CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593
ISSN-L 2359-7593
BUCUREŞTI, ROMÂNIA


AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

REDACŢIA

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Acasa > Cultural > Accente >  


Autor: Octavian Lupu         Publicat în: Ediţia nr. 258 din 15 septembrie 2011        Toate Articolele Autorului

Perspectiva lucrarii
 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
„Prezentarea Evangheliei prin publicaţii scrise reprezintă o lucrare misionară de cel mai înalt grad şi este o metodă cât se poate de bună şi de succes ce poate fi folosită pentru a pune înaintea oamenilor adevărurile timpului de faţă. Importanţa lucrării slujitorilor Evangheliei este deosebită, dar mult persoane nu au privilegiul de a auzi Cuvântul direct de la un predicator. De aceea, prin intermediul publicaţiilor scrise, mesajul divin va ajunge acolo unde predicatorul nu poate merge şi atenţia multora va fi atrasă de evenimentele aflate în legătură cu scenele finale ale istoriei.”  
(Ellen White, „Mărturii”, vol. VI, pg. 314)  
 
Acest citat redă în mod sintetic importanţa lucrării de evanghelizare prin publicaţii scrise, lucru care m-a făcut să mă gândesc dacă nu cumva principiile enunţate pentru acest gen de lucrare s-ar putea aplica şi la publicaţiile „virtuale”, în genul celor disponibile astăzi pe Internet. În fond, din punctul de vedere al utilizatorului final, Internetul nu este altceva decât o formă de transmitere unor mesaje scrise, a imaginilor şi mai nou a producţiilor audiovizuale, cu nimic diferit substanţial de o publicaţie scrisă „pe hârtie”.  
 
Chiar termenul deseori folosit de „a publica pe Internet”, ne trimite cu gândul la activităţile editoriale şi de tipărire a unor publicaţii pe hârtie. Aşadar, nu este vorba decât de o schimbare a suportului informaţional, dar fondul rămâne acelaşi. În acest sens, avem documente scrise „pe hârtie” şi documente electronice scrise „în fişiere” într-un calculator. Esenţa este aceeaşi, doar suportul este diferit şi producţia publicaţiilor scrise pe hârtie se bazează pe elaborarea de documente electronice, care ulterior sunt tipărite.  
 
Internetul a permis o „scurtare” a distanţei şi timpului dintre elaborarea unei producţii scrise sau audiovizuale şi livrarea acesteia utilizatorului final, fără a mai fi necesară tipărirea sau distribuţia pe casete/CD-uri etc. Această transmitere rapidă a informaţiei şi micşorarea timpului dintre producţie şi distribuţie, adăugând accesul utilizatorilor din orice parte a lumii, oferă Internetului posibilităţi nebănuite, care pot fi folosite pentru predicarea Evangheliei.  
 
Acest lucru l-am înţeles imediat ce Internetul şi-a făcut apariţia în România în jurul anilor 1992-1995. Cine mai ţine minte acele începuturi ale Internetului, când descărcarea unei pagini din Statele Unite sau din Australia te entuziasma ca un adevărat miracol? Sau ne putem gândi la emoţia primirii şi transmiterii primelor mesaje electronice, când trebuia să explici minute în şir „novicilor” ce este un e-mail şi la ce foloseşte. Normal, toate acestea sunt deja istorie, dar de la acea dată am început să mă gândesc serios la posibilitatea de a utiliza acest nou mijloc de comunicare pentru transmiterea Evangheliei.  
 
Mă simţeam ca o picătură într-un ocean şi realizam că era necesară o abordare flexibilă şi în acelaşi timp structurată a posibilităţilor de comunicare a Evangheliei prin Internet. Simţeam că era momentul de a începe cucerirea unui „Canaan virtual”, dar în acelaşi timp real, având nevoie să cresc împreună cu el pentru a deprinde arta „surfing-ului” pe valurile uriaşe ale schimbării modului de comunicare dintre oameni. Eram deopotrivă conştient de posibilităţile nefaste ale Internetului: propagarea violenţei, pornografie, jocuri electronice lipsite de conţinut real, dar cu toate acestea vedeam şi Evanghelia strălucind cu putere, iar paginile Sfintelor Scripturi accesibile „oricărui neam, oricărei seminţii, oricărei limbi şi oricărui popor”.  
 
La acea dată nu existau streaming-uri audiovizuale, blogosfera era necunoscută ca noţiune, iar chat-ul abia la început. Cu toate acestea eram entuziasmat de posibilităţile nebănuite ale Internetului. Era ca o vrajă plăcută şi aducătoare de speranţă. De aceea, am început să mă gândesc la miliardele de oameni ce puteau să aibă acces la Tezaurul Cuvântului lui Dumnezeu doar prin nişte simple apăsări de taste. Cu siguranţă, un lucru nou şi revoluţionar se întâmpla sub ochii noştri, o reinventare a tiparului la 500 de ani după Johannes Gutenberg. Era momentul de a acţiona ca mesager al Evangheliei lui Hristos şi nu aveam timp de pierdut.  
 
Dar înainte de a merge mai departe, aş dori să reiau citatul amintit la început pentru a-l aplica la această lucrare de răspândire a Evangheliei prin Internet, adaptând ideile în cauză. Pur şi simplu voi înlocui expresia „prin publicaţii scrise” cu expresia „prin Internet” şi o să vă rog să analizaţi efectul:  
 
Prezentarea Evangheliei prin Internet reprezintă o lucrare misionară de cel mai înalt grad şi este o metodă cât se poate de bună şi de succes ce poate fi folosită pentru a pune înaintea oamenilor adevărurile timpului de faţă. Importanţa lucrării slujitorilor Evangheliei este deosebită, dar mult persoane nu au privilegiul de a auzi Cuvântul direct de la un predicator. De aceea, prin intermediul Internetului, mesajul divin va ajunge acolo unde predicatorul nu poate merge şi atenţia multora va fi atrasă de evenimentele aflate în legătură cu scenele finale ale istoriei.  
 
Practic, am vrut să demonstrez că principiile enunţate pentru lucrarea de evanghelizare prin publicaţii scrise se aplică deopotrivă şi lucrării de evanghelizare prin Internet. Astfel, putem lua sfaturile şi principiile din cărţile scrise de Ellen White acum mai bine de 100 de ani, precum şi din alte surse de referinţă, cu scopul de a le găsi aplicaţia ţinând cont de posibilităţile oferite în prezent. În acest mod, cărţi în genul „Mărturiilor” ar căpăta o actualitate imediată care ne-ar călăuzi în utilizarea eficientă a acestui nou mijloc de comunicare.  
Referinţă Bibliografică:
Perspectiva lucrarii / Octavian Lupu : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 258, Anul I, 15 septembrie 2011, Bucureşti, România.

Drepturi de Autor: Copyright © 2011 Octavian Lupu : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Octavian Lupu
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia multor autori talentaţi din toate părţile lumii. Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către colectivul redacţional. Dacă sunt probleme de natură rasială, etnică sau similar, vă rugăm să ne semnalaţi imediat pentru remediere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată. Articolele care vor fi contestate prin e-mail de către persoanele implicate prin subiectul lor vor fi retrase în timpul cel mai scurt de pe site.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Fondatori: Octavian Lupu şi George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


ABONARE LA EDIŢIA
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!