AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

ARHIVĂ CLASAMENTE

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Acasa > Cultural > Spiritual >  


Autor: Ion Untaru         Publicat în: Ediţia nr. 973 din 30 august 2013        Toate Articolele Autorului

30 august: Sfântul Varlaam mitropolitul şi Ioan de la Râşca şi Secu
 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!

 

Sfântul Ioan a trăit în sec. XVII în vremea sfinţilor mitropoliţi Varlaam şi Dosoftei cu care a întreţinut strânse legături de prietenie. S-a născut în ţinutul Vrancei (pe atunci numit ţinutul Putnei), într-o familie de răzeşi, Gheorghe şi Anastasia. Pentru că îşi dorea nevoinţa mănăstirească, monahul Varlaam Moţoc, o rudă a sa şi care mai târziu avea să devină mitropolitul Moldovei, îl duce pe tânăr la mănăstirea Râşca. A fost tuns în monahism în anul 1830 de către egumenul Agafton, primind numele de Ioan. Aici se va nevoi timp de 18 ani. La Mănăstirea Secu, Ioan a stat sub ascultarea egumenilor Nechifor şi Ghedeon, acesta din urmă fiind ctitorul Schitului – azi Mănăstirea – Sihăstria, şi apoi, în două rânduri, mitropolit al Moldovei.  

În 1632 Varlaam este ales mitropolit, îl aduce pe Ioan în chilia sa de la Secu care rămăsese nelocuită. Sfătuit de mitropolitul Varlaam, domnitorul Vasile Lupu înalţă în cetatea Neamţului o mică mănăstire închinată Sfântului Nicolae în care este chemat să slujească Sfântul Ioan. În 1650 o botează pe fiica armaşului Joldea căreia îi va fi duhovnic până la vârsta de 16 ani. O îndrumă, îi călăuzeşte primii paşi în viaţa de monahie şi aceasta va deveni mai târziu una din florile cele mai rare ale monahismului românesc, sfânta Teodora de la Sihla. Sfântul Ioan va sluji în Neamţ până în anul 1665 după care va fi chemat de mitropolitul Ghedeon ca egumen la Secu pentru un an de zile. Dionisie Udişteanu, îl descrie pe egumenul Ioan astfel: „… ucenic al Mitropolitului Varlaam, bun cunoscător al limbii slavone, foarte smerit, având o viaţă pilduitoare şi cu realizări mari în activitatea sa”. Între anii 1667 şi 1674 a păstorit ca episcop al Huşilor, apoi între 1674 şi 1685 ca episcop al Romanului, slujind cu dragoste turmei lui Hristos. Cu ajutor de la vornicul Moţoc din Odobeşti, rudă a sa şi din puţina sa agoniseală, reuşeşte să ridice mănăstirea Mera din ţinutul său natal, în apropiere de Odobeşti.  

A adormit în Domnul la 1685 şi a fost înmormântat la mănăstirea Secu, lângă mitropolitul Varlaam care trecuse şi el la Domnul în anul 1657, soborul şi slujba de înmormântare fiind conduse de mitropolitul Dosoftei. A fost canonizat în cadrul şedinţei de lucru a Sfântului Sinod al Bisericii ortodoxe Române din 5-7 martie 2008.  

Sfântul Varlaam, s-a născut în anul 1580 într-o familie de răzeşi din Borceşti, Neamţ, numele său de mirean fiind Vasile Moţoc. De tânăr a iubit viaţa monahală cu care a luat cunoştinţă la Schitul Zosima de pe valea pârâului Secu, a învăţat carte şi limbile slavonă, latină şi greacă. Pe aceeaşi vatră, vornicul Nestor Ureche şi soţia sa Mitrofana au ctitorit în 1602 Mănăstirea Secu în care a început să funcţioneze şi o şcoală. Tânărul Vasile Moţoc a intrat în obştea noii mănăstiri, unde a fost călugărit cu numele de Varlaam. Fiind bun povăţuitor, a fost numit egumen al mănăstirii. A tradus anul 1618 Scara Sfântului Ioan Scărarul, denumită şi Leastviţa.  

Sfântul Ierarh Varlaam a fost mitropolitul Moldovei intre anii 1632 si 1653, în timpul domnitorilor Alexandru Iliaş, Miron Barnovschi, Moise Movilă şi Vasile Lupu. Cu ajutorul domnitorului Vasile Lupu, a înfiinţat o tipografie la Iaşi unde a tipărit în 1643 Cazania, prima carte romaneasca de învăţătură din Moldova, la duminicile de peste an, la praznicele împărăteşti şi la sfinţii mari. În timpul păstoririi sale s-a înălţat biserica Sfintii Trei Ierarhi din Iaşi, în care au fost aşezate în anul 1641 moaştele Sfintei Cuvioase Parascheva, daruite lui Vasile Lupu de Patriarhia Ecumenica de la Constantinopol. Cu ajutorul lui Petru Movilă a organizat la Iaşi un sinod local pe tema mărturisirii de credinţă. Ajungând sfetnic de încredere al domnitorului Miron Barnovschi, în anul 1628, arhimandritul Varlaam este trimis la Kiev şi Moscova în vederea cumpărării de icoane pentru mănăstirile Dragomirna şi Bârnova şi pentru biserica ctitorită de domnitor în Iaşi. Săvârşind aceasta, Varlaam s-a întors în ţară, dar primind vestea morţii mitropolitului Anastasie Crimca (1629) şi pe cea a înlăturării domnului Miron Barnovschi, s-a retras la Mănăstirea Secu.
Ajunsese atât de cunoscut şi era atât de apreciat în lumea creştină, încât în anul 1639 s-a numărat printre primii trei candidaţi la ocuparea scaunului de patriarh ecumenic al Constantinopolului.  

Sfantul Varlaam a trecut la cele vesnice în anul 1657. A fost canonizat de către Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române pe 12 februarie 2007.  

 

 
Referinţă Bibliografică:
30 august: Sfântul Varlaam mitropolitul şi Ioan de la Râşca şi Secu / Ion Untaru : Confluenţe Literare, Ediţia nr. 973, Anul III, 30 august 2013.

Drepturi de Autor: Copyright © 2013 Ion Untaru : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Ion Untaru
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către administrația publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Fondator: George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor. 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


ABONARE LA EDIŢIA
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!