CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

ARHIVĂ CLASAMENTE

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Acasa > Cultural > Spiritual >  


Autor: Ion Untaru         Publicat în: Ediţia nr. 906 din 24 iunie 2013        Toate Articolele Autorului

24 iunie: Niceta de Remesiana
 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!

Sfântul Niceta a fost episcop al cetăţii Remesiana, înfiinţată de împăratul Traian în Dacia Mediterranea, astăzi satul Bela Palanka, provincia Voivodina din Serbia. De origine daco-romană, face dovada unei erudiţii deosebite şi îşi aduce contribuţia la răspândirea creştinismului în stânga şi în dreapta Dunării.  

S-a născut în jurul anului 340, şi faptul că a rămas în conştiinţa contemporanilor cu apelativul ,,de Remesiana”, îndreptăţeşte ideea că acolo s-a şi născut. A fost deosebit de activ şi i se recunoaşte meritul de a fi adus la cunoştinţa de Dumnezeu populaţiile păgâne ale besiilor, recunoscuţi ca având un caracter rece, dur şi care trăiau prin munţi, acolo unde tâlhăriile, jafurile şi omorurile constituiau monedă curentă pentru viaţa de toate zilele şi pe aceştia i-a făcut slujitori ai lui Hristos, dintre care unii au devenit chiar monahi. A fost prieten cu sfântul Paulin de Nola (353-431) care confirmă: Aleargă la tine geţii şi amândouă felurile de daci: cei ce cultivă pământul în interior şi cei ce poartă, căciuli de oaie şi cresc bogate turme de vite pe malurile mănoase”. Aşadar, sunt pomeniţi sciţii, geţii şi dacii, toţi ocupând aceleaşi regiuni.  

A ocupat scaunul episcopal între 366-414. În 389 şi 402 a călătorit la Roma şi Campania pentru a se închina moaştelor sfântului Felix. Într-un plan mai larg, activitatea sa misionară trebuie privită ca având loc atât în Dacia Ripensis cât şi în Dacia Mediterranea, în mijlocul unuia şi aceluiaşi popor creştin.  

Scrierile sale sunt în limba latină şi anume:,,Despre diferitele denumiri ale Domnului nostru Iisus Hristos”, ,,Despre privegherea robilor lui Dumnezeu”, ,,Despre folosul cântării de psalmi” şi ,,Cărticelele de învăţatură”, pentru cei ce se pregăteau să primească Botezul.  

Tot lui îi aparţine imnul folosit şi astăzi în serviciile divine: ,,Pe Tine Dumnezeule Te lăudăm” (Te Deum”) compus in anul 370. Mărturie despre Niceta de Remesiana dau şi Ghenadie de Marsilia şi Cassiodor ca fiind foarte învăţat, pedagog iscusit şi admirat la Roma.  

Ultima menţiune despre el o găsim în scrisoarea papei Inocenţiu I al Romei din 13 decembrie 414, trimisă episcopilor macedoneni şi probabil acesta este şi anul trecerii sale la cele veşnice.  

Vasile Pârvan îl consideră apostolul carpato-danubienilor cu începere din anul 380. Martirologiile romane îl sărbătoresc la 7 ianuarie, în aceeaşi zi cu prietenul său, Paulin de Nola.  

Referinţă Bibliografică:
24 iunie: Niceta de Remesiana / Ion Untaru : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 906, Anul III, 24 iunie 2013.

Drepturi de Autor: Copyright © 2013 Ion Untaru : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Ion Untaru
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către administrația publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Fondatori: Octavian Lupu şi George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor. 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


ABONARE LA EDIŢIA
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!