CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

ARHIVĂ CLASAMENTE

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Acasa > Manuscris > Jurnal >  


Autor: Corina Lucia Costea         Publicat în: Ediţia nr. 487 din 01 mai 2012        Toate Articolele Autorului

1 Mai
 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
1 Mai, în toată copilăria şi adolescenţa mea, a fost ziua în care...puneam fasolea în porumb. Foarte rar s-a întâmplat să nu fie aşa. Deşi eram fată de inginer, n-am avut vreun program mai fericit. Era ziua când şi tata era liber şi atunci...completa ceea ce îl nemulţumea din munca noastră în grădină. Dacă terminam, aveam voie şi la plajă...pe cărare.  
 
Mă gândeam, punând cele 3 boabe în cuib, la toţi moldovenii veniţi în Banat, cuibăriţi în garsoniere insalubre, pe la blocurile de constructori ori cele de la UMT...ăia ce fasole să pună?...şi unde? Toţi ieşeau cu familiile la Pădurea Verde, la Şag ori la Albina, pe Timiş. Sfârâiau grătarele şi toate muieruştile lor, la dres...erau doamne de oraş...la plajă, tolănite...şi ei făceau grătare şi mici...  
 
...şi eu puneam fasolea!  
 
Mi-am jurat ca atunci când voi putea decide eu ce şi cum să fac...o să stau la bloc. Să pună cine vrea fasolea-n porumb!...să mă duc şi eu la grătare...fără grijă...cu muzica dată la maxim! Şi ce dacă sună aiurea, pentru simandicoşi? Voiam să fiu acolo...să aud ce-şi pot povesti, plini de haz, ore întregi.  
 
După amiaza, mama ne recomanda câte un roman „potrivit vârstei noastre”, neapărat lecturat înainte de ea (ca nu cumva să fie ceva...deochiat în text)...când eu ştiam să înjur, ca un birjar, de la copiii de pe stradă.  
 
După minim 20 de pagini...poate, mă lasa şi pe mine la joacă. Mai târziu, când ea n-a mai fost, după grădinărit, taică-meu îşi lectura ziarele preferate şi revistele de specialitate, iar noi, fetele, treceam la bucătărie, să-i lăsăm mâncare pentru toată săptămâna.  
 
Ca nevastă, 1 Mai era scurt...el se îmbăta...acasă la noi sau la soră-sa. Dacă era maică-sa de faţă, se ducea la culcare. Dacă nu, urma războiul cu sonorul melodiilor audiate.  
 
Acum, am grătărit şi eu!!!!!!!!!!! Am aşteptat 44 de ani!!!!!! (...şi încă nu aşa „bestial” cum îmi doresc!) Ne-am găsit mai multe colege de liceu (din generaţii diferite)...o asistentă socială, o judecătoare, două profe etc....ele, cu soţii lor şi cu copiii (care aveau). Ca număr, am fost ok, fete şi băieţi, dar asta n-a prea contat, pentru că noi bârfeam de-ale noastre şi băieţii grătăreau, vorbeau de fotbal, politică...xilicoane! Mi-a plăcut enorm. Sincer, cred că am vorbit cel mai puţin. Savuram acest “spectacol al lumii”. Urmăream, cu interes, cum gândesc acum alte femei. Cum destinul ne-a rezervat “poveşti”atât de diferite ... şi cum am evoluat în timp.  
 
Cel mai mult m-a impresionat Ela, fiica unor nevăzători. Era mai mică decât mine în liceu. A fost o vreme colegă de serviciu cu sora-mea şi am rămas prietene. După câţiva ani de învăţământ, deşi era o învăţătoare apreciată şi căutată, a ajuns la concluzia că nu e asta “menirea ei” şi a urmat Facultatea de Drept, la zi. Învăţa bine şi a avut mereu bursă. Într-o vacanţă, părinţii unei colege de an se tot străduiau să-şi mărite fata “cu un băiat bun”. Tipul închiriase pentru “fata de la Drept” o cabană...doar ei doi...aşa, de un 1 Mai, pe marginea unui lac...cu pontoane de plajă, barcă...tot confortul. Colega voia confortul acela, nu şi pe tip, aşa că sosi...cu Ela cu tot. Tipul mai aduse şi el atunci un coleg...să fie perechi. Au râs, au petrecut...fără nimic special între ei. Abia când s-au reîntors la Timişoara, Ela a constatat că şi-a uitat poşeta, cu toate actele şi cheile acolo. Băieţii erau şi ei în drum spre casă. Cel care închiriase cabana, se întoarse la proprietar, luă cheia, veni după Ela şi se duseră să recupereze poşeta...pusă bine! Ce nu se întâmplă în cele câteva zile...izbucni atunci.  
 
Nimeni nu bănuise nimic, doar la repartiţie, bombă! Ela, deşi avea medie mare, îşi alese cel mai apropiat orăşel de locul lui de muncă!  
 
Imaginaţi-vă prin câte a trecut şi el. În lumea satului, e greu să explici cum de-ţi alegi mireasa ...cu părinţi nevăzători. “Dar dacă ... ” Ei bine...şi-a asumat ingineraşul acel...”dar dacă” ... şi a fost “răsplătit”cu o fată ... bucăţică taică-său!  
 
Cu timpul, el a recunoscut că Ela are potenţial şi s-au mutat la Timişoara. N-a fost examen pe care ea să-l dea şi să nu-l ia. Într-o societate “coruptă până-n măduvă“, Ela e dovada vie că, printre piloşi, mai răzbesc şi oamenii valoroşi, care cred în steaua lor. Ne povestea că acum, de 1 Mai, sărbătoresc şi ei 11 ani de căsnicie.  
 
Fiica lor, de 10 ani, deşi părea atentă la jocul lor, zise, spre surprinderea tuturor: „tati, dar tu aşa de timid ai fost, că numai după un an ai făcut dragoste cu mami, ca să mă faci pe mine?”  
 
Am râs, cu lacrimi!  
 
“Da, măi, tati, îi răspunse...când se mai domoli hohotul, d-nul inginer...şi atunci, ca şi acum, mami impunea respect!”  
 
...şi dă-i cu râsul în continuare, spre mirarea fetei, care nu pricepea ce găsim noi amuzant, la faza asta.  
 
Apoi, ca orice dependent, m-am furişat, la un moment dat, spre laptop...să văd cine ce mai zice. Am găsit articolul unui drag prieten, care ne îndemna, plin de respect, să ne amintim semnificaţia reală, istorică, a zilei de 1 Mai. Aş fi vrut, dacă puteam, să-l prind de mână şi să-l aduc aici, la fumul de grătare, la glume şi poveşti de viaţă...  
 
Cred că semnificaţia oricărei sărbători e aceea de a ne da ocazia să mai reflectăm asupra vieţii noastre...Şi fiecare o face în felul său. Pentru mine, a mă pierde în poveşti...e fabulos! Încordarea dispare, frustrările se duc...şi poţi să vezi mai limpede...direcţia.  
 
Vă doresc un 1 Mai fericit, oricum aţi ales să-l petreceţi!  
 
Timişoara, 1 Mai, 2012 Corina-Lucia Costea  
 
 
 
Referinţă Bibliografică:
1 Mai / Corina Lucia Costea : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 487, Anul II, 01 mai 2012.

Drepturi de Autor: Copyright © 2012 Corina Lucia Costea : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Corina Lucia Costea
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către administrația publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Fondatori: Octavian Lupu şi George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor. 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


ABONARE LA EDIŢIA
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!