CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

ARHIVĂ CLASAMENTE

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Acasa > Cultural > Spiritual >  


Autor: Ion Untaru         Publicat în: Ediţia nr. 969 din 26 august 2013        Toate Articolele Autorului

26 august: Sfinţii Mucenici Adrian şi Natalia
 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Marian a fost Mare Pretor al Nicomidiei iar după credinţă era păgân. Se bucurase de o carieră miltară strălucită şi făcuse parte din Garda Herculeană a împăratului Maximianus Galerius (305-311). Provenea dintr-o familie bogată care se bucura de o bună reputaţie. S-a căsătorit cu o tânără, la fel de neam bun, pe nume Natalia care era creştină în ascuns. La începutul secolului IV, Diocleţian reformând imperiul, reinstaurase tetrarhia şi imperiul era condus de patru tetrarhi, respectiv: Diocleţian, Maximian, Maximianus Galerius şi Constantin Chlorus, tatăl viitorului sfânt împărat Constantin cel Mare. În atribuţiile lui intra printre altele şi cercetarea, respectiv pedepsirea celor care mărturiseau numele lui Hristos. Era în vârstă de 28 de ani şi nu trecuseră mai mult de 13 luni de la căsătoria lor. Într-una din zile, de teama represaliilor, un grup de 23 de creştini s-au ascuns într-o peşteră dar au fost descoperiţi în urma unui denunţ şi arestaţi de către soldaţi. Maximianus se întorsese în Nicomidia unde îşi avea reşedinţa şi a dat poruncă să fie aduşi la judecata lui Marian. Văzându-i cu feţe senine, cu priviri smerite şi luminoase, îndurând fără să crâcnească toate schingiuirile la care erau supuşi şi neînţelegând care este resortul interior care le dă atâta tărie, i-a întrebat din curiozitate pentru ce suferă ei toate acestea. Şi răspunsul lor l-a deconcertat aflând că Dumnezeul Cel Atotputernic, Făcătorul tuturor celor văzute şi nevăzute a promis viaţă veşnică şi daruri pe care ochiul nu le-a văzut, urechea nu le-a auzit şi la inima omului nu s-au suit pentru toţi aceia care-L iubesc pe El. Şi atunci, spre stupoarea tuturor i-a spus secretarului să adauge şi numele lui lângă aceştia că şi el este creştin. 
  
Împăratului nu i-a venit să creadă când a auzit şi l-a întrebat contrariat: Ţi-ai pierdut minţile?! Şi mai departe a dat dovadă de o cruzime neomenească chinuindu-l cumplit. A fost bătut până când i s-au spart pântecele şi s-au văzut cele dinlăuntrul lui. Moment la care nici odiosul împărat nu a mai putut suporta şi s-a ridicat să plece amânând pentru altă zi restul supliciului. La un moment dat i-a zis împăratul: Cheamă pe zeii noştri şi ei te vor umple de daruri. La care mucenicul lui Dumnezeu i-a dat un răspuns pe măsură: Să-mi spună ei ce fel de daruri au să-mi dea. Ei nu pot să vorbească, a zis împăratul. Dacă nu pot să vorbească, ce fel de zei sunt?! Apoi i s-au zdrobit cu ciocanul pe o nicovală braţele şi picioarele care i-au fost desprinse de trup şi în cele din urmă a fost decapitat. Aceleaşi chinuri le-au suportat şi ceilalţi 23 de creştini. Natalia a dus moaştele acestor martiri la Argyropolis, lângă Constantinopol unde au fost îngropate cu mare cinste. Apoi s-a rugat cu lacrimi la Dumnezeu să primească şi sufletul ei neprihănit acolo unde se află cel al soţului ei, pentru că nu mai vrea să trăiască nici o zi în plus în lumea aceasta. Şi Dumnezeu i-a ascultat ruga ridicând în timpul somnului sufletul ei în cer. Şi ea a fost îngropată alături de soţul ei pe care l-a iubit şi de care nu a vrut să se despartă nici în viaţa aceasta şi nici în cealaltă. 
  
 
  
Referinţă Bibliografică:
26 august: Sfinţii Mucenici Adrian şi Natalia / Ion Untaru : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 969, Anul III, 26 august 2013.

Drepturi de Autor: Copyright © 2013 Ion Untaru : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Ion Untaru
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către administrația publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Fondatori: Octavian Lupu şi George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor. 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


ABONARE LA EDIŢIA
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!