CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

ARHIVĂ CLASAMENTE

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Acasa > Cultural > Spiritual >  


Autor: Ion Untaru         Publicat în: Ediţia nr. 1001 din 27 septembrie 2013        Toate Articolele Autorului

27 septembrie: Sfântul Ierarh Antim Ivireanul
 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!

Sfântul Antim s-a născut în Iviria (Georgia) în jurul anului 1650, părinţii lui se numeau Ioan şi Maria iar după botez numele său era Andrei. A fost luat rob într-una din campaniile turceşti în ţara sa (nu se ştie ce vârstă avea) şi dus la Constantinopol. Aici robii odată triaţi, urmau să fie folosiţi fie pentru a deveni soldaţi, fie pentru alte slujbe considerate necesare imperiului otoman. A fost eliberat şi s-a stabilit în apropierea Constantinopolului unde a învăţat sculptura în lemn, gravura şi broderia. Cunoştea limba turcă, arabă şi slavonă. Deşi a trăit în mediu turcesc un număr apreciabil de ani, sufletul său nu s-a lipit de islam şi a rămas devotat credinţei moştenite de la moşii şi strămoşii săi. A fost adus în Ţara Românească de Constantin Brâncoveanu în jurul anului 1690. Aici a învăţat meşteşugul tiparului de la episcopul Mitrofan, iar după câţiva ani s-a călugărit şi a fost hirotonit preot. A desfăşurat o bogată activitate de redactor, editor, gravor, traducător, tipograf, teolog, autor de Didahii şi Proloage pentru vieţile sfinţilor, episcop, mitropolit, ctitor de lăcaşuri bisericeşti. A învăţat bine limba română şi a considerat Ţara Românească drept ţara lui de adopţie pe care a iubit-o şi pentru care şi-a dat şi viaţa. S-a nevoit să tipărească, înainte de toate, cărţi în limba română atât de necesare pentru slujbele preoţeşti dar şi credincioşilor laici. A înfiinţat prima bibliotecă publică din Bucureşti, a înfiinţat şcoli cu învăţământ gratuit pentru copiii celor sărmani. În 1691 i se încredinţează conducerea tipografiei din Bucureşti la care desfăşoară o rodnică activitate. A înfiinţat tipografii la Snagov şi Râmnic, a scos 68 de titluri (cărţi) din care 38 sunt lucrate de el. În anul 1696 a devenit egumen al Mănăstirii Snagov, unde a mutat tipografia domnească şi a continuat tipărirea cărţilor atât de necesare iluminării credincioşilor.  

În 1699 trimite pe ucenicul său ipodiaconul Mihail Ştefan la Alba Iulia unde tipăreşte o Bucoavnă şi un Chiriacodromion. Nu şi-a uitat nici ţara lui natală unde tot pe Mihail Ştefan îl trimite să pună bazele unei tiparniţe cu caractere georgiene de sub teascurile căreia au ieşit primele tipărituri în limba georgiană.  

Lui îi aparţine meritul de a fi tipărit în 1701 Liturghierul greco-arab, prima carte din lume tipărită cu caractere arabe. În 1705 a fost ales episcop de Vâlcea şi desfăşoară o bogată activitate de restaurare a bisericilor vechi, de tipărire şi dotare a lor cu cărţile din propria tipografie. În 1708 este ales mitropolit al Ţării Româneşti, demnitate de la înălţimea căreia păstoreşte cu înţeleciune Biserica lui Hristos şi se îngrijeşte ca un bun gospodar să acopere toate lipsurile. Mănăstirea Antim cu hramul Tuturor Sfinţilor, este opera sa, deosebit de reprezentativă ridicată între 1713-1715 dar şi alte lăcaşuri de cult şi a făcut numeroase danii aşezămintelor bisericeşti. Alături de diaconul Coresi, este considerat cel mai mare tipograf al României medievale dar şi creatorul limbii liturgice în Biserica Română. A iubit ţara Românească la fel ca pe propria lui ţară şi nu avea cuvinte de laudă pentru puterea turcească. Lucrul acesta a fost aflat la Înalta Poartă şi primul domnitor fanariot al Ţării Româneşti, Mavrocordat, îl cateriseşte pe nedrept în 1716 şi-l surghiuneşte la mănăstirea Sfântul Sava de la muntele Athos. Pe drum însă soldaţii turci care-l escortau pe drumul exilului, l-au ucis, se pare la Rumelia, în septembrie sau octombrie 1716 şi nu se ştie exact unde i-au aruncat trupul. La scurt timp după uciderea sa, Patriarhia Ecumenică a ridicat nedreapta caterisire şi l-a reabilitat.  

Sfântul Antim Ivireanul a fost canonizat de către Sinodul Bisericii Ortodoxe Române în 1992 cu dată de prăznuire la 27 septembrie.  

Referinţă Bibliografică:
27 septembrie: Sfântul Ierarh Antim Ivireanul / Ion Untaru : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 1001, Anul III, 27 septembrie 2013.

Drepturi de Autor: Copyright © 2013 Ion Untaru : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Ion Untaru
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către administrația publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Fondatori: Octavian Lupu şi George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor. 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


ABONARE LA EDIŢIA
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!