Confluenţe Literare: FrontPage
CONFLUENŢE LITERARE

CONFLUENŢE LITERARE
ISSN 2359-7593
ISSN-L 2359-7593
BUCUREŞTI, ROMÂNIA


AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

REDACŢIA

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Home > Cultural > Accente >  


Autor: Octavian Lupu         Publicat în: Ediţia nr. 262 din 19 septembrie 2011        Toate Articolele Autorului

Biblia pe Internet
 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Oportunitatea de a începe să lucrez la acest proiect mi-a fost oferită de apariţia site-ului www.intercer.ro în cursul anului 1998. Dar mai întâi să istorisesc cum au stat lucrurile. La mijlocul anului 1997, mai multe persoane implicate în utilizarea Internetului, incluzându-mă şi pe mine, au dorit să demareze un proiect dedicat promovării adevărurilor spirituale prin intermediul acestui nou mijloc de comunicare.  
 
În consecinţă, s-a stabilit necesitatea definirii unei viziuni practice privind modul în care urma să se desfăşoare această lucrare. La câteva luni după constituire, am publicat două articole, care începeau să puncteze aspectele mai importante ale acestui gen de lucrare, din perspectiva posibilităţilor oferite la acea dată. Un articol, intitulat "Creştinismul şi societatea informaţională" contura cadrul mai larg al impactului Internetului asupra societăţii în ansamblul ei, precum şi asupra creştinismului în mod deosebit, reliefând oportunităţile, dar şi provocările care ne stăteau în faţă.  
 
Al doilea articol, intitulat "Evanghelia într-o lume informatizată", apărut la scurt timp după primul, aborda mai specific metodele ce se puteau adopta pentru a transmite mesajul mântuirii prin intermediul mijloacelor de comunicaţie ale societăţii informaţionale, printre care două tehnologii erau în mod deosebit amintite: Internetul şi telefonia mobilă.  
 
Ca ecou la acest ultim articol, am primit o scrisoare din partea unei persoane din Slobozia, cu numele Lucian Mihăilescu. La acea dată nici nu bănuiam lucrarea pe care urmam să o realizez împreună cu el şi cu asociaţia Intercer. Ulterior, grupul de iniţiativă iniţial constituit s-a destrămat, dar am păstrat legătura cu Lucian, sfătuindu-ne reciproc asupra modalităţilor de a aduce oamenilor Evanghelia prin Internet.  
 
În cursul anului 1998, Lucian a pus bazele asociaţiei Intercer la Slobozia şi în aceeaşi perioadă a apărut şi site-ul www.intercer.ro găzduit de un operator de Internet din aceeaşi localitate. Continuând explorarea viziunii privind desfăşurarea lucrării de vestire a Evangheliei prin Internet, am mai scris două articole: "Premizele evanghelizării mondiale" şi "Societatea informaţională ca exod către viitor", primul fiind publicat în revista "Unu" editată de către Lucian Mihăilescu, iar al doilea rămânând nepublicat.  
 
În aceste două articole derulam mai departe, cu aspecte practice şi de detaliu, modalităţi de comunicare a mesajului Evangheliei prin Internet, lucru ce s-a dovedit deosebit de util în dezvoltarea activităţii fundaţiei Intercer. Aceste articole erau de fapt părţi ale unui studiu mai vast pe care îl realizam asupra impactului tehnologiilor informaţionale asupra stilului de viaţă şi asupra însuşirii convingerilor spirituale, în particular religioase, de către omul contemporan.  
 
La scurt timp după lansarea paginii www.intercer.ro (în momentul de faţă www.intercer.net ) Lucian m-a întrebat dacă am o idee cum s-ar putea adăuga textul Scripturii, astfel încât să poată fi accesat cu uşurinţă de către cei interesaţi. La acea dată nu exista nici un fel de portal biblic cu textul Bibliei în limba română, fapt care reclama o lucrarea de la "zero".  
 
