CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593
ISSN-L 2359-7593
BUCUREŞTI, ROMÂNIA


AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

REDACŢIA

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Acasa > Cultural > Artistic >  


Autor: Octavian Lupu         Publicat în: Ediţia nr. 247 din 04 septembrie 2011        Toate Articolele Autorului

Un timp al exodului
 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Niciodata tranzitia catre o alta forma de organizare nu este usoara si acest lucru poate fi urmarit de-a lungul intregii istorii a umanitatii. Cu toate acestea, timpul pe care il traim este in intregime caracterizat de schimbare. S-ar parea ca toate problemele care nu au reusit sa fie rezolvate de-a lungul secolelor isi cauta o imediata solutionare in prezent, intr-un interval de timp extrem de scurt. Au crescut insa posibilitatile noastre de a le trata in mod eficient? Exista o iesire din coridorul crizelor de tot felul care asalteaza planeta noastra? Raspunsul nu este tocmai usor de dat, dar poate fi in cele din urma gasit, daca vom cauta acolo unde trebuie.  
 
Ideea de exod nu este tocmai noua si in imaginatie s-ar putea sa fim purtati catre acele timpuri cand diferitele grupuri nomade, provenind din cele mai diferite colturi ale lumii, isi schimbau la anumite intervale locul lor de vietuire (habitatul). Trebuie mentionat faptul ca la baza culturii si civilizatiei europene substratul migrator a avut un rol determinant. Am putea spune ca Europa nu este altceva decat patria migratorilor. Acelasi lucru se poate spune si despre Statele Unite, care are o vitalitate deosebita tocmai datorita emigrarii masive dinspre alte zone ale lumii.  
 
Exodul poate fi astfel definite ca fiind un fenomen de migrare masiva(in masa ) a unui grup social constituit, dintr-un areal (zona pe care o ocupau si in care isi desfasurau activitatea) catre un altul, cel mai adesea situat la distante destul de mari, ca departare. Cauzele oricarui exod uman sunt destul de diferite, dar cel mai adesea sunt legate de scaderea resurselor necesare dezvoltarii respectivei comunitati umane, fie prin schimbarea conditiilor de mediu, fie datorita cresterii de populatie, fie datorita sosirii altor migratori mai puternici.  
 
Ideea moderna de exod nu difera prea mult in raport cu cele enuntate, doar ca amploarea poate fi amplificata din cauza conditiilor prezente, care nu suporta comparatie in istorie. Migratorii moderni sunt din cele mai diferite culturi si zone geografice, dar lucrul cel mai surprinzator este ca fiecare dintre locuitorii acestei lumi este prin forta imprejurarilor un migrator in spatiu si in timp. Aici este de fapt marea provocare a timpului pe care il traim si acceptarea acestei situatii nu este tocmai simpla.  
 

Va reusi omul societatii informationale sa se adapteze la socul schimbarilor prezentului? Sau problema nu este legata strict de adaptare, ci de intelegerea directiei catre care ne indreptam individual si colectiv? Randurile care vor urma vor incerca sa schiteze un raspuns la aceasta problema, cu mentiunea ca in cele din urma fiecare fiinta umana va trebui sa-si gaseasca in mod individual raspunsul.  

Referinţă Bibliografică:
Un timp al exodului / Octavian Lupu : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 247, Anul I, 04 septembrie 2011, Bucureşti, România.

Drepturi de Autor: Copyright © 2011 Octavian Lupu : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Octavian Lupu
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia multor autori talentaţi din toate părţile lumii. Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către colectivul redacţional. Dacă sunt probleme de natură rasială, etnică sau similar, vă rugăm să ne semnalaţi imediat pentru remediere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată. Articolele care vor fi contestate prin e-mail de către persoanele implicate prin subiectul lor vor fi retrase în timpul cel mai scurt de pe site.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Fondatori: Octavian Lupu şi George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


ABONARE LA EDIŢIA
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!