CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

ARHIVĂ CLASAMENTE

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Acasa > Cultural > Spiritual >  


Autor: Ion Untaru         Publicat în: Ediţia nr. 932 din 20 iulie 2013        Toate Articolele Autorului

20 iulie: Sfântul Ilie
 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!

Sfântul Ilie cel pomenit în Vechiul Testament, provenea din tribul lui Aaron, şi a fost fiul lui Sovac. S-a născut în cetatea Tesve din Galaad şi a trăit cu 800 de ani înainte de Hristos. A petrecut în feciorie, post neîncetat şi rugăciune arzătoare. Toate acestea i-au făcut sufletul ca focul şi el a devenit modelul vieţii mănăstireşti.  

În vremea regelui Ahab şi a reginei Izabela, schima din vremea lui Roboam şi Ieroboam care divizase Israelul continua, viaţa religioasă era în decădere, oamenii ajunseseră să se închine idolilor Baal şi Astarte, exemplul cel rău venind chiar din partea curţilor regale.  

Ars de râvna către Dumnezeu Ilie îl avertizează pe Ahab că din cauza ducerii poporului în rătăcire, Domnul nu va mai da ploaie decât la cuvântul lui – şi într-adevăr trei ani şi jumătate nu a mai căzut nici picătură de apă. Ogoarele s-au uscat, pământul devenise tare ca piatra, apele secaseră, vitele nu mai aveau ce să mănânce şi mureau de foame iar oamenii sufereau cumplit.  

În vremea aceasta el se retrăsese la pârâul Kerit unde Domnul îi trimitea printr-un corb pâine dimineaţa şi seara carne.  

Este căutat de Ahab care-l consideră pe el vinovat de urgia abătută asupra ţării dar Dumnezeu îl protejează de fiecare dată.  

Şi pentru răutăţile şi nedreptatea se înmulţesc, la îndemnul Izabelei, regele ia prin abuz şi crimă, via lui Nabot care se învecina cu el iar acesta este omorât. Sfântul Ilie îl avertizează că pentru aceasta, în locul în care au lins cîinii sîngele lui Nabot, tot în acel loc şi sîngele lui îl vor linge cîinii. Asemenea şi pe femeia sa, Izabela, o vor mînca cîinii şi toată casa sa se va pierde.  

Regele se căieşte de nedreptatea pusă la cale Izabela şi pe care el o acceptase. Dumnezeu îi primeşte pocăinţa şi Ahab va mai trăi trei ani. Restul prezicerii se împlineşte întocmai. Ajuns la o femeie săracă din Sarepta Sidonului îi înmulţeşte acesteia făina şi uleiul până la încetarea secetei. Când moare fiul acesteia, singurul ei sprijin în viaţă, Ilie se roagă la Dumnezeu şi fiul ei înviază.  

Şi pentru că Dumnezeu nu voieşte moartea păcătoşilor ci să se întoarcă şi să fie vii, îl trimite pe Ilie la rege. Acesta merge şi îi spune să adune pe cei 450 preoţi ai lui Baal şi cei 400 ai Aşerei intreţinuţi de Izabela şi tot poporul pe muntele Carmel şi unde va veni şi el ca să arate poporului cine este adevăratul Dumnezeu al lui Israel. Preoţii şi poporul se adună, se pregătesc două altare de jertfă pe care sunt sacrificaţi doi viţei, Ilie le dă întâietate spunând: rugaţi-vă la zeul vostru şi faceţi să se coboare foc din cer peste jertfa voastră. Preoţii lui Baal se roagă, îşi fac tăieturi pe corp, sar înaintea jertfei dar nimic nu se întâmplă. Atunci îi dă la o parte, pune să se toarne de trei ori câte patru cofe de apă peste jertfa sa şi se roagă în auzul întregului popor: ,,Doamne, Dumnezeul lui Avraam, al lui Isaac şi al lui Israel! Auzi-mă Doamne, auzi-mă acum cu foc ca să cunoască astăzi poporul acesta că Tu eşti Dumnezeu în Israel şi că eu sunt slujitorul Tău!” Şi s-a coborât foc din cer care a mistuit arderea de tot a lui Ilie iar poporul a căzut cu faţa la pământ zicând: Domnul este Dumnezeu, Dommnul este Dumnezeu!  

Apoi a îngenuncheat rugându-se la Dumnezeu pentru ploaie şi Dumnezeu a slobozit norii cerului şi a căzut ploaie din belşug.  

La îndemnul Domnului, Ilie pregăteşte pe Elisei să rămână îl locul său şi înainte de a se despărţi, acesta îi cere ca să primească îndoit duhul care a fost peste el.  

Apoi Ilie a fost ridicat la cer de către un car de foc.  

Referinţă Bibliografică:
20 iulie: Sfântul Ilie / Ion Untaru : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 932, Anul III, 20 iulie 2013.

Drepturi de Autor: Copyright © 2013 Ion Untaru : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Ion Untaru
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către administrația publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Fondatori: Octavian Lupu şi George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor. 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


ABONARE LA EDIŢIA
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!