Confluenţe Literare: FrontPage
CONFLUENŢE LITERARE

CONFLUENŢE LITERARE
ISSN 2359-7593
ISSN-L 2359-7593
BUCUREŞTI, ROMÂNIA


AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

REDACŢIA

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Home > Cultural > Accente >  


Autor: Octavian Lupu         Publicat în: Ediţia nr. 264 din 21 septembrie 2011        Toate Articolele Autorului

Definirea proiectului Evanghelia prin Internet
 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Sfântul Locaş era destinat să fie un mijloc de comunicare dintre Dumnezeu şi om, dar cum ar putea Internetul să devină aşa ceva? Ce proiect putea fi imaginat cu scopul de a transmite mesajul divin? Cum ar fi trebuit să fie organizat acesta pentru a fi realizabil?  
 
Multe întrebări, dar răspunsurile nu erau suficient de clare. Am revenit la sferele de competenţă şi le-am analizat în mod special pentru acest gen de lucrare:  
 
1.Competenţă tehnică: Cu siguranţă erau necesare cunoştinţe de programare, web-design, realizare baze de date etc. În acest sens, aveam deja o experienţă de câţiva ani în materie de programare, lucru util pentru ce doream să realizez.  
2.Competenţă administrativă: Îmi era mai mult decât clar că trebuia să apelez la persoane cu capacităţi administrative, care să dispună de fonduri şi resurse pentru a mă sprijini. Nu ştiam pe nimeni, aşadar aveam un nou subiect de rugăciune.  
3.Competenţă spirituală: În acest sens puteam să folosesc studiul Sfintelor Scripturi şi a altor materiale cu caracter spiritual pentru producţia de conţinut a proiectului. În plus experienţa dobândită prin predicare, conducerea de grupe de studiu / rugăciune şi chiar deprinderea de a scrie mă ajutau foarte mult.  
 
Cu toate acestea, Internetul era un domeniu absolut nou pentru mine şi continuam să examinez Sfânta Scriptură pentru a înţelege mai bine modul în care trebuia desfăşurată o lucrare pentru Dumnezeu. În paralel, am continuat să studiez principiile de evanghelizare utilizate de-a lungul timpului şi astfel am remarcat următoarele:  
 
1.Avântul evanghelizării a fost întotdeauna condiţionat de publicarea şi distribuirea pe scară largă a Sfintelor Scripturi. Ne putem gândi la perioada Reformei, care a avansat în mare măsură prin apariţia tiparului şi publicarea Bibliei. De asemenea, câteva secole mai târziu, evanghelismul a fost reluat cu forţă prin apariţia Societăţilor Biblice engleze şi americane, care au sprijinit lucrarea de răspândire a Cuvântului lui Dumnezeu şi pe alte continente decât Europa sau America.  
 
2.Mai departe, toţi oamenii care au predicat Evanghelia au scris sau au făcut apel la comentarii, de asemenea tipărite, care lămureau conţinutul Scripturii, fără a mai fi necesar să fie tot timpul cineva care să explice direct aceste lucruri. Putem face referinţă la comentariile scrise de pionierii Reformei: Martin Luther, Ioan Calvin, John Knox etc., sau de alte personalităţi ce au continuat Reforma: John Wesley, George Withefield etc. Acest gen de comentarii erau necesare pentru înţelegerea modului în care trebuia studiată Biblia şi fără de care oamenii nu ar fi ştiut cum să aplice învăţăturile sfinte la vieţile lor.  
 
3.Dar toate acestea nu puteau să fie decât un suport pentru comunicarea directă, interactivă prin predicare, sfătuire, învăţare, ajutorare, lucru realizat prin intermediul diferitelor grupuri de iniţiativă care slujeau nevoilor spirituale ale oamenilor. Aceste grupuri distribuiau Biblii, comentarii, organizau şi susţineau discuţii, prelegeri, ajutau, după caz, pe cei care aveau nevoie de călăuzire pentru a urma pe Dumnezeu prin credinţa în Isus Hristos.  
 
Având în vedere cele anterior enunţate, m-am simţit inspirat să schiţez un proiect similar pentru comunicarea Evangheliei prin Internet. Acest proiect urma să fie structurat pe trei nivele principale de organizare:  
 
1.Nivelul de bază sau „Biblia pe Internet”, presupunea construirea unuia sau mai multor portal-uri biblice, care să permită accesul rapid la conţinutul Sfintelor Scripturi (format text, audio etc.), cu posibilităţi de căutare, comparare, grupare pe diferite tematici şi selectare a versiunii dorite. La aceste portal-uri trebuia să se poată face cu uşurinţă referinţă prin link-uri de pe alte site-uri. Acest nivel urma să se dezvolte progresiv cuprinzând tot mai multe limbi şi numeroase alte facilităţi.  
 
