CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

ARHIVĂ CLASAMENTE

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Acasa > Orizont > Ganduri >  


Autor: Mihai Leonte         Publicat în: Ediţia nr. 814 din 24 martie 2013        Toate Articolele Autorului

24 MARTIE 1971 CUM M-AM LĂSAT DE FUMAT?
 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!

24 MARTIE 1971 CUM M-AM LĂSAT DE FUMAT?  

 

CAFEA FĂRĂ TUTUN  

 

dedicat zilei de 24 martie 1971  

când m-am lăsat de fumat  

 

Dimineaţa beau cafeaua,
Dar nu îmi aprind luleaua,
Căci consider traiul bun,
Fără fumul negru de tutun.  

 

După ce am intrat ca ucenic la şcoala profesională de mineri din Zlatna am început să fumez. Am rezistat un trimestru şi la începutul anului 1958 încet, încet am început să fumez. Astfel că ani buni am lucrat în minerit şi am fumat. Când mergeam în practică la exploatările miniere tăiam marginile de la ziarele de la bibliotecă şi ne făceam ţigări din tutun adus de nişte colegi din zona Teiuşului care acasă cultivau tutun. Pentru ţigări eram în stare de orişice sacrificiu.  

Nici după ce m-am căsătorit nu am renunţat la fumat. După ce am ajuns maistru miner fumam şi câte două pachete de ţigări pe zi. La fiecare chenzină cumpăram câte 30 pachete care de abia îmi ajungeau. Tuşeam în fiecare dimineaţă de nu mă mai puteam opri. În dimineaţa zile de 24 martie 1971 fusesem schimbul trei şi mă întorceam acasă la apartamentul unde locuiam de la etajul 4. Nu ştiu ce mi-a venit, că ajuns la scara blocului să-mi aprind o ţigară. Am început să urc scările blocului cu ţigara aprinsă, ajungând până la uşa apartamentului. În momentul când am bătut în uşa apartamentului ca soţia să-mi deschidă, am început să tuşesc şi am căzut pur şi simplu în fund tuşind în continuare. Când soţia mi-a deschis uşa şi m-a văzut, nu ştia ce să facă? Am încetat să mai tuşesc dar ţigara era încă în mână, atunci am aruncat acel capăt de ţigară jos în faţa uşii l-am strivit cu talpa pantofului şi am spus; Aceasta este ultima ţigară. Am intrat în apartament şi i-am spus soţiei ca nu voi mai fuma. Nu m-a crezut şi mi-a zis că asta am mai promis! Am mâncat şi m-am culcat. Când m-am trezit şi am trecut prin camera unde aveam pachetele cu ţigări pe masă am sesizat că acestea nu mai erau acolo. I-am spus soţiei să le pună la loc fiindcă nu voi mai fuma. Când am plecat la schimbul trei am luat din stiva de pachete unul. Acest pachet aveam să-l port în buzunarul de la bluza salopetei tot schimbul. Când mă deplasam de la un front de lucru la altul, scoteam pachetul şi câte o ţigară din el, o miroseam şi o băgam la loc în pachet. Puteam să o aprind, însă îmi spuneam că dacă voi face asta îmi voi călca promisiunea, dar cel mai mult mă gândeam la momentul când tuşind am căzut în faţa uşii. Precizez că pe atunci fumatul era permis în minele de minereuri. Până am terminat toate pachetele de acasă aşa am procedat împărţind ţigările la cei care îmi solicitau câte o ţigară. Un alt moment al renunţării a fost când am mers la o bere cu ortacii. Tentaţia era mare însă nu am reluat obiceiul de a fuma.  

Am scris acest articol pentru demonstra că numai prin voinţă proprie poţi realiza ceea ce îţi propui. Iată au trecut 42 ani şi am reuşit să-mi înving acest obicei deficitar pentru mulţi.  

Referinţă Bibliografică:
24 MARTIE 1971 CUM M-AM LĂSAT DE FUMAT? / Mihai Leonte : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 814, Anul III, 24 martie 2013.

Drepturi de Autor: Copyright © 2013 Mihai Leonte : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Mihai Leonte
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către administrația publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Fondatori: Octavian Lupu şi George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor. 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


ABONARE LA EDIŢIA
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!