat asupra acestei probleme. Era clar că aveam nevoie de materiale în format electronic: cărţi, studii biblice etc., lucru ce era posibil doar prin colaborare cu edituri ce publicaseră aşa ceva. Nu a trecut mult timp şi prin concursul mai multor case de editură am reuşit să realizăm această secţiune dedicată studiului biblic.  
 
Intenţia mea era de a dezvolta acest sub-proiect într-un sistem similar Bibliei, adică o bază de date care să fie accesată prin intermediul unui server Web, care la rândul lui să genereze pagini dinamice. În acest mod ar fi fost posibilă accesarea simultană şi corelată atât a textului biblic, cât şi a comentariului în cauză.  
 
Pentru început ne-am orientat asupra a două cărţi de referinţă pentru comentariul biblic cu aplicaţie devoţională: "Calea către Hristos" şi "Parabolele Domnului Hristos", ulterior adăugând şi alte cărţi de o factură similară. Revenind la modelul oferit de pagina de Internet anterior menţionată, am observat următoarele genuri de materiale cu un caracter de studiu biblic: comentarii, cărţi dedicate anumitor subiecte din Sfânta Scriptură, transcrieri ale diferitelor predici, biografii ale diferiţilor autori de referinţă.  
 
Trebuie să mărturisesc faptul că înainte de a demara acest sub-proiect "Comentarii biblice pe Internet", deja citisem o mulţime de materiale privind comentariul biblic site-ul mai sus menţionat, precum şi de pe alte pagini similare. Astfel, am înţeles cât de important este să ai un model autentic de studiu al Sfintelor Scripturi. În acest sens, prin parcurgerea unor autori de referinţă am reuşit nu numai să citesc, dar şi să studiez Biblia, ceea ce este o mare diferenţă.  
 
Arta de a studia din Scripturi nu se deprinde uşor, ci necesită dedicare, perseverenţă şi multă străduinţă, dar rezultatul este pe măsură. Atunci când ai un model este mult mai uşor să înţelegi regulile de studiere şi de interpretare, ceea ce te ajută să eviţi "o mie" de cărări greşite. Dacă nu ar fi existat Internetul şi materialele de studiu disponibile pe diferite site-uri, atunci nu aş fi reuşit, în ciuda celui mai mare efort de care aş fi fost capabil, să adâncesc învăţăturile Scripturii.  
 
Iar acum, doream ca la rândul meu să călăuzesc pe cei interesaţi să procedeze într-un mod similar, pentru a putea vedea şi gusta farmecul adevărului descoperit direct din Scriptură. Aşa cum am mai amintit, am înţeles că nu este suficient să fiu un bun programator sau un bun web-designer pentru a putea promova Evanghelia lui Hristos, ci deopotrivă trebuie să fii un bun model în ce priveşte studierea Sfintelor Scripturi.  
 
Nimic altceva decât Scriptura şi Isus Hristos trebuie să fie vizibil în lucrarea pentru Dumnezeu. Comentariul biblic este puntea de legătură între textul sfânt şi o înţelegere corectă a adevărului. Ca evanghelist prin Internet, nu este suficient doar să ştii cum să încadrezi într-un site un material electronic cu diferite comentarii sau studii privind Scriptura, ci trebui ca tu însuţi să fii gustat din ceea ce oferi celorlalţi.  
 
Nu putem să fim nişte tehnicieni "lipsiţi de suflet", care acţionăm ca nişte calculatoare programate să execute anumite sarcini. Noi suntem nişte "epistole vii", chiar atunci când îndeplinim cele mai mărunte sarcini pentru Dumnezeul nostru. Atunci când competenţele tehnice, administrative şi spirituale sunt reprezentate în experienţa personală, se ajunge la posibilitatea cooperării în acţiune pentru slava lui Dumnezeu.  
 
