CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593
ISSN-L 2359-7593
BUCUREŞTI, ROMÂNIA


AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

REDACŢIA

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Acasa > Cultural > Artistic >  


Autor: Octavian Lupu         Publicat în: Ediţia nr. 246 din 03 septembrie 2011        Toate Articolele Autorului

Un demers teologic
 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Dinamica accentuata a evolutiei catre societatea informationala a starnit atentia si interesul oamenilor din diferitele cercuri politice, economice, culturale, si chiar religioase. Din ratiuni si motivatii cu totul diferite, organizatii de tot felul au demarat programe de studiu al impactului noii tehnologii informationale asupra societatii umane, ca ansamblu, dar si asupra unor segmente ale acesteia. In acest sens este demna de remarcat initiativa teologica in materie de societate informationala(3).  
 
Un recent portofoliu de teme pentru studiul implicatiilor religioase si etice ale tranzitiei catre societatea informationala cuprindea urmatoarele:  
- "O teologie a informatiei.  
- Impactul tehnologiei informationale asupra personalitatii, sociabilitatii si asupra conceptiei realitatii ultime.  
- Cibernetica, interactiunea om-computer si consecinte asupra culturii (religiei).  
- Implicatiile etice ale noilor tehnologii informationale.  
- Tehnologia informatica si educatia teologica."(3)  
 
Se poate remarca paleta destul de larga a abordarii din partea cercurilor teologice contemporane si efortul depus in vederea sincronizarii cu lumea seculara. Dupa cum stim, religia este o preocuparea permanenta a umanitatii si teologia nu este altceva decat o sistematizare, intr-o maniera similara stiintei, a unei anumite viziuni religioase. De regula teologia nu se adreseaza direct persoanelor laice, ci este destinata in principal celor care administreaza sistemul religios in cauza.  
 
Cu toate acestea, teologia are un impact major asupra maselor largi de persoane laice prin influenta pe care o exercita asupra liderilor religiosi. De aceea preocuparea de a vedea in ce masura societatea informationala afecteaza religia si morala (etica) este utila.  
 
Exista insa un obstacol major in abordarea teologica a subiectului societatii informationale si acesta este "pluralismul teologic". Fiecare teologie este tributara sistemului de valori specific religiei in cauza. De aceea abordarea teologica este implicit partinica, reflectand mai degraba subiectiv decat obiectiv subiectul aflat in studiu. Astfel se ajunge la o multime de viziuni care imbina aspectele cosmogonice si teleologice specifice respectivei religii cu cele care se refera la substratul laic, profan in care, la urma urmelor, se desfasoara evolutia societatii informationale.  
 
Intr-un cuvant, abordarea teologica va duce la o viziune specific confesionala, lucru care va complica lucrurile in loc sa le simplifice. Sa ne gandim la nesfarsitele dispute teologice ale evului mediu, sau la modul cum au fost intelese descoperirile din domeniul astronomiei de catre biserica crestina a acelei perioade. Avem nevoie asadar de o baza mai cuprinzatoare pentru a intelege directia de evolutie a societatii informationale.  
Referinţă Bibliografică:
Un demers teologic / Octavian Lupu : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 246, Anul I, 03 septembrie 2011, Bucureşti, România.

Drepturi de Autor: Copyright © 2011 Octavian Lupu : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Octavian Lupu
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia multor autori talentaţi din toate părţile lumii. Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către colectivul redacţional. Dacă sunt probleme de natură rasială, etnică sau similar, vă rugăm să ne semnalaţi imediat pentru remediere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată. Articolele care vor fi contestate prin e-mail de către persoanele implicate prin subiectul lor vor fi retrase în timpul cel mai scurt de pe site.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Fondatori: Octavian Lupu şi George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


ABONARE LA EDIŢIA
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!