CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

ARHIVĂ CLASAMENTE

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Acasa > Cultural > Spiritual >  


Autor: Ion Untaru         Publicat în: Ediţia nr. 963 din 20 august 2013        Toate Articolele Autorului

20 august: Sfântul proroc Samuel
 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Sfântul proroc Samuil s-a născut din milostivirea lui Dumnezeu faţă de rugăciunile mamei sale, Ana, care nu avea copii şi rugându-se cu multă osârdie pentru unul de parte bărbătească, l-a promis lui Dumnezeu. Şi după naştere, l-a adus la vârsta de trei ani la Silom, în biserică, încredinţându-l preotului Eli care era judecător peste Israel. A fost botezat Samuil care se tălmăceşte „cerut de la Dumnezeu“. Şi a crescut el în cuminţenie şi ascultare, mama lui născând în urmă şi alţi copii. Preotul Eli avea şi el doi fii, Ofni şi Finees, preoţi care, la împlinirea slujbei lor, apucaseră pe căi greşite. Făceau judecată părtinitoare, necinsteau jertfele aduse Domnului luând cu sila pentru ei cele mai bune dintre ele, nemulţumind în toată vremea pe Dumnezeu. Pentru că mai departe, sminteala şi strâmbătatea au coborât în poporul de jos. Vinovat de această situaţie era şi tatăl lor, Eli, care nu s-a îngrijit să-i mustre, nu i-a pedepsit nici cu bătaie la vremea potrivită şi nu s-a ridicat la cinstea pe care i-a arătat-o Dumnezeu casei sale numindu-l judecător peste poporul lui Israel. Dumnezeu mustră în mai multe rânduri pe Eli care era în cunoştinţă de cauză dar acesta se arată slab zicând numai: Cum va vrea Domnul şi nu ia nici o măsură. Apoi fiii lui au crescut şi nu s-au mai temut de tatăl lor care îmbătrânise cu timpul. Dumnezeu nu-l pedepseşte încă dar îl avertizează că veghează iar semnul împlinirii cuvintelor Sale, va fi acela că amândoi fiii săi vor muri în aceeaşi zi. 
  
Şi când s-au ridicat filistenii contra lui Israel, Dumnezeu nu i-a mai ajutat în luptă şi ei au fost învinşi. Au apelat la chivotul Domnului pe care l-au adus în mijlocul lor dar şi a doua oară au fost învinşi, înţelegând că din cauza păcatelor lor suferă ei acestea toate. Iar fiii lui Eli, Ofni şi Finees care păzeau sfântul chivot, au fost ucişi în aceeaşi zi. Când primeşte vestea pierderii chivotului dar şi a fiilor săi, bătrânul preot Eli, care ajunsese la vârsta de 98 de ani, moare. 
  
Filistenii duc chivotul în cetatea Azot dar nu se bucură de victoria obţinută pe câmpul de luptă, recoltele lor sunt mâncate de rozătoare, ei suferă din cauza multor boli şi neputinţe care cad peste ei şi se hotărăsc să returneze, fie şi necerut, chivotul israelienilor, împreună cu multe daruri de aur şi chiar să înapoieze cetăţile acestora pe care le răpiseră de la ei mai înainte. Şi cu toate acestea, poporul Israel rămâne sub jugul filistenilor timp de douăzeci de ani plătindu-le dajdie. 
  
Între timp, Domnul a ridicat pe predicatorul pocăinţei, pe Samuil, care îndemna: Întoarceţi-vă cu toată inima către Domnul, lepădaţi zeii cei străini din mijlocul vostru şi dumbrăvile lui Astarot şi gătiţi-vă inimile spre Domnul, slujindu-I Lui singur, şi El vă va izbăvi pe voi din mâinile celor de altă seminţie! Iar poporul care cunoştea viaţa lui curată şi îl ştiau de proroc, l-a ascultat întorcându-se în pocăinţă şi lepădând idolii. Între timp Samuil a îmbătrânit şi i-a pus pe cei doi fii ai lui Ioil şi Avias judecători în locul lui. Dar aceştia nu l-au mai urmat căzând şi ei din ascultare. Atunci au venit la Samuil bătrânii lui Israel zicând: Tu ai îmbătrânit, pune peste noi un rege care să ne judece. Cererea lor îl nemulţumeşte pe Samuil care cere răspuns de la Dumnezeu: Ascultă-i... că nu pe tine te-au lepădat ci pe Mine! - le răspunde Dumnezeu. 
  
Prin arătare de la Dumnezeu, Samuil unge pe Saul rege. O ungere de taină pregătindu-l pentru ce avea să urmeze, şi apoi o altă ungere în faţa poporului adunat la Masifat. Acesta se trăgea din familia lui Chiş, neamul lui Veniamin. Samuil scrie o carte cu legile împărăteşti şi se retrage din funcţia de judecător. La scurt timp după aceea Naas, împăratul amonitenilor ridică oaste împotriva lui Israel iar Saul îi conduce la izbândă. Dar cu timpul şi Saul prinde a se îndărătnici, încalcă rânduielile preoţeşti şi cu toate că obţine o victorie miliară importantă contra lui Amalec, se face vinovat de nerespectarea poruncilor lui Dumnezeu care îi fuseseră transmise prin Samuil. Acesta, tot la îndemnul Domnului, unge domn pe cel mai mic din cei opt fii ai lui Iesei, pe viitorul rege şi proroc David, care va face cu adevărat toate voile Domnului ridicând gloria lui Israel în faţa tuturor popoarelor vecine. 
  
 
  
Referinţă Bibliografică:
20 august: Sfântul proroc Samuel / Ion Untaru : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 963, Anul III, 20 august 2013.

Drepturi de Autor: Copyright © 2013 Ion Untaru : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Ion Untaru
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către administrația publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Fondatori: Octavian Lupu şi George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor. 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


ABONARE LA EDIŢIA
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!