CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

ARHIVĂ CLASAMENTE

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Acasa > Cultural > Spiritual >  


Autor: Ion Untaru         Publicat în: Ediţia nr. 1065 din 30 noiembrie 2013        Toate Articolele Autorului

30 noiembrie: sf. Apostol Andrei, Ocrotitorul României
 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!

Sfântul Andrei, fratele sfântului Petru, se trăgea dintr-o familie de pescari din Betsaida Galileii. El a fost cel dintâi chemat de Hristos la propovăduire iar el l-a adus apoi şi pe fratele său, Petru, la acţiunea istorică de creştinare a iudeilor la început, iar apoi a întregii lumi. Deşi era iudeu, purta numele de Andrei care este de origine greacă şi înseamnă viteaz, bărbătesc.  

Împreună cu Ioan, cuvântătorul de Dumnezeu, a făcut parte dintre ucenicii lui Ioan Botezătorul şi când l-a auzit pe acesta zicând: Iată Mielul lui Dumnezeu, Cel ce ridica pacatul lumii, l-a părăsit pe Botezător alipindu-se de Hristos.  

Făcând parte dintre cei 12 apostoli ai Domnului, a colindat satele şi cetăţile lui Israel primind învăţătura direct de la sursă, de la Iisus Hristos, Domnul şi Mântuitorul tuturor. A fost martor la vindecarea demonizaţilor, a orbilor, a slăbănogilor, a bolnavului de hidropizie, a femeii gârbovite, a femeii cu scurgere de sânge, la învierea tânărului din Nain, la învierea fiicei lui Iair, la învierea lui Lazăr, la înmulţirea pâinilor cu care au fost hrăniţii mii de oameni şi la multe, multe altele care nu sunt menţionate în Evanghelii, după mărturia lui Ioan cuvântătorul de Dumnezeu. După slăvita Înviere şi Înălţare a Domnului, prin tragere la sorţi sfântului Andrei i-au revenit teritoriile din Scythia Minor de la Pontul Euxin, adică de la ţărmul apusean al Mării Negre. Menţionăm că din sec. VII,VI î.Hr. coloniştii greci întemeiaseră pe teritoriul Dobrogei o serie de cetăţi ca Tyras (Cetatea Alba), Histria (Istria), Tomis (Constanta), Callatis (Mangalia) si altele iar la sfârşitul sec.IV s-au adăugat şi scitii, populaţie de origine iraniană, de unde şi denumirea de ţara sciţilor. Şi la fel ca Apostolul neamurilor, peste tot unde au luat fiinţă comunităţi creştine, sfântul Andrei a hirotonit diaconi, preoţi şi episcopi, comunităţi pe care punându-le pe picioare, s-a îngrijit cât i-a stat în putinţă să asigure buna lor funcţionare.  

Şi sămânţa creştină a dat roade luând naştere biserici, episcopii care extinzându-se au adus la lumina învăţăturii pe strămoşii noştri geto-daci. La 4 km de localitatea Ioan Corvin jud. Constanţa se află peştera numită a sfântului Andrei cu un pat scobit în piatră în care se crede că se odihnea sfântul. În 1944 peştera a fost transformată în biserică şi sfinţită de episcopul Tomisului, Chesarie Păunescu. A fost însă distrusă de trupele ruseşti în timpul războiului dar refăcută de către râvnitorul monah Nicodim Dincă în anii de după 1990.  

În toponimie se păstrează şi astăzi denumiri ca Peştera sfântului Andrei, Pârâiaşul sfântului Andrei, Apa sfântului, ca urme ale sălăşluirii sfântului pe pământ românesc.  

Istoricii ruşi consideră că sfântul Andrei a propovăduit şi în teritoriile de dincolo de Prut. Scriitorul bisericesc Nicolas Calist consideră că sfântul Andrei plecând de la noi, a trecut prin Tracia, Bizanţ, Macedonia, Thesalia şi a ajuns la Patras propovăduind peste tot cuvântul Evangheliei. La Patras a suferit moarte martirică, răstignit pe o cruce în formă de X. Se presupune că aceasta intervenit în timpul domniei lui Nero, anii 66-67, alţi cercetători plasând data în timpul domniei lui Domiţian (81-96).  

Sfântul Andrei este considerat ocrotitorul României, iar ziua sa de pomenire, 30 noiembrie, este trecută cu litere roşii în calendar şi declarată sărbătoare naţională religioasă.  

Referinţă Bibliografică:
30 noiembrie: sf. Apostol Andrei, Ocrotitorul României / Ion Untaru : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 1065, Anul III, 30 noiembrie 2013.

Drepturi de Autor: Copyright © 2013 Ion Untaru : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Ion Untaru
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către administrația publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Fondatori: Octavian Lupu şi George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor. 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


ABONARE LA EDIŢIA
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!