CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

ARHIVĂ CLASAMENTE

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Acasa > Cultural > Spiritual >  


Autor: Ion Untaru         Publicat în: Ediţia nr. 1125 din 29 ianuarie 2014        Toate Articolele Autorului

29 ianuarie: Aducerea moaştelor sf. Ignatie Teoforul
 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!

Sfântul Policarp a fost al doilea episcop al Smirnei, (după Evod căriua i-a urmat în scaun pe la anul 67), şi a suferit mucenicie în timpul prigonirii creştinilor din Antiohia. A fost numit Teoforul care înseamnă purtător de Dumnezeu sau purtat de Dumnezeu pentru că, după tradiţie, el este copilul pe care l-a luat Mântuitorul în braţe spunând apostolilor: „De nu se va smeri cineva pe sine ca pruncul acesta, nu va intra în împărăţia cerurilor; Deci cine se va smeri pe sine ca pruncul acesta, acela este cel mai mare în împărăţia cerurilor. Şi cine va primi un prunc ca acesta în numele Meu, pe Mine Mă primeşte”(Matei 18.4,5). I-a revenit cinstea de a se număra împreună cu Policarp al Smirnei, printre ucencii Sfântului Ioan Cuvântătorul de Dumnezeu.  

A suferit mucenicie în timpul împăratului Traian (98-117) care l-a supus la chinuri dar el nelepădându-se de Hristos, a fost trimis sub pază la Roma pentru a fi aruncat fiarelor sălbatice în amfiteatru spre desfătarea vulgului şi protipendadei. În epocă făcuse carieră expresia: ,,pus să lupre contra fiarelor”, expresie cinic-eufemistică şi care ascundea de fapt un spectacol sadic şi sângeros, prin care oameni fără apărare erau aruncaţi fiarelor sălbatice în amfiteatrul roman. Iar pentru un sfânt ca Policarp care era în vârstă şi-şi petrecuse viaţa numai în post şi rugăciuni, aceasta însemna o condamnare la moarte fără drept de apel. În drum spre Roma a trimis mai multe scrisori creştinilor, (din care şapte se păstrează şi astăzi: către Efeseni,către Magnezieni, către Tralieni, către Romani, către Filadelfieni, către Smirneni, către Sf. Policarp al Smirnei) şi în care îi roagă să nu intervină la curtea imperială pentru graţierea lui: Lăsaţi-mă să fiu mâncare fiarelor, prin care pot dobândi pe Dumnezeu. Sunt grâu al lui Dumnezeu şi voi să fiu măcinat de dinţii fiarelor, ca sa fiu pâine curată a lui Hristos“. Este considerat cel mai important dintre părinţii apostolici. Însuşi marele Ioan Gură de Aur a avut cuvinte de laudă la adresa lui. Mucenicia lui a avut loc la data de 20 decembrie 107. Creştinii au dunat moaştele lui şi le-au trimis fraţilor din Antiohia ca un dar binecuvântat de Dumnezeu şi această prăznuire are loc în ziua de 29 ianuarie. Viaţa Sfântului Ignatie este pomenită de Biserica Ortodoxă la 20 decembrie.  

Referinţă Bibliografică:
29 ianuarie: Aducerea moaştelor sf. Ignatie Teoforul / Ion Untaru : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 1125, Anul IV, 29 ianuarie 2014.

Drepturi de Autor: Copyright © 2014 Ion Untaru : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Ion Untaru
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către administrația publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Fondatori: Octavian Lupu şi George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor. 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


ABONARE LA EDIŢIA
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!