CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

ARHIVĂ CLASAMENTE

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Acasa > Cultural > Spiritual >  


Autor: Ion Untaru         Publicat în: Ediţia nr. 1126 din 30 ianuarie 2014        Toate Articolele Autorului

30 ianuarie - sfintii trei ierarhi: Vasile cel Mare, Grigorie Teologul şi Ioan Gură de Aur
 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!

Sfinţii trei ierarhi au fiecare câte o zi de pomenire aparte în calendar: Vasile cel Mare la 1 ianuarie, Grigorie Teologul la 25 ianuarie şi Ioan Gură de Aur la 13 noiembrie. Importanţa şi impactul lor asupra credincioşilor care asistau la slujbele lor au fost atât de mari, încât oamenii se împărţiseră după afinităţi personale şi fiecare lăuda şi preamărea pe câte unul dintre ei ca fiind mai presus de ceilalţi doi. Ca să nu fie pusă în cumpănă unitatea Bisericii lui Hristos, cu voia lui Dumnezeu, ei s-au arătat în vis sfântului Ioan Mauroporus episcopul Evhaitelor în anul 1084, spunând că între ei nu este nici o diferenţă, că fiecare a scris şi predicat după insuflarea Sfântului Duh şi dacă este chemat unul dintre ei, vin şi ceilalţi doi. Ca atare l-au rugat să fixeze o zi de pomenire comună iar credincioşii să nu mai facă deosebire între ei despărţindu-i. Şi el a fixat ziua de 30 ianuarie.  

Printr-o hotărâre adoptată la primul congres al profesorilor de teologie de la Atena din anul 1936, cei trei ierarhi sunt consideraţi patroni ai institutelor teologice din întreaga lume. Multe biserici din ţara noastră poartă hramul acestor trei ierarhi, dintre care amintim Biserica Trei Ierarhi din Iaşi, ctitorie a domnitorului Vasile Lupu şi Catedrala Mitropolitană din Timişoara.  

Sfântul Vasile cel Mares-a născut în Cezareea Capadociei în anul 329. Liturghia sa se slujeşte de 10 ori pe an. El a dunat în aşezăminte de obşte monahii singuratici din Mesopotamia, Siria, Palestina şi Egipt pentru care a instituit reglementări valabile şi astăzi. Pentru îngrijirea bolnavilor, a celor vârstnici, adăpostirea leproşilor, a construit aşa numitele Vasiliade. A ocupat scaunul de episcop al Constantinopolului între 370-375 culegând bogate roade duhovniceşti. A trecut la Domnul la vârsta de cincizeci de ani, respectiv 1 ianuarie 379.  

Sfântul Grigorie Teologul s-a născut în jurul anului 330 lângă Capadocia. A fost hirotonit preot de tatăl său şi episcop de Sfântul Vasile cel Mare de care l-a legat o strânsă prietenie toată viaţa. În anul 370 este ales arhiepiscop al Cezareei Capadociei şi în 372 episcop de Nazians. A prezidat cel de-al doilea sinod ecumenic din 381. A trecut cu pace la Domnul la 25 ianuarie 389. Alte surse indică 390.  

Sfântul Ioan Gură de Aur s-a născut în anul 354 în Antiohia. A petrecut mai mulţi ani în pustiu, apoi predică în Antiohia şi în 397 este înscăunat episcop în Constantinopol. A unificat Liturghia care îi poartă numele şi care se săvârşeşte cel mai mult în Biserica Ortodoxă. Pentru spiritul său jertfelnic şi ajutorarea celor nevoiaşi, a primit numele de ambasador al săracilor. A fost exilat pe nedrept în trei rânduri, ultima dată în Armenia. A păstorit cu mare cinste episcopia Constantinopolului timp de 6 ani, aducând la Hristos mulţime de suflete A trecut la Domnul la 14 septembrie 407 în exil.  

Referinţă Bibliografică:
30 ianuarie - sfintii trei ierarhi: Vasile cel Mare, Grigorie Teologul şi Ioan Gură de Aur / Ion Untaru : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 1126, Anul IV, 30 ianuarie 2014.

Drepturi de Autor: Copyright © 2014 Ion Untaru : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Ion Untaru
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către administrația publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Fondatori: Octavian Lupu şi George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor. 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


ABONARE LA EDIŢIA
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!