CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

ARHIVĂ CLASAMENTE

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Acasa > Cultural > Spiritual >  


Autor: Ion Untaru         Publicat în: Ediţia nr. 1058 din 23 noiembrie 2013        Toate Articolele Autorului

23 noiembrie: sf. Antonie de la Iezerul Vâlcii
 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!

23 noiembrie: sf. Antonie de la Iezeru Vâlcii  

 

Sfântul Antonie s-a născut într-o familie de creştini din Oltenia şi a trăit în vremea voievodului Matei Basarab şi sfântului martir Constantin Brâncoveanu. A intrat de tânăr în obştea schitului Iezer. În anul 1690 se retrage într-o peşteră din muntele Iezerul unde beneficia de mai multă linişte şi singurătate pentru a se ruga. Timp de trei ani şi-a săpat în stâncă un mic paraclis dotându-l cu catapeteasmă şi icoane pentru slujbe, sfinţit apoi de episcopul Râmnicului, Ilarion.  

S-a nevoit ca nimeni altul pentru înfrânarea trupului şi purta un brâu din lanţuri de fier. Se hrănea numai cu pâine şi apă doar după ceasul al nouălea al zilei (orele 15). Nu folosea vin şi nici alte băuturi. Nu dormea pe pat ci numai rezemat de pietre pentru alungarea oboselii. Duminicile şi în zile de sărbătoare cobora la schit pentru a asista la slujbă şi a se împărtăşi cu sfintele taine. A petrecut ca un înger în trup şi viaţa lui a fost o rugăciune continuă pentru mântuirea sufletului, pentru curăţirea lumii de păcate iar lacrimile nu lipseau niciodată de pe faţa lui când se ruga.  

Şi-a cunoscut dinainte data trecerii la Domnul pe care a împărtăşit-o cu patruzeci de zile înainte, ieromonahului Nicolae, ucenicul şi biograful său. Şi-a încheiat călătoria la 23 noiembrie 1719, în vârsta de 92 de ani, părăsind lumea aceasta de jos pentru cea de sus, în împărăţia lui Dumnezeu.  

A fost înmormântat în apropierea peşterii unde îşi petrecuse ultimii 28 de ani ai nevoinţelor sale pustniceşti.  

Primele încercări de a descoperi moaştele sale pentru a le oferi spre închinare credincioşilor, făcute de un strănepot al său, cronicarul Chiriac Râmniceanu în 1812 iar mai apoi de sfântul Calinic, episcopul Râmnicului, au eşuat, sfântul arătând prin semne că nu doreşte acest lucru.  

Mult mai târziu şi tot cu milostivirea sfântului, ele au fost totuşi scoase la lumină şi depuse în schitul de Iezeru unde sunt cinstite de localnici dar şi de pelerinii care îi cer ajutor în necazuri, boli şi suferinţele lor.  

Părticele din sfintele sale moaşte se mai află la schitul Darvari şi la Biserica sfântului Antonie cel Mare din Bucureşti.  

Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române a hotărât canonizarea sa în şedinţa din 20 iunie 1992  

 

Referinţă Bibliografică:
23 noiembrie: sf. Antonie de la Iezerul Vâlcii / Ion Untaru : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 1058, Anul III, 23 noiembrie 2013.

Drepturi de Autor: Copyright © 2013 Ion Untaru : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Ion Untaru
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către administrația publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Fondatori: Octavian Lupu şi George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor. 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


ABONARE LA EDIŢIA
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!