Acest lucru mi s-a părut o provocare interesantă şi i-am propus să realizăm includerea textului Bibliei prin generare dinamică de pagini Web, lucru ce presupunea definirea unei baze de date cu textul biblic, precum şi programe de accesare lansate de către server-ul de Internet, într-un cuvânt cunoaşterea de detaliu a acestei tehnologii. În consecinţă, am preluat textul Bibliei Cornilescu dintr-un program de calculator (acest text nu are copyright, fiind in domeniul public), după care am realizat respectivele programe şi le-am inclus pe site-ul Intercer.  
 
Ca referinţă pentru organizarea bazei de date am folosit informaţiile furnizate pe pagina de Internet http://ww.unboundbible.org/ , iar în ce priveşte interfaţa de utilizator, m-am inspirat din pagina http://ww.biblegateway.com/ unde erau deja prezente mai multe Biblii în limba engleză. Într-o mare măsură am folosit modalitatea de structurare a informaţiei aşa cum era realizată pe aceste site-uri, dar programele ce implementau toate facilităţile oferite de utilizator au fost executate de către mine, pe baza experienţei ce o aveam în acest domeniu.  
 
Ulterior, în cursul anului 1999, am îmbunătăţit substanţial Biblia din cadrul paginii Intercer, pentru a putea fi accesată cu uşurinţă prin link-uri din alte pagini, ce urmau a fi realizate la Intercer şi nu numai, conform viziunii proiectului "Evanghelia prin Internet". Bucuria a fost pe măsură, multe persoane accesând această Biblie pentru a consulta adevărurile cuprinse în Cuvântul sfânt.  
 
Mai târziu, echipa Intercer urma să adauge şi un format audio la textul Bibliei, venind în întâmpinarea solicitărilor din partea utilizatorilor. Bineînţeles, acesta a fost începutul lucrării de prezentare a Sfintelor Scripturi prin Internet, totuşi aş putea să formulez următoarele concluzii:  
 
1.La început a existat o viziune asupra lucrării ce trebuia să fie desfăşurată, conturată pe baza experienţei şi inspiraţiei de la acea dată.  
2.După aceea a existat o împărtăşire a acestei viziuni prin publicarea unor articole pe această temă;  
3.În continuare, a existat un răspuns la împărtăşirea acestei viziuni privind evanghelizarea prin Internet;  
4.După care a urmat dezvoltarea unui grup de iniţiativă, care susţină tehnic, logistic şi spiritual acest proiect;  
5.Iar după aceea, s-a trecut la realizarea concretă a proiectului şi dezvoltarea acestuia.  
 
Aş putea spune că pornind de la "nimic", dar având o viziune, dorinţă de a lucra pentru Dumnezeu şi dedicare pentru aceasta, mijloacele s-au pus în mişcare, pentru ca ulterior să se vadă cum dintr-un "grăunte de muştar" a început să crească un "copac tot mai mare". Proiectul "Biblia pe Internet" era însă doar un prim pas în desfăşurarea lucrării de evanghelizare prin Internet, dar a fost un fundament de lansare către proiecte mai ambiţioase, după cum această tehnologie avea să evolueze.  
 
Având textul biblic la îndemână, era de acum înainte foarte uşor să faci referinţă la el în cadrul comentariilor, seminariilor biblice sau a oricăror altor materiale prezente pe pagina de Internet. Era începutul unei călătorii, al cărui capăt este Împărăţia lui Dumnezeu în ziua venirii Sale.  
Referinţă Bibliografică:
Biblia pe Internet / Octavian Lupu : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 262, Anul I, 19 septembrie 2011, Bucureşti, România.

Drepturi de Autor: Copyright © 2011 Octavian Lupu : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Octavian Lupu
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia multor autori talentaţi din toate părţile lumii. Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către colectivul redacţional. Dacă sunt probleme de natură rasială, etnică sau similar, vă rugăm să ne semnalaţi imediat pentru remediere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată. Articolele care vor fi contestate prin e-mail de către persoanele implicate prin subiectul lor vor fi retrase în timpul cel mai scurt de pe site.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Fondatori: Octavian Lupu şi George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


ABONARE LA EDIŢIA
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!