AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

ARHIVĂ CLASAMENTE

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Acasa > Cultural > Spiritual >  


Autor: Ion Untaru         Publicat în: Ediţia nr. 1060 din 25 noiembrie 2013        Toate Articolele Autorului

25 noiembrie: sf. muceniţă Ecaterina
 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!

Sfânta Ecaterina a fost fiica guvernatorului Alexandriei, Contas, în timpul domniei împăratului Maximinus şi a fiului său Maxentie. A pătimit pentru credinţă în anul 305. A studiat ştiinţele antice că nimeni nu o întrecea în înţelepciune dar nici în frumuseţe că i se dusese vestea. Crescând cu vârsta şi sfătuită fiind să se mărite, se spune că a cerut părinţilor să-i găsească un pretendent care să o depăşească în celebritate, bogăţie, frumuseţe şi înţelepciune. Mama ei, care era creştină în ascuns, a trimis-o la un pustnic care i-a vorbit despre Hristos care nu numai că împlineşte cu asupra de măsură cerinţele ei, dar este şi Dumnezeu pe deasupra şi nici o fată din lume nu-şi poate dori mai mult decât să ajungă mireasă a Lui. Acesta i-a dat la plecare o icoană a Maicii Domnului spunându-i să se roage cu tot sufletul pentru împlinirea dorinţelor sale. Se spune că a avut două viziuni în prima arătându-i-se Maica Domnului dar şi Hristos care şi-a întors faţa de la ea. După ce s-a luminat prin sfântul Botez, i s-a arătat iarăşi Hristos Domnul care a privit-o cu bucurie şi i-a oferit un inel spunându-i să nu mai primească alt mire pământean. Ea s-a trezit cu inelul primit în vis şi acesta a fost momentul în care viaţa ei s-a schimbat cu totul. Pătrunde cât se poate de repede învăţătura creştinească şi începe a propovădui deschis cuvântul fără să se teamă de persecuţii.  

În acea perioadă împăratul Maximinus vine la Alexandria şi în cinstea lui se organizează o mare sărbătoare păgână cu multe sacrificii, încât oraşul era acoperit de fum, miros de sânge dar şi de manifestările zgomotoase ale plebei entuziasmate, muzici, jocuri şi ospeţe necurate, în timp ce frumoasa Ecaterina de-plângea mulţimea sufletelor pierdute prin înşelăciune diavolească.  

Prinde curaj şi-l înfruntă public pe împărat pentru necredinţa sa şi a celorlalţi care se închină unor lucruri moarte, făcute toate de mâini omeneşti. Împăratul amână discuţia până după terminarea festivităţilor când îi cere să jertfească idolilor pe care romanii îi venerază ca făcători ai lumii şi îi consideră nemuritori.  

Ecaterina îi atrage atenţia că însuşi Diodor şi Plutarh din Hinom s-au îngreţoşat la vremea lor de comportarea zeilor care nu sunt zei, de faptul că mulţi dintre ei au avut, ca oameni, purtări desfrânate iar posteritatea voind să le prelungească celebritatea le-a ridicat statui care din ignoranţă au fost atribuite ulterior unor false zeităţi. Împăratul simte că nu poate face faţă confruntării şi adună din împărăţia sa 50 dintre cei mai cunoscuţi retori ai vremii pe care-i aduce în faţa sfintei.  

Cel mai vestit dintre dânşii invocă pe Homer care l-a preamărit pe Zeus dar şi pe Orfeu care i-a  

închinat imnuri lui Apolo. Ecaterina face trimitere tot la Homer care în alt loc spune de Zeus că este un mincinos şi când a fost la strâmtoare, s-a ascuns de Hera, Poseidon şi Atena care îl căutau să-l lege, ceea ce este incompatibil cu purtarea unui adevărat dumnezeu. Invocă pe înţeleapta Silvia care vorbeşte de întruparea Domnului şi mântutitoarea lui crucificare. Şi chiar de Apolo care singur mărturiseşte Lumina cea în trei străluciri şi pe Dumnezeu întrupat, cum a făcut de altfel şi Platon. Pentru că Unul Dumnezeu a făcut lumea cu tot ce se vede şi ce nu se vede şi Acela ne ţine în viaţă pe toţi conducând Universul. Iar puterea Lui este nemărginită şi dacă voiţi o va arăta prin mine care sunt o pămâneană.  

Jocurile sunt făcute, lumea care asista la duelul înţelepţilor strigă: Mare este Dumnezeul creştinilor! Şi împăratul ruşinat, se vede neputincios. Ba mai mult, împărăteasa Augusta declară public că şi ea este creştină iar împăratul ieşit din minţi o osândeşte şi pe ea la moarte.  

Cei 50 de retori cad la picioarele sfintei care se roagă pentru sufletele lor, încredinţându-i că focul poruncit de împărat le va sluji lor ca sfânt Botez dar şi scară către Împărăţia cea veşnică a lui Dumnezeu. Mai cad victimă sângerosului împărat, Porfirie un demnitar iubit al acestuia împreună cu alţi 200 de soldaţi creştinaţi de sfânta Ecaterina. Ultima stratagemă a lui Maximian a fost propunerea de a o lua în căsătorie dacă ea acceptă să jertfească idolilor dar sfânta îi dă în vileag viclenia şi refuză. I s-a tăiat capul încununându-se de cununa muceniciei. Moaştele sale se află în Biserica ridicată de Iustinian cel Mare în sec.IV în Sinai. Paraclisul facultăţii de Teologie ortodoxă din Bucureşti poartă numele sfintei Ecaterina, iar o părticică din moaştele sale s-a aflat şi la Biserica Colţei.  

Referinţă Bibliografică:
25 noiembrie: sf. muceniţă Ecaterina / Ion Untaru : Confluenţe Literare, Ediţia nr. 1060, Anul III, 25 noiembrie 2013.

Drepturi de Autor: Copyright © 2013 Ion Untaru : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Ion Untaru
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către administrația publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Fondator: George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor. 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


ABONARE LA EDIŢIA
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!