CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

ARHIVĂ CLASAMENTE

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Acasa > Cultural > Spiritual >  


Autor: Ion Untaru         Publicat în: Ediţia nr. 1155 din 28 februarie 2014        Toate Articolele Autorului

28 februarie: sfinţii Casian şi Gherman din Dobrogea
 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!

Sfinţii Casian şi Gherman sunt sărbătoriţi de Biserica Ortodoxă Română în 29 februarie în anii bisecţi iar în ceilalţi ani la 28 februarie. Dobrogea este cunoscută ca poarta de intrare a creştinismului pe pământ românesc, vatră de viaţă duhovnicească a călugărilor sciţi, începând cu Sfântul Apostol Andrei cel întâi chemat la propovăduire şi continuând cu sfinţii Efrem, Teotim şi Bretanion, episcopi ai Tomisului, Dionisie Exiguul, întemeietorul calendarului universal creştin, dar şi de timpurie întemeiere bisericească, stropită din belşug cu sânge mucenicesc: Dasios şi Emilian din Durostor, Cvintilian, Maxim şi Dadas din Ozovia (o cetate lângă Durostor), Zotic, Atal, Camasie şi Filip de la Niculiţel, Sava de la Buzău.Asta numai din ceea ce se cunoaşte cu certitudine până în prezent.  

Ioan Casian s-a născut la Casimcea, în Scythia Minor, în anul 360 şi a fost unul din cei mai de seamă reprezentanţi ai monahismului apusean şi părinte al bisericii. Doritor să-şi închine viaţa lui Hristos, Ioan Casian pleacă la vârsta de 17 ani împreună cu prietenul său Gherman în Palestina. Ei au fost însoţiţi şi de sora lui Ioan care îmbracă haină monahală şi se stabileşte aici defintiv. După o perioadă de circa cinci ani petrecuţi la Sfântul Mormânt, pornesc în Asia pe urmele comunităţilor înfiinţate de sfinţii Vasile cel Mare şi Ioan Gură de Aur. Şi mai departe, culegând ca harnicele albine mierea învăţăturii dumnezeieşti, iau drumul Egiptului, pe urmele marilor pustnici Antonie şi Pahomie între care străluceau cuvioşii părinţi Moise, Serapion, Teona, Isaac şi preotul Pafnutie. În 399 sunt la Constantinopol, capitala imperiului roman de răsărit şi Sfântul Ioan Gură de Aur îl hirotoneşte pe Casian diacon iar pe Gherman preot. În anul 404 când Sfântul Ioan Gură de Aur a fost exilat în Caucaz, Georgia, pornesc împreună dar şi cu episcopul Paladie la Roma pentru a cere sprijinul papei Inocenţiu I (401-417) să îndepărteze nedreptatea făcută Sfântului Ioan. Din acest moment nu mai există ştiri cu privire la Gherman care a trecut probabil la cele veşnice iar Casian este hirotonit preot şi trimis să continue creştinarea triburilor galice, începută de sfinţii Policarp şi Irineu de Lyon. Propovăduieşte, scoate din întuneric mulţime de suflete pe care le aduce la lumina sfântului Botez, se roagă, întâmpină greutăţi şi lipsuri de tot felul dar cu ajutorul lui Dumnezeu le petrece pe toate cu bine. Înfiinţează în Provence, la Marsilia, în jurul anului 415 o mănăstire de bărbaţi pe mormântul unui mucenic din sec.III-lea, pentru pomenirea Sfântului Victor, iar pentru femei o mănăstire închinată Mântuitorului. Folosindu-se de experienţa câştigată în peregrinările sale, se îngrijeşte de buna lor rânduială şi la rugămintea Sfântului Castor, episcop de Apt, întocmeşte lucrarea „Instituţii cenobitice” în care stabileşte normele aşezămintelor adaptate la specificul locului. A fost un factor de legătură deosebit de important între cultura patristică răsăriteană şi apuseană de care istoria creştinismului nu se poate lipsi. Este considerat ocrotitorul Marsiliei unde a fost canonizat în sec.V cu dată de prăznuire la 23 iulie. Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, a hotărât la 20 iunie 1992 canonizarea Sfinţilor Cuvioşi Ioan Casian şi Gherman cu dată de pomenire la 29 februarie.  

Referinţă Bibliografică:
28 februarie: sfinţii Casian şi Gherman din Dobrogea / Ion Untaru : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 1155, Anul IV, 28 februarie 2014.

Drepturi de Autor: Copyright © 2014 Ion Untaru : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Ion Untaru
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către administrația publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Fondatori: Octavian Lupu şi George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor. 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


ABONARE LA EDIŢIA
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!