CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

ARHIVĂ CLASAMENTE

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Acasa > Manuscris > Povestiri >  


Autor: Mihai Leonte         Publicat în: Ediţia nr. 524 din 07 iunie 2012        Toate Articolele Autorului

4 Decembrie 2009 Monumentul eroilor mineri
 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
4 DECEMBRIE 2009 MONUMENTUL EROILOR MINERI 
  
După ce ai muncit mulţi ani în mină, văzând cum s-a născut şi a murit mineritul la Moldova Nouă, te bucuri totuşi că despre acest domeniu se va mai vorbi în acest oraş. 
  
Conducerea oraşului sub păstorirea domnului Primar Doctor Inginer Ion CHISĂLIŢĂ şi a domnului Viceprimar SPOREA Ghiţă, împreuna cu distinşii aleşi locali, domnii consilieri locali; BĂLEANU Eugen, BÂCLEŞAN Cătălin, BENCZE Laszlo, GRECU Dan, GUBANDRU Nicolae, LUPU Matei, MARIŞESCU Ion, MĂRCULESCU Claudia, NOVICICI Mladen, POPA Draga, STANCIU Şerban, STOICOVICI Ion, TIUGAN Victor, ŢIŢIRIGĂ Dan, VASILAŞI Irinel, VIZITIU Viorel, ZABERCA Mariana, au decis să ridice un monument al celor dispăruţi în accidente de muncă în cadrul mineritului din acest oraş. Aşteptând dezvelirea acestui monument în 4 decembrie 2009 de Sfânta Varvara ocrotitoarea minerilor, îmi reveneau în minte chipurile unor ortaci pe care i-am cunoscut fie direct sau indirect în cei 25 de ani petrecuţi la Întreprinderea Minieră Moldova Nouă de unde am ieşit la pensie în 1990. Am trecut peste multe din evenimentele în care viaţa unor mineri a fost curmată brusc de accidente uneori stupide. Am avut norocul să nu am asemenea întâmplări nefericite, adică nici un subordonat de al meu nu a murit într-un accident. Mi-am sfătuit şi m-am sfătuit cu cei pe care îi conduceam cum să lucreze, respectând tehnologiile prescrise. Atunci când am sesizat nereguli majore, am luat şi măsuri mai severe, pentru care, chiar şi după ieşirea la pensie cei admonestaţi mi-au mulţumit şi astfel îşi mănâncă pensia şi se bucură de viaţă.  
  
Tot ce e posibil că mineritul din Moldova Nouă va renaşte în viitor, cu tehnologii noi, cu utilaje noi. Mulţi deja nu mai ştiu nici unde sunt minele în Moldova Nouă. Ce se vede este acest Monument al Eroilor Mineri. Se observă că la acest monument se aprind lumânări şi se lasă flori, semn că totuşi trecătorii aduc omagii celor care au muncit să scoată la lumină metalele de care umanitatea are strictă necesitate, fie că sunt dintre cele nobile sau comune. Este o mare pierdere pentru România, renunţarea voită şi inconştientă, la aceste resurse naturale care ar trebui să aducă popului român tot ce îşi doreşte, bunăstare şi un trai decent. Cine este de vină? Vinovaţii sunt cei care guvernează ţara fără să ţină cont de multe criterii economice şi sociale, care sunt ignorate cu atâta ingratitudine. 
  
Deocamdată vom trece pe lângă monumentul celor dispăruţi prematur, lăsând pe soclul acestui simbol o floare şi un gând de recunoştinţă. 
  
Divinul Creator să le hărăzească ODIHNĂ VEŞNICĂ ACESTOR EROI MINERI. 
  
CU ADÂNC OMAGIU ŞI SUFLETUL ÎNDURERAT,  
  
Mihai LEONTE fost Maistru Principal Miner, actual pensionar 
  
*** 
  
Articolul face parte din capitolul AMINTIRI MINIERE din volumul ARMONII MAJORE 2010 al poetului Mihai LEONTE 
  
 
  
Referinţă Bibliografică:
4 Decembrie 2009 Monumentul eroilor mineri / Mihai Leonte : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 524, Anul II, 07 iunie 2012.

Drepturi de Autor: Copyright © 2012 Mihai Leonte : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Mihai Leonte
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către administrația publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Fondatori: Octavian Lupu şi George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor. 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


ABONARE LA EDIŢIA
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!