AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

ARHIVĂ CLASAMENTE

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Acasa > Cultural > Spiritual >  


Autor: Ion Untaru         Publicat în: Ediţia nr. 911 din 29 iunie 2013        Toate Articolele Autorului

29 iunie: Sfintii Apostoli Petru şi Pavel
 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!

Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel, stâlpii Bisericii lui Hristos sunt sărbătoriţi la 29 iunie, după o perioadă de post variabilă ca întindere, funcţie de data sărbătoririi Sfintelor Paşti.  

Este foarte greu de concentrat în numai câteva rânduri activitatea acestor doi corifei ai Bisericii creştine, străduinţele lor, greutăţile întâmpinate din partea autorităţilor imperiale dar şi a oamenilor simpli înainte de a crede în Hristos, suferinţele şi în cele din urmă moartea lor pentru iubirea faţă de Adevărul, Lumina şi Viaţa lumii, adică Hristos Domnul.  

Sfântul Apostol Petru era din Betsaida Galileii, frate cu Andrei cel întâi chemat şi fiul lui Iona. Om simplu, fără ştiinţă de carte, pescar. A fost căsătorit cu fiica lui Aristobol, fratele Apostolului Varnava şi a avut doi fii: un băiat şi o fată. Muncea din greu pentru întreţinerea familiei, a soacrei şi bătrânului său tată, Iona. După pescuirea minunată, simbolizând aducerea lumii la credinţă, lasă toate ale lumii acesteia: tată, mamă, soţie şi copii, toate treburile lumeşti şi urmează până în ultima zi a vieţii pe Hristos. A propovăduit în Ierusalim, Iudeea, Samaria, Asia Mică, Babilon şi Roma. Urmându-L pe Hristos, credinţa lui se întăreşte de la o zi la alta că Hristos este Mesia cel anunţat de proroci şi Îl iubeşte din toată inima lui de om neinstruit. Asistă la vindecările Mântuitorului, la Schimbarea la faţă pe muntele Tabor. Capătă puteri. Se întăreşte în Duhul. Vindecă şi el, merge pe mare ca pe uscat, vindecă un şchiop din naştere de la poarta templului, o învie pe Tavita. Dar continuă să rămână un om ca oricare altul. La prinderea lui Hristos se sperie, Îl urmează de la distanţă şi când ameninţarea la viaţa lui pluteşte în aer, se leapădă de trei ori deEl. Plânge apoi cu amar, din toată inima. După slăvita Înviere, este repus în drepturi, ridicat din nou la demnitatea avută de Însuşi Hristos. Şi după Înălţare, continuă să propovăduiască noua credinţă. Cuvintează cu înflăcărare la Coborârea Sfântului Duh şi converteşte 3000 de oameni într-o singură zi. Aşa ia naşterea Biserica lui Hristos pe care porţile iadului nu o vor birui. Suferă în crescendo persecuţii din partea preoţilor şi a fariseilor, este închis dar eliberat de un înger al Domnului, se întăreşte şi nimeni nu-l mai poate opri. Şi cu toate astea, urmărit din porunca lui Nero, sfătuit de Biserica nou înfiinţată, care avea nevoie de prezenţa lui, pleacă noaptea din Roma. Îl întâlneşte pe Hristos: Unde Te duci Doamne? Să mă răstignesc în locul tău! Şi Petru înţelege, se întoarce, şi odată prins, cere din smerenie faţă de Hristos să fie răstignit cu capul în jos.  

Sfântul Apostol Pavel a fost fariseu din naştere, din Tarsul Ciliciei, din neamul lui Veniamin şi elev al învăţatului Gamaliel al legii vechi. Nu s-a întâlnit cu Hristos decât la convertirea sa, cea mai frumoasă din câte cunoaşte întreaga istorie a creştinismului, pe drumul Damascului: Saule, Saule de ce Mă prigoneşti? Cine eşti, Doamne?! Atât de mare a fost şocul fizic dar mai ales spiritual pe care l-a trăit, că trei zile nu a mâncat, nu a băut nimic, ci numai a reflectat. A simţit cum se dărâmă în el tot edificiul cel vechi şi cu toată convingerea îl adoptă pe cel nou. Se botează de către Anania şi intră în rândul proaspăt creştinaţilor, mărtusindu-L cu mult curaj pe Hristos. Doamne, Pavel a adus mult rău Bisericii Tale! Lăsaţi-l că acesta Îmi este vas ales care va purta numele Meu înaintea neamurilor şi va mărturisi pentru Mine înaintea împăraţilor.  

Se luptă cu fiarele ridicate din neamul său care-l voiau mort cu orice preţ. Se ascunde, este coborât în cetatea Damascului peste zid într-o coşniţă noaptea şi merge neabătut pe calea cea fără întoarcere a propovăduirii Vieţii.  

Străbate Cezareea, Antiohia, Seleucia, Cipru, Macedonia, Salamina, Malta, propovăduieşte în Tarsul Ciliciei, Iafa, Perga Pamfiliei,Derbe, Istra, Frigia, Galatia, în Ierusalim, Antiohia Pisidiei, Antiohia Siriei, Samotracia, Neapoli, Filippi, Atena, Corinthul, Persia şi în cele din urmă în Spania. Este prins şi acuzat că aduce obiceiuri şi zei noi pe care romanii nu le pot primi şi dus la antipatul Galion, fratele filosofului Seneca. Luptă cu neîncrederea oamenilor, cu superstiţiile lor, cu vrăjitorul Elimas, cu o femeie vrăjitoare. Se duelează verbal cu saducheii şi fariseii iudei dar sub protecţia romanilor(!), este transmis în lanţuri de la un proconsul la altul, cere să fie dus la judecata Cezarului pentru că prigonitorii, conaţionali ai lui voiau să-l omoare. Şi în lanţuri fiind, predică şi continuă să facă adepţi, chiar printre oamenii din casa cezarului!  

Este osândit la moarte prin tăierea capului de către Nero dar lasă în urmă Biserica lui Hristos întărită, convins că nimeni şi nimic nu o mai poate opri din drumul său, până când se va ajunge la o turmă şi un Păstor.  

 

 

Referinţă Bibliografică:
29 iunie: Sfintii Apostoli Petru şi Pavel / Ion Untaru : Confluenţe Literare, Ediţia nr. 911, Anul III, 29 iunie 2013.

Drepturi de Autor: Copyright © 2013 Ion Untaru : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Ion Untaru
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către administrația publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Fondator: George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor. 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


ABONARE LA EDIŢIA
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!