Prea multă ambiţie egoistă există în prezent, chiar între cei care spun că promovează adevărul lui Dumnezeu. Din dorinţa de a avea "rating" cât mai mare sau pur şi simplu pentru popularitate, competenţa spirituală este dată la o parte, ceea ce face ca multe pagini de Internet să prezinte oameni mai degrabă pe Dumnezeu sau instituţii mai degrabă decât pe Hristos.  
 
Fără a nega necesitatea utilizării facilităţilor de comunicare oferite de Internet pentru diferite alte scopuri, evanghelizarea prin Internet trebuie să fie ţinta principală a celor care Îl mărturisesc pe Hristos ca singura nădejde a lor pentru viaţa aceasta şi pentru cea viitoare. Dând la o parte ambiţiile personale, crescând în ce priveşte competenţa spirituală, celelalte competenţe (tehnice şi administrative) vor fi puse în slujba Marelui Maestru, Căruia Îi datorăm totul.  
 
Nimic nu dăunează mai mult lucrării lui Dumnezeu decât spiritul egoist şi lupta pentru întâietate. Doar atunci când competiţia este înlocuită de colaborare şi înălţarea de sine cu înălţarea lui Hristos se va putea ajunge la o lucrare eficientă pentru a salva pe cei pierduţi în păcat. Şi acestea nu sunt vorbe, ci realităţi cu care avem de-a face.  
 
Revenind la tema "Comentariilor biblice pe Internet", scopul era de a oferi oamenilor mijloace simple, la îndemână, pentru a studia Biblia şi a-L cunoaşte pe Hristos. În acest sens, promovarea de comentarii şi studii concepute de oameni care au avut pe inimă călăuzirea semenilor la Dumnezeu era scopul principal, astfel ca mesajul Scripturii să ajungă la cât mai mulţi oameni.  
 
Lucrarea realizată la Intercer a crescut ulterior prin oferirea de studii interactive pe diferite tematici, care făceau referinţă la textul Scripturii din secţiunea "Biblia pe Internet". De asemenea, am căutat să ofer şi posibilitatea accesului bilingv: română şi engleză, atât la Scriptură, cât şi la materiale de referinţă care să conducă la studiul personal al adevărului.  
 
În acest moment este utilă enunţarea următoarelor concluzii:  
 
1.Pentru a putea înţelege textul Scripturii este necesară distribuirea de comentarii biblice, care să te îndrume în cunoaşterea adevărului lui Isus Hristos.  
2.În acest sens, trebuie făcută o lucrare de selecţie a autorilor şi materialelor care corespund criteriului mai sus enunţat.  
3.Acest lucru presupune din partea celui care realizează pagina de Internet, cunoaşterea acestor materiale şi competenţă spirituală pentru a promova eficient studiul Bibliei.  
4.Cooperarea între diferitele persoane implicate în promovarea Evangheliei prin Internet este esenţială pentru o dezvoltare armonioasă a acestei lucrări.  
5.Promovarea oamenilor şi instituţiilor poate afecta promovarea lui Hristos şi a Cuvântului Său, fapt pentru care competenţa spirituală a celor care realizează pagini de Internet, precum şi a celor care le oferă / transmit materiale, este de o deosebită importanţă pentru a avea o lucrare eficientă.  
Referinţă Bibliografică:
Comentarii biblice pe Internet / Octavian Lupu : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 264, Anul I, 21 septembrie 2011, Bucureşti, România.

Drepturi de Autor: Copyright © 2011 Octavian Lupu : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Octavian Lupu
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia multor autori talentaţi din toate părţile lumii. Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către colectivul redacţional. Dacă sunt probleme de natură rasială, etnică sau similar, vă rugăm să ne semnalaţi imediat pentru remediere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată. Articolele care vor fi contestate prin e-mail de către persoanele implicate prin subiectul lor vor fi retrase în timpul cel mai scurt de pe site.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Fondatori: Octavian Lupu şi George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


ABONARE LA EDIŢIA
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!