CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

ARHIVĂ CLASAMENTE

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Acasa > Cultural > Spiritual >  


Autor: Ion Untaru         Publicat în: Ediţia nr. 970 din 27 august 2013        Toate Articolele Autorului

27 august: Pimen cel Mare
 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!

 

 

Sfântul Pimen provenea din Egipt. A mai avut încă şase fraţi care se nevoiau în pustiul Sketis (adică al Schitului). A voit să îmbrace şi el haina monahală dar din grijă pentru sănătatea lui, fiindcă era bolnav, părinţii nu i-au dat voie. Şi cum starea sănătăţii lui se înrăutăţea continuu, şi cum toţi credeau că ajunsese în pragul morţii, tatăl şi mama lui l-au adus la mănăstirea Peşterilor, rugându-i pe părinţii nevoitori să ceară ajutorul Domnului şi al Sfintei Născătoare de Dumnezeu pentru sănătatea lui. Tânărul care vedea în boala lui singurul mijloc de a rămâne cel mai mult în mediul monahal, se ruga în sinea lui să nu fie vindecat, în timp ce părinţii, fraţii şi restul obştei se rugau pentru însănătoşirea lui. Starea lui rămânea critică şi părinţii lui erau cei mai disperaţi. Într-o noapte când toţi dormeau, a văzut cum vin nişte tineri strălucit îmbrăcaţi cu toate cele necesare care l-au întrebat dacă doreşte să devină monah şi la răspunsul lui afirmativ, i-au zis că ruga lui a fost ascultată în ceruri şi i-au împlinit dorinţa. Toată ceremonia s-a desfăşurat după tipicul bisericesc. L-au botezat Pimen care înseamnă Păstor şi i-au făcut cunoscut că va păstori luminat mulţime de suflete, că Dumnezeu cunoaşte suferinţa şi răbdarea sa prin care va cuceri Împărăţia cerească şi că semnul trecerii lui la Domnul va fi când se va vindeca. Au lăsat aprinsă o lumânare despre care au spus că va arde neîncetat 40 de zile iar părul său tuns îl vor depune în biserică deasupra raclei cuviosului Teodosie. Mare a fost surpriza tuturor când dimineaţa l-au văzut pe Pimen îmbrăcat călugăr şi l-au întrebat cum s-a petrecut aceasta în timpul nopţii când ei dormeau. El a păstrat toată cuviincioasa smerenie spunând că probabil stareţul şi cine mai trebuia au făcut totul. Biserica fusese încuiată dar înăuntru au găsit părul lui într-o năframă neagră pe racla cuviosului Teodosie. Lumânarea a continuat să ardă timp 40 de zile după care s-a stins. Cuviosul Pimen i-a cucerit pe toţi prin smerenie, blândeţe şi învăţăturile lui care erau tuturor folositoare. De la el au rămas numeroase apoftegme pline de miez din care şi călugării dar şi mirenii au foarte multe de învăţat. Dar şi felul lui de a petrece, dosebit de pilduitor fie prin sfaturi, fie chiar prin tăcere de multe ori.  

A venit de departe un călugăr pentru cuvânt de folos şi acesta i-a vorbi numai lucruri din Scriptură iar Pimen a tăcut tot timpul. Bombănind acela că a s-a străduit degeaba, Pimen i-a transmis prin ucenicul său că el este de pe pământ şi numai despre acestea ştie să vorbească. Şi atunci călugărul a învăţat lecţia smereniei.Când a voit mama lor să-şi vadă fiii călugări, ei au închis uşa chiliei spunându-i doar: Rabdă acum pentru că ne vei vedea veşnic pe lumea cealaltă. Şi mama lor a plecat mulţumită.  

- Eu consider răbdarea mai importantă decât sănătatea, zicea el şi dacă trupul meu ar putrezi aici, la a doua venire a Mântuitorului va învia nestricăcios pentru că El a zis: Prin răbdarea voastră veţi dobîndi sufletele voastre.  

- Recomanda moderaţie şi cumpănire pentru că toate cele care întrec măsura, de la cel rău sunt.  

- Pentru cei luptaţi de gânduri zicea: Nu putem să oprim venirea lor dar ne putem împotrivi lor.  

- Omul care păzeşte rânduiala lui, nu se tulbură, spunea el adesea.  

- Întrebat ce voi face când văd o greşeală a fratelui meu, el zicea: În clipa în care noi acoperim greşeala fratelui nostru, Dumnezeu o acoperă pe a noastră, iar când noi scoatem la iveală greşeala fratelui nostru, Dumnezeu o vădeşte pe a noastră.  

- Tot el a povestit despre smerenie o pildă ca aceasta: Împăratul Teodosie cel Tânăr auzind de un monah îmbunătăţit, s-a îmbrăcat în haine simple oştăşeşti şi l-a vizitat pe acela. Cum petreceţi voi călugării? Ne rugăm pentru mântuirea voastră, a zis călugărul. A văzut într-un coş pâine uscată şi s-a rugat: Binecuvintează să gust şi eu. Călugărul a turnat apă într-un blid, a rupt din pâine, a pus puţină sare, a binecuvântat, a muiat pâinea şi au mâncat amândoi. Apoi l-a servit cu un pahar de apă. Când i-a spus că el este împăratul călugărul i s-a închinat respectuos. Niciodată n-am mîncat pâine cu aşa dulceaţă, şi nici nu am băut apă, precum am mîncat şi am băut astăzi, a zis împăratul. Noi toate le facem cu rugăciune şi mâncărurile chiar proaste de sunt, se prefac în hrană dulce. În casele voastre, totul făcându-se cu vorbe deşarte şi duh de ceartă, nu primesc îndulcitoarea binecuvântare, a zis el.  

A mai fost un părinte cu acelaşi nume, Pimen, care era din Galatia şi a trăit însă la 150 ani după acesta, în timpul domniei lui Mauriciu şi ale lui Sofronie patriarhul Ierusalimului.  

Referinţă Bibliografică:
27 august: Pimen cel Mare / Ion Untaru : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 970, Anul III, 27 august 2013.

Drepturi de Autor: Copyright © 2013 Ion Untaru : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Ion Untaru
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către administrația publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Fondatori: Octavian Lupu şi George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor. 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


ABONARE LA EDIŢIA
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!