CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

ARHIVĂ CLASAMENTE

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Acasa > Cultural > Spiritual >  


Autor: Ion Untaru         Publicat în: Ediţia nr. 972 din 29 august 2013        Toate Articolele Autorului

29 august: Tăierea Capului sf. Ioan Botezătorul
 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!

Sfântul Ioan Botezătorul numit şi Îngerul pustiei este cel care a făcut legătura între Vechiul şi Noul Testament. Numele de Ioan vine de la Iohanan, prescurtare de la Iehohanan care înseamnă Dumnezeu S-a milostivit. Acesta este şi numele cel mai răspândit la noi, ca atare sau în alte variante. El L-a arătat pe Hristos ca fiind Mielul lui Dumnezeu care ridică păcatul lumii dar a şi descoperit taina Sfintei Treimi la Botezul Domnului. A fost prezent Glasul Tatălui Ceresc care a zis: „Acesta este Fiul Meu cel iubit întru Care am binevoit”, iar Duhul Sfânt S-a coborât peste Mântuitorul în chip de porumbel. Fiind contemporan cu Mântuitorul, nu mai era nevoie să propovăduiască, ci s-a bucurat de privilegiul dumnezeiesc de a-L arăta poporului pe Mesia coborât printre oameni: Acesta este! A trăit în pustie ca un monah desăvârşit, smerit, auster în purtare, îmbrăcăminte, hrană, pregătindu-se pentru marea lui misiune. De aceea şi Hristos Domnul precizează că nu este om născut din femeie, mai mare ca el. Precizând apoi că cel mai mic din Împărăţia Cerurilor este mai mare decât el, pentru a face diferenţa dintre lumea noastră materială, mică, strâmbă, plină de păcate şi Împărăţia lui Dumnezeu spre care trebuie să aspirăm prin iubire jertfelnică, credinţă şi fapte bune. A mustrat rătăcirile poporului dar şi ale lui Irod, i-a învăţat pe vameşi, pe soldaţi, pe cei bogaţi să facă roade vrednice de pocăinţă căci s-a apropiat Împărăţia Cerurilor. Acestea au fost de fapt şi primele lui cuvinte cu care şi-a început lucrarea. L-a mustrat pe Irod pentru nelegiuita lui însoţire cu femeia fratelui său.  

În ţara noastră avem un număr foarte mare de biserici cu hramul Sfântului Ioan iar Biserica îl cinsteşte astfel: Naşterea la 24 iunie, Tăierea capului la 29 august, Soborul sfântului la 7 ianuarie, Întâia şi a doua aflare a cinstitului său cap la 24 februarie, a treia aflare la 25 mai şi Zămislirea sa la 23 septembrie. Şi lucrul acesta vorbeşte de la sine despre marea preţuire de care se bucură Sfântul Ioan Botezătorul în credinţa noastră. Voluntar, dăruit cu trup şi suflet misiunii sale, mărturisind cu preţul vieţii adevărul dumnezeiesc, poporul l-a considerat un adevărat proroc şi însuşi tiranul Irod îl respecta ştiindu-l bărbat drept şi sfânt, îl asculta cu plăcere şi luând aminte la cuvintele lui, multe făcea şi se temea să-l ucidă. Este drept că îl arestase şi întemniţase la Maherus dar îşi zicea că-l şi ocroteşte în felul său pe Ioan. A venit însă data fatidică în care Irod prăznuindu-şi ziua de naştere, a făcut ospăţ dregătorilor şi căpeteniilor sale, ocazie cu care Salomeea, fiica Irodiadei a dansat în mijloc şi plăcându-i, Irod i-a promis să ceară de la el orice, până la jumătate din regatul său. Iar fata a întrebat-o pe mama sa ce să ceară. Iată momentul în care Irodiada şi-a zis că poate să se răzbune pe Ioan, şi a îndemnat-o să ceară capul lui. Ameţit de băutură dar şi pentru promisiunea pe care o făcuse în faţa invitaţilor săi, Irod trimite un slujitor să taie capul sfântului. Şi iată cum pentru o vorbă nelalocul ei, pentru o promisiune în alb dar şi pentru lipsa sa de discernământ, Irod trimite la moarte nu un om oarecare ci chiar pe cel despre care Biblia mărturiseşte: Iată trimit înaintea feţei Tale pe îngerul Meu care va găti calea Ta, înaintea Ta (Luca 7.27).  

Prin traditie, locul in care a fost inmormantat Sfantul Ioan se afla la Sevastia, in Samaria. Sfântul Ioan este cinstit şi de mahomedani chiar dacă nu sunt creştini.  

Intre moscheile care pretind ca detin fragmente din moastele Sfantului Ioan Botezatorul se afla si Moscheea Imrahor Camii din Istanbul (fosta Manastire Studion). Documentele arata ca aici se pastreaza inca din secolul al IX-lea mana dreapta si o parte din craniu, frumos imbracate in aur si pietre pretioase.  

De asemenea marea Moschee din Damasc, considerată al patrulea loc sfânt al islamului, pretinde că posedă moaşte din sfântul său cap.  

Parintele Sofian Boghiu vizitând această moschee, povesteşte că atunci când niste musulmani au lovit cu toporul racla cu moaştele sale spunand: ,,Ce cauta ghiaurul acesta aici?”, din sicriu au inceput sa curga valuri de sânge, ţâşnea sangele din sicriu şi din marmură. Si ei s-au speriat foarte tare si au chemat preotii ortodocşi să vină să facă rugăciuni ca să oprească aceste valuri de sânge care au umplut moschea... De-atunci, deşi sunt musulmani, ei au un mare respect fata de Sfântul Ioan.  

 

Referinţă Bibliografică:
29 august: Tăierea Capului sf. Ioan Botezătorul / Ion Untaru : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 972, Anul III, 29 august 2013.

Drepturi de Autor: Copyright © 2013 Ion Untaru : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Ion Untaru
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către administrația publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Fondatori: Octavian Lupu şi George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor. 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


ABONARE LA EDIŢIA
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!