CONFLUENŢE LITERARE

CONFLUENŢE LITERARE
ISSN 2359-7593
ISSN-L 2359-7593
BUCUREŞTI, ROMÂNIA


AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

REDACŢIA

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Home > Cultural > Artistic >  


Autor: Octavian Lupu         Publicat în: Ediţia nr. 250 din 07 septembrie 2011        Toate Articolele Autorului

O viziune progresista
 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
La nivelul anilor '80, Alvin Toffler, un bine cunoscut sociolog american, avansa o teorie interesanta asupra dezvoltarii societatii umane, bazata in mod deosebit pe aspectele ce tin de infrastructura economica asa cum a evoluat ea de-a lungul timpului. Un concept care a facut ocolul intregului mapamond a fost cel de "al treilea val", intelegand prin acesta trecerea de la civilizatia industriala la cea post-industriala. Ulterior acest concept a evoluat si de fapt desemneaza "modelele si fortele care conduc la definirea relatiilor din cadrul mediilor: de afaceri, economice, politice, religioase si sociale"(2).  
 
Aceasta viziune este in mod deosebit tributara ideii de progres in sfera materiala, care conduce la evolutia de ansamblu a intregii societati omenesti. Acest al treilea val a mai fost denumit si "valul cunoasterii", care conduce la nivel planetar la "tranzitia de la capitalism si natiunile-stat la o societate a cunoasterii si a organizatiilor". Uneori este utilizat si termenul de "societate post-capitalista"(2).  
 
Ce este demn de remarcat la aceasta teorie, este tocmai schematismul determinist, oarecum tributar viziunii materialist-analitice din a doua jumatate a secolului trecut, care conduce la simplificari semnificative in intelegere, dar ramane totusi undeva in urma abordarii sistemice, specifica secolului XX. Evolutia la nivel de infrastructura economica comporta intr-adevar implicatii adanci asupra evolutiei societatii umane, dar in acelasi timp acesta nu este singurul factor care trebuie luat in calcul. Caracterul sistemic al relatiilor stabilite in sfera socialului conduce la dificultati de predictie chiar si pe termen scurt.  
 
De aceea dincolo de o prezentare teoretica excelenta, la capitolul solutii practice aceasta viziune nu prea are multe de spus. Cu alte cuvinte este o teorie academica, dar nu explica anumite evolutii din prezent, cum ar fi de exemplu implicarea tot mai accentuata a religiei in viata si practica sociala, un lucru care trece dincolo de previziunile si interpretarile pur sociologice, fie chiar si multidisciplinare.  
Referinţă Bibliografică:
O viziune progresista / Octavian Lupu : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 250, Anul I, 07 septembrie 2011, Bucureşti, România.

Drepturi de Autor: Copyright © 2011 Octavian Lupu : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Octavian Lupu
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia multor autori talentaţi din toate părţile lumii. Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către colectivul redacţional. Dacă sunt probleme de natură rasială, etnică sau similar, vă rugăm să ne semnalaţi imediat pentru remediere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată. Articolele care vor fi contestate prin e-mail de către persoanele implicate prin subiectul lor vor fi retrase în timpul cel mai scurt de pe site.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Fondatori: Octavian Lupu şi George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


ABONARE LA EDIŢIA
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!