CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

ARHIVĂ CLASAMENTE

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Acasa > Cultural > Spiritual >  


Autor: Ion Untaru         Publicat în: Ediţia nr. 1092 din 27 decembrie 2013        Toate Articolele Autorului

27 decembrie: sf. Ştefan, arhidiaconul
 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!

La cererea celor 12 Apostoli mulţimea credincioşilor din Ierusalim a ales 7 diaconi pentru a-i ajuta degrevându-i de oarecari corvezi la slujitul meselor, astfel ca ei să aibă mai mult timp la propovăduirea cuvântului. Şi aceştia erau: Ştefan, bărbat crdincios şi plin de Duhul Sfânt, Filip, Prohor, Nicanor, Timon, Parmena şi Nicolae. Iar Ştefan a fost numit arhidiacon pentru tăria credinţei sale, a semnelor şi a minunilor pe care le făcea în popor. Mărturisea cu toată puterea pe Iisus Hristos ca Mesia ceea ce nu convenea fariseilor şi saducheilor care voiau să se stingă propovăduirea în numele lui Hristos şi Biblia precizează că nimeni nu putea să stea împotriva înţelepciunii şi a Duhului cu care vorbea el.  

Şi atunci răutatea care le întunecase minţile, i-a făcut să aducă martori mincinoşi care să-l acuze pe arhidiacon de hulă şi blasfemie, care se pedepseau cu moartea.  

Datorită acestor acuzaţii care nu puteau fi dovedite, a fost condamnat la moarte prin lapidare pentru aşa zisa hulă împotriva lui Dumnezeu, a lui Moise şi a templului.  

Sfântul ţine o cuvântare riguroasă şi acuzatoare înaintea sinedriului în care le spune printre altele: ,,Pe care dintre proroci nu i-au prigonit părinţii voştri? Şi au ucis pe cei ce au vestit mai dinainte sosirea celui Drept, ai Cărui vânzători şi ucigaşi v-aţi făcut voi acum” (Fapte 7.52).  

Şi când nedreptatea se aliază cu puterea, mărturisitorii adevărului devin martiri pe care istoria creştinismului îi va acoperi de glorie în posteritate. Sf. Ştefan a fost primul martir care şi-a dat viaţa pentru propovăduirea credinţei.  

A fost scos afară din sfânta cetate şi în timp ce era bătut cu pietre, a avut tăria celei mai înalte forme de rugăciune: Doamne, nu le socoti lor păcatul acesta!, asemeni ca Hristos Dumnezeu în momentul crucificării. Moaştele sale au fost descoperite în anul 415 şi din anul 560 se află la biserica San Lorenzo fuori le mura, din Roma.  

Referinţă Bibliografică:
27 decembrie: sf. Ştefan, arhidiaconul / Ion Untaru : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 1092, Anul III, 27 decembrie 2013.

Drepturi de Autor: Copyright © 2013 Ion Untaru : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Ion Untaru
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către administrația publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Fondatori: Octavian Lupu şi George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor. 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


ABONARE LA EDIŢIA
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!