CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

ARHIVĂ CLASAMENTE

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Acasa > Cultural > Spiritual >  


Autor: Ion Untaru         Publicat în: Ediţia nr. 1068 din 03 decembrie 2013        Toate Articolele Autorului

3 decembrie: sf.Gheorghe de la Cernica şi Căldăruşani
 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!

Sfântul Gheorghe s-a născut la 1730 în Săliştea Sibiului şi venind în Ţara Românască, a intrat în slujba unui arhiereu din Bucureşti, mitropolitul grec Rosca. Merg împreună la muntele Athos şi după moartea mentorului său, devine ucenic al marelui Vasile Velicicovschi de la schitul athonit Sfântul Ilie. În 1751 este tuns în monahism de acesta, iar în 1754 este hirotonit preot. În 1763 Vasile Velicicovschi revine în ţară împreună cu obştea sa monahală de 64 ucenici şi se stabileşte la mănăstirea Dragomirrna.  

Aici cuviosul Gheorghe se nevoieşte timp de 12 ani ca ieromonah, duhovnic şi iconom iar aşezământul ajunge în scurt timp să numere 350 de nevoitori.  

Din cauza ocupaţiei austriece survenită în 1775, stareţul împreună cu 200 ucenici se refugiază la mănăstirea Secu şi peste doi numărul ucenicilor ajunge la 700 de fraţi. Din 1781 primeşte însărcinare de la mitropolitul Filaret al II-lea să revigoreze viaţa schitului Cernica părăsit de peste trei decenii.  

Cu toate greutăţile întâmpinate, locul fiind pustiu, repune pe picioare schitul şi în 1785 Cernica se redeschide ca mănăstire. Între timp numărul ucenicilor de sub ascultarea sa creşte ajungând la 103.  

Din 1793 i se dă în sarcină şi mănăstirea Căldăruşani de care va răspunde până la sfârşitul vieţii. Organizează viaţa chinovială după modelul athonit: cele şapte laude zilnice, spovedanie deasă, ascultare, rugăciune, asceză şi masa comună la trapeză. A trecut la Domnul în 3 decembrie 1806 în vârstă de 76 de ani. Este considerat înoitor al vieţii monahale în duhul paisian. A fost canonizat de sfântul sinod al Bisericii Ortodoxe Române în în anul 2005.  

 

 

Referinţă Bibliografică:
3 decembrie: sf.Gheorghe de la Cernica şi Căldăruşani / Ion Untaru : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 1068, Anul III, 03 decembrie 2013.

Drepturi de Autor: Copyright © 2013 Ion Untaru : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Ion Untaru
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către administrația publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Fondatori: Octavian Lupu şi George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor. 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


ABONARE LA EDIŢIA
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!