2.Nivelul intermediar sau „Comentarii biblice pe Internet”, presupunea dezvoltarea mai multor portal-uri cu comentarii biblice, care să permită accesul rapid la conţinutul diferitelor comentarii biblice (format text, audio, video etc.), cu un caracter practic, preponderent devoţional, cu posibilităţi de căutare, comparare, grupare pe diferite tematici şi selectare a versiunii dorite.  
 
La aceste portal-uri trebuia să se poată face cu uşurinţă referinţă prin link-uri de pe alte site-uri şi în acelaşi timp aceste portal-uri urmau să facă referinţă la nivelul de bază „Biblia pe Internet”. Acest nivel urma să se dezvolte progresiv cuprinzând tot mai multe comentarii în cât mai multe limbi şi cu multe alte facilităţi.  
 
3.Nivelul de aplicaţie sau „Grupuri de iniţiativă prin Internet”, care presupunea dezvoltarea liberă a numeroase pagini de Internet, care să permită accesul rapid la materiale tematice şi la persoane cu rolul de îndrumători spirituali în înţelegerea Cuvântului lui Dumnezeu prin diferite metode: forum-uri, chat-uri, blog-uri, e-mail, studii biblice interactive etc.  
 
La aceste portal-uri trebuia să se poată face cu uşurinţă referinţă prin link-uri de pe alte site-uri şi în acelaşi timp aceste portal-uri urmau să facă referinţă la nivelul intermediar „Comentarii biblice pe Internet” şi la cel de bază „Biblia pe Internet”. Acest nivel urma să se dezvolte progresiv cuprinzând tot mai multe comentarii în cât mai multe limbi şi cu multe alte facilităţi. Înţelegeam cum o „constelaţie” de site-uri urma să se dezvolte, permiţând accesul la Cuvântul lui Dumnezeu şi la înţelegerea acestuia pentru viaţa personală pentru persoane din „orice neam, orice seminţie, orice limbă şi orice popor”, practic pentru orice om.  
 
Fiecare utilizator urma să fie liber să decidă nivelul de interacţiune cu această „reţea evanghelistică” în funcţie de dorinţa de a aprofunda relaţia sa cu Dumnezeu. La fiecare nivel era necesară existenţa mai multor site-uri, care să funcţioneze într-o relaţie de tip „fiecare cu fiecare”, în funcţie de situaţie, care să permită trecerea cu uşurinţă între nivelele mai sus enunţate. Logica acestei abordări se poate reda simplu prin următoarelor trei principii:  
 
1.pentru a acţiona trebuie să studiezi;  
2.pentru a studia trebuie să citeşti comentarii care să te înveţe cum să realizezi acest lucru;  
3.pentru a înţelege un comentariu trebuie să ai la dispoziţiei sursa primară a oricărei învăţături spirituale de valoare: Biblia.  
 
Dacă aţi rămas alături de mine până în clipa de faţă, atunci înseamnă că putem trece la etapele de realizare ale acestui proiect „deschis”, care se adresează oricărei persoane doritoare să îl slujească pe Dumnezeu prin utilizarea Internetului ca mijloc de comunicare a Evangheliei lui Isus Hristos.  
 
Acest proiect prinde chip pe zi ce trece prin conlucrarea numeroaselor persoane, care doresc să aducă vestea cea bună a mântuirii semenilor lor. Cu adevărat, analizând evoluţia acţiunilor de evanghelizare prin Internet din 1996 până în prezent, pot să spun că proiectul „Evanghelia prin Internet” se realizează şi se dezvoltă zilnic, devenind tot mai clară apropierea venirii „Celui care ne-a iubit şi Şi-a dat viaţa pentru mântuirea noastră”.  
Referinţă Bibliografică:
Definirea proiectului Evanghelia prin Internet / Octavian Lupu : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 264, Anul I, 21 septembrie 2011, Bucureşti, România.

Drepturi de Autor: Copyright © 2011 Octavian Lupu : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Octavian Lupu
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia multor autori talentaţi din toate părţile lumii. Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către colectivul redacţional. Dacă sunt probleme de natură rasială, etnică sau similar, vă rugăm să ne semnalaţi imediat pentru remediere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată. Articolele care vor fi contestate prin e-mail de către persoanele implicate prin subiectul lor vor fi retrase în timpul cel mai scurt de pe site.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Fondatori: Octavian Lupu şi George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


ABONARE LA EDIŢIA
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!